Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA"— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA
VÝROBNÍ FAKTORY Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Podnik a podnikání je poskytnout žákům potřebné informace o pojmu ekonomie, podnik a podnikání. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomie na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na výrobní faktory.

3 Výrobní faktory

4 Co jsou to výrobní faktory ?
jsou zdroje statků a služeb .

5 Práce Vynaložení lidské práce je aktivní určující faktor výroby.
Efektivita lidské práce je závislá na vzdělání, odborných znalostech a dovednostech každého jednotlivce. Na jeho pracovním nasazení.

6 Přírodní zdroje Půda, suroviny, voda, sluneční záření
Výrobním procesem je zpracování surovin, růst plodin, zrání ovoce. Efektivita výrobního procesu je dána přírodními faktory (nerostné bohatství, počasí)

7 Kapitál Budovy a stavby, stroje, nářadí, zařízení
Výrobním procesem je technologie (tzn. postup) využívání všech výrobních zdrojů při výrobě auta, pečiva, stavby atd. Efektivnost technologického postupu je závislá na schopnostech zaměstnanců, technologii a kvality přírodních zdrojů.

8 X Vzácnost Lidské potřeby jsou neomezené. Stále se zvyšují.
Ale zdroje jsou omezené = VZÁCNÉ

9 Koloběh ekonomiky

10 Úkol Vysvětlete princip koloběhu ekonomiky na chování vaší rodiny.
(Začněte seznamem potřeb. Jak tyto potřeby uspokojíte? Jak se musí chovat firmy a jak vy, aby došlo k uspokojení vašich potřeb?)

11 Efektivnost Efektivnost je vztah mezi vynaloženými prostředky a vzniklým výsledkem. Efektivnost = výstup / vstup E > 1 : výrobní proces je efektivní E < 1 :výrobní proces není efektivní tzn. Je neefektivní.

12 Úkol Uveďte příklady efektivního chování doma a ve škole. ( co je přínosem efektivního chování ?) Uveďte příklady neefektivního chování při pěstování pšenice a stavbě silnice. (Jaké duse mít neefektivní chování důsledky? )

13 Použité zdroje KLÍNSKÝ, Petr; MUNCH, Otto. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy 1-4. Praha: Fortuna, 2006, ISBN BELLOVÁ, Jana; ZLÁMAL, Jaroslav; MENDL, Zdeněk. Ekonomie. Kralice na Hané: Computer Media s.r.o., 2011, ISBN


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA"

Podobné prezentace


Reklamy Google