HODNOCENÍ ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU U VÝLISKŮ Z HROZNŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
DŘEVO. LEPENÉ DŘEVO Vzniká slepením vrstev dřeva v plné ploše. Suroviny pro výrobu lepeného dřeva: dýhy, laťe, desky Výrobky: 1. Překližka 2. Laťovka.
Problematika vtláčení biometanu do plynárenských sítí 1.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
DEFINICE BIOMASA – produkty živých organismů rostlinného nebo živočišného původu FYTOMASA – biomasa rostlinného původu.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
MATEMATIKA Úměra přímá a nepřímá - slovní úlohy řešené trojčlenkou.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Elektronické učební materiály – I. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Romana Martináková HLEDEJ TÉMA!!! VYLUŠTI ČTYŘSMĚRKU A ZJIŠTÍŠ „OČ TU JDE“! X O.
Jde o nepřímé využití sluneční energie- biomasa je „konzervovaná“ sluneční energie.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Energetická hodnota potravin (EH)
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Spotřební a energetické daně
Ovocnářství na SLOVÁCKU
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Základy automatického řízení 1
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Způsoby úpravy odpadní dřevní biomasy z řezu jabloní
VY_32_INOVACE_C9-005 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Systém odměňování pracovníků
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Procesní management v oddělení logistiky
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Současné toky a zpracování spalitelných odpadů v ČR
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Sady a ovocné zahrady.
Netradiční zdroje elektrické energie
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
B. Ante x Vysocké AIK DH (uprostřed nahoře) a rodičů
Snížení nákladů na vytápění budov
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZKOUŠKY KAMENIVA jemné částice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Využití metodiky MMR ČR k aktualizaci ÚAPo Zpracované kartogramy k vyhodnocení stavu územních podmínek jednotlivých obcí
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ing. Veronika Dostálková MBA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Prezentace – výklad učiva
Registrační číslo projektu
Registrační číslo projektu
Výroba pelet z biomasy v Habrech
Registrační číslo projektu
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
Centrální limitní věta
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

HODNOCENÍ ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU U VÝLISKŮ Z HROZNŮ Doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D. Ing. David Ludín

Definice matoliny Matolina je tvořena z 8% semeny 10% stopečky a úlomky třapin 25% slupky vylisovaných bobulí 57% dřeň bobulí Množství a kvalita matolin je ovlivněna několika faktory Odrůda Způsob sklizně Zpracování v příjmové části Způsob lisování Ze 3 tun hroznů lze získat 1 tunu matolin

VYUŽITÍ MATOLIN V PRAXI Matoliny Matolinové víno Separace semen Hroznový olej Pokrutiny Hroznová mouka Přísada do krmiv Grappa Italská Ostatní Výroba krmiv Energetické využití Výroba kompostu Kompost Vermikompost

Energetické účely Rostoucí počet kotelen na spalování odpadní biomasy způsobil nedostatek lesních a dřevních odpadů S tím souvisí nalezení nového zdroje paliva a jako velice vhodnou alternativou se jeví matoliny Důležité je diversifikovat zdroje a tím zajistit lepší stabilitu zásobení energií Z výsledků spalných zkoušek vyplývá, že se obsah vlhkosti matolin pohybuje v rozmezí 55 – 65% a hodnoty výhřevnosti kolísají od 16,00 do 17,00 MJ.kg-1

Analytické metody Stanovení sušiny podle normy ČSN EN 14346 Pro stanovení byla použita muflová pec LMH 07/12 Pro stanovení spalného tepla byl použit kalorimetr Anton Parr MCR 102 pro přesné určení hmotnosti spalovaného vzorku analytické váhy Ohaus Adventurer Pro AV264C. Získané hodnoty spalného tepla byly v souladu s ČSN ISO 1928 přepočteny na výhřevnost

PRŮMĚRNÉ HODNOTY SLEDOVANÝCH PARAMETRŮ Odrůda Sušina (%) Obsah vody Spalné teplo (MJ.kg-1) Výhřevnost Veltlínské zelené 44,30 55,68 19,52 16,96 Sauvignon 42,63 57,36 19,25 16,65 Ryzlink vlašský 39,53 60,46 18,82 16,20 Muškát moravský 40,82 59,18 18,73 16,14 Müller Thurgau 41, 47 58,92 19,06 16,44 Svatovavřinecké 41,15 58,85 19,03 16,29 Modrý Portugal 42,59 57,41 19,32 16,69 Cabernet Moravia 43,13 56,12 19,16 16,52 Zweigeltrebe 42,67 57,30 19,41 16,73

POROVNÁNÍ VÝHŘEVNOSTI S OSTATNÍMI PALIVY Palivo Obsah vody (%) Výhřevnost (MJ.kg-1) Réví FR 10 16,66 Réví MP 16,64 Réví MM 16,39 Dřevo jabloň 20 13,6 Dřevo meruňka 13,92 Matoliny VZ 55,68 16,96 Matoliny MP 57,41 16,69 Matoliny ZW 57,30 16,73

Závěr Výsledné hodnoty spalného tepla a výhřevnosti naznačují, že z hlediska energetického využití představují matoliny zajímavou suroviny Hodnoty výhřevnosti se u nich pohybují mezi 16,14 – 16,96 MJ.kg-1 Hlavní problém vysoký obsah vody, který přispívá rychlému rozvoji plísní a nastartování biodegradabilních procesů Řešením by mohlo být využití bioplynových stanic a jejich odpadního tepla, které by se dalo použít na vysušení matolin

V ČR se ročně zpracuje 60 000 t vinných hroznů z toho je 18 000 tun matolin Většímu využití této netradiční suroviny brání u některých variant zpracování nutnost úpravy ( sušení , separace atd.) Většina vinařských podniků u nás nemá k dispozici potřebné vybavení ani výrobní kapacitu Řešení otázek účelného využití matolin povede výhledově nesporně k rozvoji technologií využívajících jejich bezodpadové zpracování

Děkuji za pozornost