DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 14 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Potraviny a výživa Tematický okruh: Zásady správné výživy a způsoby stravování Téma: Diferencovaná strava 3. Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Marcela Königová Datum tvorby: 11.07.2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky se zásadami diferencované stravy 3. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor kuchař, číšník do předmětu „Potraviny a výživa“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.
Diferencované stravování 3.
obsah Výživa dospělých Strava v různých pracovních podmínkách
Výživa dospělých Různé pracovní podmínky ovlivňují nároky na stravování dospělých Jednotlivá zaměstnání se od sebe liší stupněm tělesné námahy
Strava v různých pracovních podmínkách Strava těžce pracujících – Vysoká spotřeba energie Strava obsahuje energetické potraviny Strava v horkých provozech – Zvýšené pocení = úbytek tekutin a soli Strava obsahuje vyšší množství tekutin např. minerální vody s obsahem soli
Strava v různých pracovních podmínkách Stravování zemědělců – Důležité je sladit čas práce s časem podávání jídla Stravování pracujících v chladném prostředí – Dochází ke zvýšeným tepelným ztrátám Strava obsahuje vysokou EH a vitamín C Stravování duševně pracujících – Pozor na nepřejídání se Strava obsahuje nižší nároky na EH a vyšší BH
Strava v různých pracovních podmínkách Strava ve změněných podmínkách – Pracovníci často cestují nebo jsou vzdáleni od přísunu stravy Sladění stravy a pracovního výkonu Stravování při práci s chemickými škodlivinami – Škodliviny zasahují metabolismus bílkovin, vitamínů, minerálních látek Strava obsahuje vyšší přísun bílkovin, vitamínů, minerálních látek Omezují se tuky
zdroje Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, 2002. ISBN 80-7320-010-4 Obrázky: http://office.microsoft.com, Galerie Office, 11.07.2012