Legislativa v práci nutričního terapeuta se specializací Hygiena a epidemiologie Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Pracovní právo. Pohovor
Školní stravování v základních a mateřských školách v městské části Praha 12.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Provozovny společného stravování
Pojem přeměna obchodní společnosti
Státní zdravotní dozor nad pískovišti
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Epidemiologicky rizikové činnosti
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
HYGIENA PRÁCE.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Obecné výklady o důkazech
MVdr.Vratislav Krupka.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
STAVEBNÍ ZÁKON.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Hygiena a epidemiologie
Život bez střeva , Praha.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Legislativa v práci nutričního terapeuta se specializací Hygiena a epidemiologie Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.

Vymezení Zdraví nevzniká v nemocnicích, ale v rodinách, školách a na pracovištích, všude tam, kde lidé žijí a pracují, odpočívají a stárnou...I když je důležité, aby každý sám pečoval o své zdraví, je zřejmé, že to nestačí. Péče o zdraví musí být provázena sdílenou odpovědností všech složek společnosti (vláda, parlament, veřejná správa, organizace, instituce, podnikatelská sféra) pod odbornou koordinační rolí MZ (Zdraví 2020: Národní strategie). Široké spektrum právních předpisů, které se dotýkají Ochrany zdraví lidí Kvality potravin Hospodářství a financí Forenzní odpovědnosti

Zákon č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví Veřejné zdraví jako veřejný zájem Státní správu zajišťují orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) Ministerstvo zdravotnictví Krajské hygienické stanice, zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav Ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra Při výkonu státního zdravotního dozoru dozírají, zda osoby plní povinnosti stanovené k ochraně veřejného zdraví

Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a některých zařízení sociálních služeb (díl 3 zák.) Povinná hygienická a protiepidemická opatření k předcházení vzniku a šíření infekce spojené se zdravotní péčí. Při výskytu infekce a podezření na ni zjistit příčiny, zdroje a zajistit protiepidemická opatření, infekci hlásit OOVZ Stanovit režim dne a režim stravování v provozním řádu, který schvaluje OOVZ. Při manipulaci se stravou se postupuje podle vyhl. č. 137/2004 Sb. a Nařízení ES č. 852/2004 Zajistit zásobování vodou, úklid (vč. prádla a odpadů), výkon a kontrolu dezinfekce, sterilizace a vyššího stupně dezinfekce

Hygienické požadavky pro výkon činností epidemiologicky závažných (díl 4 zák.) Provozování stravovacích služeb, výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, výroba kosmetických přípravků, provozování úpraven vod a vodovodů, provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetických, masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb, provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže Povinnost mít zdravotní průkaz a znalosti HACCP (potraviny) nebo provozní řád HACCP musí být auditován Provozní řád musí být schválen

Rámcový obsah provozního řádu Vymezení druhu a rozsahu činnosti Stavebně-technické zabezpečení Umístění, dispozice, voda, větrání, osvětlení, hluk… Křížení činností Osobní a pracovní oděv a jiné potřeby, návštěvy Ve zdravotnických zařízeních a USP epidemiologické hledisko příjmu a ošetřování pacientů, individualizace pomůcek Péče o zařízení a přístroje Pravidla úklidu a dekontaminace prostředí Ve zdravotnických zařízeních a USP zacházení s biologickým materiálem a odpadem, který je biologickým materiálem kontaminován; dezinfekce, sterilizace. Manipulace s odpady s ohledem na nebezpečné vlastnosti Požadavky na pracovníka a osobní hygiena

Další podmínky a požadavky pro výkon činností epidemiologicky závažných (díl 4, § 21 zák.) Podrobit se ve stanovených případech preventivní lékařské prohlídce Zajistit uplatňování zásad osobní a provozní hygieny zaměstnanci Zajistit, aby výkonem činností epidemiologicky závažných nedošlo k ohrožení nebo poškození zdraví fyzických osob infekčním nebo jiným onemocněním

