Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav"— Transkript prezentace:

1 Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav
Sestava Formát Pozice Rohové razítko a rozpis materiálu Doplňující text - poznámky Strojírenské značení Část 2.

2 Výkres sestavy Bude se skládat z jednotlivých součástí, které tvoří celek sestavy. Pozor v sestavě se z pravidla nekótuje. Příklady vyjímek: Jednoduché sestavy (jednorázová výroba) Polohování v sestavě atd.

3 Volíme podle velikosti sestavy. Pozor: musí být přiměřený.
Formát výkresu Volíme podle velikosti sestavy. Pozor: musí být přiměřený.

4 Pozice Slouží pro snadnou orientaci, kde která součást se nachází, pozor musí navazovat na rozpis materiálu, kde jsou základní informace o součásti.

5 Rohové razítko a rozpis materiálu
Obsah razítka: 1. materiál 2. pozice 3. název 4. měřítko 5. počet kusů 6. rozměry polotovaru 7. rozměry obrobku 8. jméno autora 9. datum schválení 10. název stroje, číslo výrobku. Rozpis materiálu v sestavě se vypisuje od spodu k vrchu. (Pozici, název, rozměr, kusy, norma, materiál). (Výjimkou je samostatný rozpis materiálu, kde je to z hora, dolů). Nejprve se uvádí hlavní součásti (základní), většinou největší v sestavě, které tvoří tvar a do kterých zapadají ty menší. Poslední obvykle se uvádějí typizované součásti (ČSN, ISO..). Pozor: je důležité pro úspěšnou montáž, aby sestava byla úplná.

6 Doplňující text Text zpravidla uvádí informace, co je nutné v sestavě dodržet, nebo i doplnění které se nedá jinde uvést, velikost písma volíme 5 – 10 mm. Doporučuji ohraničit text tabulkou.

7 Strojírenské značení Doplňuje u součásti i v sestavě, kde jsou např. sváry potřebné k celkovému spojení součástí. Nebo také kolmost, souosost, souměr-nost jednotlivých součástí vůči sobě v sestavě atd.

8 Otázky k tématu: Co obsahuje rozpis materiálu…………………
K čemu slouží doplňující text………………… Co označuje strojírenské značení…………… Pravidla pro sestavy…………………………... K čemu slouží pozice…….………………….... Kótování v sestavě ano – ne = odůvodní……

9 Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o pravidlech technického kreslení. V předmětu technické kreslení nebo technická dokumentace pro strojírenské obory.

10 Použité zdroje Zdroje obrázků:
DRASLÍK, František. Technické kreslení podle mezinárodních norem I. Ostrava: Montanex, spol. s r.o., ISBN   AUTODESK INVENTOR Autodesk, Inc. 111 Mcinnis Parkway, San Rafael, Kalifornia USA, Autodesk A. ŠVERCL, Josef, Technické kreslení a deskriptivní geometrie pro školu a praxi. Vydalo nakladatelství SCENIKA, spol.s.r.o. Praha 5, Smíchov, ISBN    JANYŠ, Bohumil, GLANC, František. Kapesní dílenské tabulky. Druhé přepracované vydání. Praha: SNTL – Nakladatelství technické literatury, ISBN Zdroje obrázků: Kreslící program_AUTODESK INVENTOR Autodesk AutoCAD 2008 Galerie klipartů MS Office 2007

11 Identifikační údaje Autor: Jan Elsner Vytvořeno dne: 21.10. 2012
Odpilotováno dne: Ve třídě: 3.B Vzdělávací oblast: Technické kreslení Vzdělávací obor: Mechanik seřizovač Tematický okruh: Výkresová dokumentace Téma: Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav Klíčová slova: Kreslení, technické, formát, rámeček, razítko, součást, sestava, kótování, text.


Stáhnout ppt "Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace sestav"

Podobné prezentace


Reklamy Google