Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“"— Transkript prezentace:

1 Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD
Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“ (mapy povodňových rizik a ohrožení) Brno, 1

2 Plánování v oblasti vod
Ust. § 23 vodního zákona Plánování v oblasti vod je soustavná koncepční činnost, kterou zajišťuje stát, a jeho účelem je vymezit a vzájemně harmonizovat veřejné zájmy a) ochrany vod jako složky životního prostředí, b) snížení nepříznivých účinků povodní a sucha a c) udržitelného užívání vodních zdrojů, zejména pro účely zásobování pitnou vodou. V rámci plánování v oblasti vod se pořizují plány povodí a plány pro zvládání povodňových rizik. Tyto plány jsou podkladem pro výkon veřejné správy, zejména pro územní plánování a vodoprávní řízení.

3 Národní plány povodí (NPP) a Plány dílčích povodí (PDP)
Ust. § 24 vodního zákona Území České republiky náleží do třech mezinárodních oblastí povodí, a to do mezinárodní oblasti povodí Labe, mezinárodní oblasti povodí Odry a mezinárodní oblasti povodí Dunaje. Národní plány povodí stanoví cíle: a) pro ochranu a zlepšování stavu povrchových a podzemních vod a vodních ekosystémů, b) ke snížení nepříznivých účinků povodní a sucha, c) pro hospodaření s povrchovými a podzemními vodami a udržitelné užívání těchto vod pro zajištění vodohospodářských služeb a d) pro zlepšování vodních poměrů a pro ochranu ekologické stability krajiny. NPP Dunaje byl schválený usnesením vlády České republiky ze dne 21. prosince 2015 č. 1083, závazná část vydána OOP MZE č. j. 154/2016-MZE 3 3

4 Závazná část Národního plánu povodí Dunaje – List MOV Správné postupy v oblasti ochrany vod jako složky životního prostředí Pokud je to technicky možné, preferovat centrální čištění odpadních vod na mechanicko-biologických čistírnách odpadních vod před čištěním odpadních vod v malých (domovních) čistírnách odpadních vod či v jiných, méně účinných zařízeních. Používání takových malých (domovních) ČOV je přípustné pouze pro samostatně stojící objekty příliš vzdálené od trasy kanalizace, nikoliv jako koncepční řešení k odkanalizování měst, obcí a jejich částí. Zvyšovat podíl obyvatel napojených na kanalizaci pro veřejnou potřebu zakončenou funkční ČOV. V obcích, kde je vybudovaná splašková kanalizace, zásadně neumísťovat čištění odpadních vod z rozšiřující se zástavby prostřednictvím nových, malých, domovních čistíren odpadních vod, výjimky jsou ojediněle přípustné pro samostatně stojící objekty příliš vzdálené od trasy kanalizace.

5 Plán rozvoje vodovodů a kanalizací
Ust. § 4 odst. 6 zákona 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích): plán rozvoje je podkladem pro zpracování politiky územního rozvoje a územně plánovací dokumentace podle zvláštního právního předpisu (zákon č. 183/2006 Sb.) a plánu dílčího povodí podle zákona o vodách pro činnost vodoprávního úřadu, stavebního úřadu a pro činnost obce a kraje v samostatné i přenesené působnosti. § 4 odst. 6 zákona 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích).

6 Plány pro zvládání povodňových rizik
Plány pro zvládání povodňových rizik se zpracovávají samostatně pro jednotlivé části mezinárodních oblastí povodí na území České republiky koordinovaně s příslušnými plány povodí. Jedná se tedy o mezinárodní oblast povodí Dunaje, Labe a Odry. Soustřeďují se zvláště na prevenci, ochranu, připravenost, včetně povodňových předpovědí a systému včasného varování. Plány obsahují rovněž podporu udržitelného využívání území, zlepšení schopnosti půdy zadržovat vodu a kontrolované zaplavení určitých oblastí při povodních. Plán pro zvládání povodňových rizik v povodí Dunaje byl schválený usnesením vlády České republiky ze dne 21. prosince 2015 č. 1082, jehož součástí jsou stanovené cíle (příloha č. 1) a souhrn opatření (příloha č. 2) pro zvládání povodňových rizik, které tvoří závaznou část (OOP MŽP č. j /ENV/15).

