Výkon veřejného opatrovnictví z pohledu veřejné ochránkyně práv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Problematika veřejného opatrovnictví Barbora Rittichová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Lidská společnost digitálního věku
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ PODMÍNEK PRO ČINNOST ASISTENTŮ PEDAGOGA.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Plán činnosti ministerstva zdravotnictví Praha,
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Rozpočtové právo II 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Zaměřeno na malé a střední podnikání aneb společenská odpovědnost firem v olomouckém kraji Martin Fink Brno,
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Mlčenlivost a nezávislost národního preventivního mechanismu
Proč je důležité podpořit rozvoj KP ve škole
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Pobyt dítěte v zařízení - vybrané možnosti a limity orgánu sociálně-právní ochrany dětí z pohledu veřejného ochránce práv konference „Rodina ohrožená.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně
Seminář k problematice boje proti korupci
SLUŽBY POSKYTOVANÉ KRAJSKOU SPOLEČNOSTÍ ARR s.r.o.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zvláštní odborná způsobilost
Energetický management
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
VYHODNOCENÍ přezkoumání hospodaření obcí a DSO za rok 2017
Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Ing. Stanislava Správková
III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi Ministerstva zemědělství RNDr. Pavel Punčochář, CSc., vrchní ředitel sekce vodního hospodářství.
Konkrétní návrh ochránce práv dítěte
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Podpora samostatného bydlení
dostupné bydlení z pohledu měst a obcí
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Výkon veřejného opatrovnictví z pohledu veřejné ochránkyně práv Pardubice,17. 5. 2017 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017

Systémové problémy z pohledu veřejné ochránkyně práv Nejasné stanovení práv a povinností opatrovníka Nejasné vymezení sankcí za porušení povinnosti Nedostatečná metodická podpora napříč systému Nedostatečná kontrola a dohled nad výkonem opatrovnictví © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017

Šetření opatrovníka veřejnou ochránkyní práv Na návrh Z vlastní iniciativy © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017

Nejčastější pochybení při výkonu opatrovnictví Nedostatečné pochopení konceptu podporovaného rozhodování a nedostatečný respekt k přáním opatrovaného Nakládání s finančními prostředky a hospodaření s majetkem Hájení práv opatrovaného při poskytování sociální služby Hájení práv opatrovaného při poskytování zdravotních služeb Nedostatečná dokumentace © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017

Nedostatečné pochopení konceptu podporovaného rozhodování a nedostatečný respekt k přáním opatrovaného Přetrvávající náhradní rozhodování a paternalistický ochranitelský přístup © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017

Nakládání s finančními prostředky a hospodaření s majetkem Nevyužití finančních prostředků ve prospěch opatrovaného Omezování samostatného nakládání s finančními prostředky ve větším rozsahu než určil soud Neřešení dluhové problematiky Snaha být za všech okolností řádným hospodářem a spořit © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017

Hájení práv opatrovaného při poskytování sociální služby Využívání neregistrovaných sociálních služeb Výběr služby bez ohledu na individuální potřebu opatrovaného Sjednání služby bez opatrovaného Nezájem o průběh poskytované služby © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017

Hájení práv opatrovaného při poskytování zdravotních služeb Přítomnost u intimních úkonů a vyšetření Neudržování kontaktu v průběhu dlouhodobé hospitalizace Nedostatečné hájení práv opatrovaného při poskytování sociální péče © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017

Dokumentace Dokumentace by měla být vedena tak, že bude představovat prostředek pro zajištění kontinuity výkonu opatrovnictví. © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017

Děkuji. jakesova@ochrance.cz © Copyright Veřejný ochránce práv, 2017