Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Advertisements

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nástroje územního plánování
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Stavební zákon a územní plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
vlastní hodnocení školy
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Informace o stavu prací na II. plánovací cyklus Zpracovali: Ing. Mgr. Michal Pravec, Ing. Martin Pytloun.
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Představení návrhu Národních plánů povodí Dunaje, Odry a Labe Ing. Robin Hála Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. 7. dubna 2015 Krajský úřad Plzeňského.
Plány dílčích povodí v Plzeňském kraji
Plány pro zvládání povodňových rizik
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Seminář k ukončování projektů FS Státní fond životního prostředí ČR Praha,
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Vodohospodářské aktuality
Havarijní plán kraje.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Aktuality k čl. 4 odstavec 7 RSV
Vodohospodářské aktuality
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Informace o plnění úkolů z Politiky územního rozvoje ČR
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Datová opora pro nastavení cyklu kvality
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Územně analytické podklady
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017

Obsah plánování v oblasti vod – proč, jak, kdy? hodnocení stavu povrchových vod k r. 2015 milníky v plánování v oblasti vod příprava 3. plánů povodí evropské aktivity

Plánování v oblasti vod – proč, jak, kdy? Směrnice 2000/60/ES (tzv. Rámcová směrnice o vodách) účelem (čl.1): zabránění zhoršování, zajištění ochrany a zlepšení stavu vodních ekosystémů, podpora udržitelného užívání vod, zamezení vstupu znečištění, zmírnění účinků povodní a sucha, zajištění dostatečných zásob vod. hlavním cílem je dosažení tzv. dobrého stavu vod do roku 2015, s možností prodloužení lhůty až do roku 2021 a 2027 Plánování v oblasti vod = soustavná koncepční činnost, kterou zajišťuje stát, a jeho účelem je vymezit a vzájemně harmonizovat veřejné zájmy (§ 23 odst. 1 VZ)

Plánování v oblasti vod – proč, jak, kdy? plány povodí = podklad pro výkon veřejné správy, zejména pro územní plánování a vodoprávní řízení (§ 23 odst. 2 VZ), pořizovaný v šestiletých cyklech

Plánování v oblasti vod – proč, jak, kdy? Úrovně plánů povodí Mezinárodní úroveň MŽP a MZe spolupracují v rámci mezinárodních komisí na zpracování mezinárodních plánů povodí. Národní úroveň Národní plány povodí pořizuje MZe a MŽP ve spolupráci s příslušnými správci povodí a místně příslušnými krajskými úřady. Národní plány povodí schvaluje vláda. Dílčí úroveň Plány dílčích povodí pořizují správci povodí podle své působnosti ve spolupráci s příslušnými krajskými úřady a ve spolupráci s ústředními vodoprávními úřady. Plány dílčích povodí schvalují podle své územní působnosti kraje.

Plánování v oblasti vod – proč, jak, kdy Plánování v oblasti vod – proč, jak, kdy? Vymezení oblasti povodí ČR vyhláška č. 393/2010 Sb., o oblastech povodí Převymezení dílčích povodí z druhého cyklu zůstává stejný.

Plánování v oblasti vod – proč, jak, kdy? Monitoring Hodnocení stavu Stanovení cílů Návrh opatření Výjimky kontinuální proces hodnocení stavu (níže principy u povrchových vod)

Hodnocení stavu povrchových vod k r. 2015 hodnocení stavu útvarů povrchových vod dle § 4 odst. 2 vyhlášky č. 98/2011 Sb., v platném znění aktuálně tříletí 2013-2015, předtím 2010-2012 nárůst počtu reprezentativních profilů a sledovaných látek podrobnější a rozsáhlejší monitoring → dílčí zhoršení stavu státy s horším monitoringem a metodikami mají zpravidla lepší stav VÚ (např. Rumunsko cca 60 % v dobrém stavu vs. Německo cca 1 % v dobrém stavu) počet útvarů RP 2010-2012 RP 2013-2015 tekoucí vody – řeka 1044 996 1012 stojaté vody - jezero 77 69 72

Hodnocení stavu povrchových vod k r. 2015 % VÚ v dobrém stavu (2010-2012) % VÚ v dobrém stavu (2013-2015) chemický stav, kategorie „řeka“ 60,6 63,6 chemický stav, kategorie „jezero“ 67,5 74,0 % VÚ v dobrém a velmi dobrém stavu/dobrém a lepším potenciálu (2010-2012) % VÚ v dobrém a velmi dobrém stavu/dobrém a lepším potenciálu (2013-2015) ekologický stav, kategorie „řeka“ 20,8 13,1 ekologický stav, kategorie „jezero“ 14,3 % VÚ v dobrém stavu (2010-2012) % VÚ v dobrém stavu (2013-2015) celkový stav, kategorie „řeka“ 14,4 9,0 celkový stav, kategorie „jezero“ 10,4 9,1

Milníky v plánování v oblasti vod Dle § 25 VZ a čl. 15 RSV 21. 12. 2018 – zpráva o pokroku dosaženém při provádění programu opatření (každé 3 roky v rámci Modré zprávy) 22. 12. 2018 – časový plán a program prací k připomínkám veřejnosti a uživatelů vod 22. 12. 2019 – předběžný přehled významných problémů nakládání s vodami zjištěný v povodí, včetně uvedení umělých vodních útvarů, určení silně ovlivněných vodních útvarů a jeho zdůvodnění a návrhů zvláštních cílů ochrany vod k připomínkám veřejnosti a uživatelů vod 22. 12. 2020 – zveřejnění návrhů plánů povodí k připomínkám veřejnosti a uživatelů vod 22. 12. 2021 – schválení národních plánů povodí vládou

Příprava 3. plánů povodí V současnosti probíhají práce na pracovní verzi časového plánu a programu prací v roce 2017 a 2018 probíhá zajištění metodické podpory za MZe metodika určení významnosti vlivů (T: 12/2017) metodika návrhu opatření a aktualizace Katalogu opatření (T: 12/2017) revize maket plánů povodí (T: 2/2018) metodika stanovení účinnosti opatření a návrhu výjimek (T: 9/2018) zadání veřejné zakázky na pořízení národních plánů povodí MZe a plánů dílčích povodí podniky Povodí v první polovině roku 2018

Příprava 3. plánů povodí hlavní změna – dvoukolový návrh opatření cílem je poskytnout co nejvíce časového prostoru pro zpracovatele NPP a PDP pro návrh opatření do 28. 2. 2018

(informace podaná při minulém školení) Evropské aktivity stav schválení plánů povodí – termín daný RSV = 22. 12. 2015 3. 10. 2016 (informace podaná při minulém školení) 21. 9. 2017

Evropské aktivity hodnocení plánů povodí státy, které neodreportovaly do 31. 3. 2016 → EU Pilot plány povodí odreportované do 31. 5. 2017 budou vyhodnoceny do konce r. 2018 EK zpracuje implementační zprávy první zpětná vazba členským státům stále posouvána (původně 2.Q/2017, následně 3.Q/2017) revize směrnice 2000/60/ES plány povodí podkladem pro revizi směrnice „Komise přezkoumá tuto směrnici nejpozději do 19 let ode dne jejího vstupu v platnost a navrhne veškeré její nezbytné změny.“ (čl. 19 odst. 2 RSV) schválení revidované směrnice cca 2022-2023, transpozice cca 2024-2025

Děkuji Vám za pozornost Ing. Alena Binhacková ředitelka odboru vodohospodářské politiky a protipovodňových opatření Ministerstvo zemědělství