ETIKA Jana HOROVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_01_VEŘEJNÝ.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Úzkostné poruchy DAVID BERNARD. Volba tématu  Téma bylo zvoleno na základě:  zájmu o danou problematiku  pohybu v oblasti úzkostných poruch  osobních.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry vybrané obchodní jednotky
Etická úskalí v psychiatrii a psychoterapii
Informace a informační zdroje
Výchova k občanství 7. ročník.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Informace a informační zdroje
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Název vzdělávacího materiálu
Vybrané problémy mezinárodních organizací
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
Teorie a metodika výchovy
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
MANUÁL VYUŽITÍ POP PROSTŘEDKŮ V LOKÁLNÍCH MO ŘETĚZCÍCH
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Trestní zodpovědnost.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Název školy: Základní škola Městec Králové
Genové technologie v zemědělství
Mezinárodní právo veřejné - vztah mezinárodního a vnitrostátního práva
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
Speciální psychiatrie – MKN 10
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
EVRPOPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Hledáme klíč k právům dětí
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETEK ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
Vzdělávací kurzy Rodinného Integračního Centra zaměřené na problematiku poruch autistického spektra
Inkontinence Michaela Matoušková.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

ETIKA Jana HOROVÁ

ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII Psychiatricky nemocní nejsou schopni odlišit realitu od prožitků. nerozeznávají, co je důsledkem a co projevem nemoci. ZÁKLADNÍ PROBLÉM: Do jaké míry můžeme nemocnému vnucovat názory ostatní společnosti a eventuelně ho i bez jeho souhlasu léčit? ► právní úpravy - možnosti léčit nemocného i bez jeho souhlasu, v případě nebezpečnosti pro společnost i pro něj samotného. ► problémem je zhodnocení nebezpečnosti.

ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII STÁTY S TOTALITNÍMI RYSY: ► snaha přeměnit psychiatrii v represi. ► snaha o eliminaci duševně nemocných ze společnosti. DEMOKRATICKÝ SYSTÉM: ► snaha maximálně respektovat lidská práva ► formulace etických norem

ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII 2 modely přístupů v posuzování psychiatricky nemocných: 1. Tradiční evropský: paternalismus, Hippokratova přísaha 2. Severoamerický: liberální, respektování rozhodování jednotlivce OSN 1971 Deklarace práv duševně postižených Havajská deklarace (1977) Luxorská deklarace(1988) Madridská deklarace (1996)

SHRNUTÍ ZÁVĚRŮ VŠECH DEKLARACÍ Mravní úsudek, citlivé svědomí Přesně formulovaná psaná pravidla Podpora autonomie Nemocný má základní práva jako jiní občané Terapeutický vztah – oboustranná dohoda Léčba vždy přínosem pro nemocného Poučení nemocného i o alternativách Žádní metoda proti vůli nemocného (vyjímky) Nedobrovolná hospitalizace (soud) „Nic v textu deklarace nesmí být interpretováno tak, aby byla porušena práva a svobody deklarované“.

ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII Specifická témata: Farmakoterapie Elektrošoky Nedobrovolná hospitalizace Nedobrovolná (nucená) léčba Omezení pohybu Umístění do izolace Kastrace „Nálepka“ nenormální Klinický výzkum psychiatrických léků Nevhodná medializace psychiatrie Zásady použití omezujících prostředků.

Pobyt na uzavřeném oddělení Mechanické omezení (kurtování) Izolace OMEZUJÍCÍ PROSTŘEDKY Pobyt na uzavřeném oddělení Mechanické omezení (kurtování) Izolace Fyzické omezení (držení pacienta personálem, použití chvatů) Ochranná lůžka (síťová lůžka) Farmakoterapie-psychofarmaka, parenterálně

Způsoby chování v psychoterapii, které mohou být považovány za neetické Vyžadování úsluh od pacienta Půjčování peněz pacientovi Přemlouvání osob, aby se staly pacienty Objímání a nebo líbání pacientů Léčení nezletilého bez souhlasu rodičů Sdělení, že mě pacient zklamal Prodávání zboží pacientům Vyžadování odměna neuskutečněná přání Provádění terapie pod vlivem alkoholu Sdělení pacientovi, že je pro nás sexuálně atraktivní Odmítnutí sdělení diagnózy pacientovi Debatování o pacientech s přáteli Akceptace pacientova rozhodnutí k sebevraždě atd.

ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII Literatura zabývající se etickými tématy v psychiatrii: Baudiš P., Libiger J.: Etika v psychiatrii, Galén, 2002