Stravovací služba (díl 4, § 23 zák.) Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci živnosti hostinská činnost, ve školní jídelně, menze, v dětské skupině, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody a zabezpečovací detence, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské léčebně rehabilitační péče, při stravování zaměstnanců, poskytování občerstvení a za účelem podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu. Musí vyhovovat hygienickým požadavkům na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení Provozovatel je povinen používat jen látky, suroviny, polotovary a potraviny, které vyhovují požadavkům stanoveným zvláštními právními předpisy, dodržovat podmínky pro výrobu, přípravu, rozvoz, přepravu, značení, skladování a uvádění pokrmů do oběhu a zajistit, aby podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny,

Vyhláška č. 137/2004 Sb. v platném znění Změna vyhl. č. 602/2006 Sb. Upravuje (jen) některé podmínky uvádění pokrmů do oběhu Teplé pokrmy: 60 st. C některé podmínky značení pokrmů, základní podmínky pro přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotních a sociálních služeb Kojenecká strava, mateřské mléko, tekutá výživa a výživa aplikovaná gastrickou sondou způsob stanovení kritických bodů a jejich evidence, postup při odběru a uchovávání vzorků vyrobených pokrmů zásady osobní a provozní hygieny

Pitná voda (díl 1 zák.) Pitnou vodou je veškerá voda v původním stavu nebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čištění předmětů, které svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího dodávání. Biologické, mikrobiologické, chemické, fyzikální a organoleptické ukazatele vyjádřené hygienickými limity jako nejvyšší mezní hodnoty, mezní hodnoty a doporučené hodnoty

Zákon o přestupcích Přestupkem je zaviněné jednání, které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti a je za přestupek výslovně označeno Některé přestupky Podání nebezpečného pokrmu (3 mil. Kč) Nezajištění ochrany před vznikem ohrožení nebo poškození zdraví (3 mil. Kč) Poskytování strav. služby v nevyhovující provozovně (3 mil. Kč) Nedodržení zásad provozní hygieny (2 mil. Kč) Nezajištění uplatnění znalostí zaměstnancem (2 mil. Kč) Nedodržení požadavků na přijetí potraviny, uložení potraviny, ochranu před kontaminací, na udržování teplot a provedení tepelného ošetření, balení, regulaci škůdců (2 mil. Kč) Poskytování strav. služby v nevyhovující pojízdné nebo přechodné provozovně (1 mil. Kč) Nevytvoření postupů založených na zásadách HACCP (1 mil. Kč) Nedodržení hyg. požadavků pro příjem nebo ošetřování fyzické osoby, zásobování vodou, úklid, dezinfekci nebo sterilizaci (1 mil. Kč) Nezajištění sledovatelnosti potravin (500 tis. Kč) Nedodržení požadavků na zásobování vodou (500 tis. Kč) Nedodržení hyg. požadavků na provoz prádelny, ve které se pere zdrav. prádlo (500 tis. Kč) Nezajištění, aby pokrm splňoval výživový požadavek (100 tis. Kč) Nezajištění školení (50 tis. Kč) Nezajištění požadavků na likvidaci odpadů (10 tis. Kč)

Trestní zákoník, §§ 147-8 Kdo z nedbalosti způsobí těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony, bude potrestán odnětím svobody na dvě léta až osm let. Kdo z nedbalosti způsobí ublížení na zdraví nejméně dvou osob proto, že hrubě porušil zákony o ochraně životního prostředí nebo zákony o bezpečnosti práce nebo dopravy anebo hygienické zákony, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta. Nedbalosti se dopouští ten, kdo se bez přiměřených důvodů spoléhá, že nezpůsobí skutek, ač o tom vzhledem k okolnostem a osobním poměrům vědět měl a mohl (§ 16 trestního zákoníku)

Citace právních předpisů Legislativní pravidla vlády, hlava VI. Citace úplná: Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů Citace zkrácená: Zákon č. 258/2000 Sb. Citace slovní: Zákon o ochraně veřejného zdraví Novelizovaný předpis: Zákon … ve znění pozdějších předpisů