7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Renáta Burdová Název prezentace (DUMu): 3.1 – 3.4 Lineární rovnice, vyjádření neznámé ze vzorce Název sady:
Advertisements

Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače otáček Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Snímače teploty, tlaku a výfukových plynů Tematická oblast:Zapalování Ročník:2.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 26 AnotaceNormalizované.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Imobilizér Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
12. Kombinace květinového vzoru s arabeskou
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
schodiště CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_09
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
1.1 – 1.7 Množiny, číselné obory, intervaly, slovní úlohy
Technologie – Měření a orýsování
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
9. Přenos programu z PC do stroje
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
8. Zpracování technologických postupů tepelného zpracování
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
Ing. Renata Segmüllerová
12. Simulace před obráběním a spuštění programu na CNC frézce HURCO
5.2 – 5.3 Mocniny, odmocniny, mocniny o základu 10
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Název prezentace (DUMu): Princip klasického zapalování
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
Formáty výkresů Určeny normou ČSN ISO 5457 Tři druhy :
10.11 – Vietovy vzorce, iracionální rovnice
Název prezentace (DUMu):
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
3. Skládání vektorů, převody jednotek
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
13. Růst lidské populace, demografie
4.8 Nerovnice s abs. hodnotami – Metoda nulových bodů
Název prezentace (DUMu): Elektrický výkon
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_19-12
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Název sady: Technická dokumentace pro 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 16.9.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak postupovat při zhotovování dokumentace. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Technické kreslení na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na technické písmo, druhy čar a měřítka zobrazení.

Druhy čar Obrazy součástí kreslíme na výkrese čarami dle ČSN 01 3005. Kromě čar souvislých se používá ještě pomocných čar, např. čerchovaná pro označení osy a čárkovaná pro zobrazení tzv. neviditelných hran. Základní čarou je čára tlustá, kterou se zobrazují předměty na výkrese. Kreslí se jí obrysy a viditelné hrany. Její tloušťka se volí přiměřeně k velikosti obrazu a jeho složitosti i podle měřítka zobrazení. Pro ostatní čáry kromě základní se používá menší tloušťka.

Měřítka zobrazení Na strojnických výkresech zobrazujeme součásti různých velikostí. Součásti v jemné mechanice jsou velmi malé, s rozměry řádově od několika desetin milimetru. Naopak součásti a celky v těžkém strojírenství dosahují rozměrů i několika desítek metrů. Proto nemůžeme nakreslit vždy součásti ve skutečné velikosti – v měřítku 1 : 1 . Velké součásti na výkres kreslíme v měřítku pro zmenšení a malé součásti naopak zvětšujeme. Uplatňuje se zásada přednostního zobrazení 1 : 1, pokud je to možné.

Pro použití čar na výkrese platí určitá pravidla : Délka čárek, velikost teček popř. krátkých čárek i velikost mezer u téže přerušované čáry musí být stále stejné. Čáry se křižují čárkami, tečkované tečkami. Čáry vzájemně navazují čárami, tečkované tečkami. Zlomy a ohyby tvoří vždy čárky, u tečkovaných čar tečky.

Příklady kreslení čar

Příklady kreslení čar

Příklady kreslení čar U rovnoběžných přerušovaných a střídavých čar umístěných blízko sebe se mají čáry a mezery, např. vložené obrazové prvky, vzájemně střídat. Místo tenké čerchované čáry lze kreslit tenkou přímou čáru tehdy, je li rozměr obrazu ( kruhu, oválu, čtverce aj.) ve kterém je čára kreslena na výkrese menší než 12 mm.

Technické písmo Tvary a rozměry technického písma vychází z normy ISO 3098/1 z roku 1992 a ČSN 01 3115. Výška písmen abecedy je dána dle výkresu. Šíře písmen, mezery a další rozměry jsou uváděny jako poměr odvozený od výšky písma. Užíváme zpravidla písmo typu B – střední šířka, kolmé.

Technické písmo dle ČSN

Řecká abeceda

Měřítka Měřítko pro zvětšení Měřítko skutečné Měřítko pro zmenšení

Kontrolní otázky Jakých čar používáme při kreslení strojnických výkresů ? Jaké tloušťky čar používáme při kreslení strojnických výkresů? K čemu slouží čerchovaná čára při kreslení str. výkresů ? K čemu slouží čárkovaná čára při kreslení str. výkresů ? Jak se kříží, uveďte příklady.

Zdroje pro textovou a obrazovou část Normy ČSN a EU Vlastní poznámky