7 Naplnění tohoto cíle bude dosaženo prostřednictvím:
závaznou část tohoto opatření tvoří např.: Cíl 1: Zabránění vzniku nového rizika a snížení rozsahu ploch v nepřijatelném riziku. Naplnění tohoto cíle bude dosaženo prostřednictvím: • Zohledňování principů povodňové prevence v územně plánovací dokumentaci (ÚPD) obcí a při správních řízeních, zejména nevytvářením nových ploch v nepřijatelném riziku, nezvyšováním hodnoty majetku v plochách v nepřijatelném riziku a případně změnou užívání území, vedoucí ke snížení rozsahu ploch v nepřijatelném riziku. • Postupné realizace konkrétních opatření pro snížení rozlivů v zastavěném území obcí, při využití navrhovaných opatření z plánů oblastí povodí, krajských koncepcí povodňové ochrany a ostatních dostupných materiálů.

8 Cíl 2: Snížení míry povodňového nebezpečí.
Naplnění tohoto cíle bude dosaženo prostřednictvím: • Postupné realizace konkrétních opatření v povodí pro zachycení nebo snížení povodňových vln, nově navrhovaných nebo pocházejících z plánů oblastí povodí, krajských koncepcí povodňové ochrany a ostatních dostupných materiálů. • Zvyšování retenční schopnosti krajiny a zachování, případně obnova krajinných prvků a ekosystémů pozitivně ovlivňujících vodní režim (mokřady). • Uplatňováním vhodných způsobů hospodaření na zemědělských a lesních pozemcích, vedoucích k většímu zachycení vody v půdě, zpomalení odtoku a omezení erozních jevů. • Uplatňováním vhodných principů hospodaření se srážkovou vodou v urbanizovaných územích, které pokud možno napodobují přirozené hydrologické poměry území před zástavbou

9 Příkladné typy opatření v návaznosti na aspekty zvládání povodňových rizik:
Zamezení vzniku Rizika - opatření pro zamezení umístění nových či rozšíření stávajících zranitelných staveb a aktivit v ohroženém území, jako je např. územní plánování a regulace výstavby. Odstranění nebo přemístění - opatření k odstranění zranitelných objektů a aktivit z ohrožených oblastí, nebo jejich přemístění do míst s nižší mírou povodňového ohrožení. Snížení rizik - opatření k adaptaci ohrožených objektů a aktivit (zvýšení odolnosti) a ke snížení nepříznivých účinků povodní na budovy, veřejné sítě aj. Ostatní prevence - jiné opatření ke zvýšení prevence povodňového rizika (modelování a hodnocení povodňového rizika, hodnocení zranitelnosti v důsledku povodní, programy údržby a provozní řády atd.).

10 10 10

11 Mapy povodňového nebezpečí a povodňových rizik
Mapy povodňového nebezpečí a mapy povodňových rizik by měly být využívány nejen při plánování vodohospodářských služeb a operativního zvládání povodňových situací, ale zejména v oblasti prevence. Je potřeba nejen postupně budovat opatření, které sníží riziko pro současné využívání, ale také do budoucna upravit využití území ohroženého povodňovým nebezpečím. Tuto úlohu má v současné struktuře veřejné správy plnit územní plánování. Proto se mapy povodňového nebezpečí a mapy povodňových rizik musí stát důležitou a neopominutelnou součástí územně plánovacích podkladů, z nichž územní plánování vychází. 11 11

12 Úkoly z USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 14. července 2014 č
Úkoly z USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 14. července 2014 č. 570 k závěrečné souhrnné zprávě Vyhodnocení povodně v červnu 2013 Mapy povodňového ohrožení a povodňových rizik, zpracované podle Směrnice 2007/60/ES využívat k postupnému snižování rozlohy území s nepřijatelným povodňovým rizikem v územním plánování a stavebním řízení. MMR (stavební úřady) Termín: průběžně Při povolování nové výstavby a rozšiřování rozsahu nepropustných ploch zabezpečit posouzení možného vlivu zvýšení a urychlení odtoku a vzniku povodní při extrémních srážkách (i nad rozsah dob opakování stanovených v ČSN ) a vybudovat příslušná kompenzační opatření. Navrhovanou povinnost zakotvitpřípadně do novely stavebního zákona.

13 Některá další omezení z hlediska vodního zákona
Záplavová území a jejich aktivní zóna ust. § 66 a 67 vodního zákona. Ochranná pásma vodních zdrojů a vodních děl ust. § 30 a 58 vodního zákona. Chráněné oblasti akumulace vod ust. § 28 vodního zákona. Citlivé a zranitelné oblasti ust. § 32 a 33 vodního zákona. Lokality pro akumulaci povrchových vod (LAPV) atd. 13 13

14 Krajský úřad Jihomoravského kraje
Děkuji za pozornost Ing. Michal Boušek Krajský úřad Jihomoravského kraje 14 14


Stáhnout ppt "Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“"

Podobné prezentace


Reklamy Google