Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodářský cyklus Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vyškov, Sochorova 15 Vyškov Tato materiál.
Advertisements

ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_82 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Základní ekonomické pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_11_Nezaměstnanost TEMA:Finanční gramotnost.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Ing. Veronika Dostálková MBA TRH PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Lidská společnost digitálního věku
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Inflace. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace,
Ing. Veronika Dostálková MBA TRŽNÍ MECHANISMUS Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Keynesiánská ekonomie Reakce na neo-klasickou ekonomii (Y=Y P, u=u * ) Velká deprese ekonomika může přetrvávat v depresi i v ve středním až dlouhém.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_1 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.11 Ročník1. ročník.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2 Marketingové koncepce
Obchod, trh Základy hospodaření.
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Autor: Ing. Alice Horáčková
Podpora v nezaměstnanosti
Dějiny daňových teorií
Trh peněz a finančních aktiv
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Model důchod-výdaje.
Model agregátní poptávky a nabídky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Tržní rovnováha a efektivnost
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Ekonomika– národní hospodářství
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
HDP, HNP, ekonomický cyklus Národní hospodářství
Makroekonomie E 7 - otázky.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Organizace.
Hospodářský cyklus VY_32_INOVACE_40_814
Ekonomika– národní hospodářství
Teorie reálných hospodářských cyklů (RBC)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
DE 5 Vydělávání peněz dnes a v budoucnosti (20)
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Trh a tržní mechanismus TNH 1 – 1. seminář
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Zákony trhu. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
Transkript prezentace:

Ekonomická rovnováha, ekonomický růst, cyklický vývoj národního hospodářství

Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se snaží dostat do stavu rovnováhy, protože je pro ni nejefektivnější. Většinou je potřeba aktivní hospodářské politiky státu, aby tato rovnováha byla nastolena.

Pokud agregátní poptávka převyšuje nabídku, znamená to, že na straně poptávky je více peněz, než je na trhu zboží a toho lze dosáhnout buď inflačním znehodnocením peněz nebo tak, že poptávající si peníze půjčili a chtějí spotřebovávat na dluh. Tento stav může dočasně stimulovat rozvoj ekonomiky (pokud je poptávka, firmy mohou více vyrábět a prodávat), ale z dlouhodobého hlediska má převis agregátní poptávky nad agregátní nabídkou negativní dopady na hospodářství.

Pokud agregátní nabídka převyšuje agregátní poptávku, znamená to, že hospodářství vyprodukovalo více zboží než je samo schopno spotřebovat. Jestli-že firmy vyrobily produkci natolik efektivně, že je konkurenceschopná na zahraničních trzích, mohou zboží vyvézt a vydělat. Pokud však své zboží na mezinárodních trzích nerealizují - krachují, propouštějí zaměstnance, stát má nižší příjmy z daní, tedy ještě více se snižuje agregátní poptávka a ještě více firem krachuje atd. - hovoříme o hospodářské krizi z nadvýroby.

Cyklický vývoj národního hospodářství Hospodářský cyklus lze popsat jako posloupnost čtyř fází:

Cyklický vývoj národního hospodářství 1. expanze (rozvoj, konjunktura, rozmach poptávky i nabídky) domácnostem i firmám se daří, rostou zisky i platy, roste spotřeba statků a služeb, stát dostává více daní, takže může více investovat 2. vrchol (převis nabídky nad poptávkou) firmy pořád ještě produkují vysokým tempem nové statky a služby, strana poptávky už začíná zaostávat

Cyklický vývoj národního hospodářství 3. krize (recese, deprese, pokles nabídky i poptávky) poptávka se zcela zabrzdila, firmy mají problémy s prodejem, krachují, zvyšuje se nezaměstnanost, lidé mají existenční problémy, spoří a neutrácí, což krizi ještě více prohlubuje 4. sedlo (dno, vyrovnání a oživení poptávky i nabídky) firmy minimalizují své náklady a ceny, ti kteří přežijí recesi se dostanou se svou nabídkou do souladu s poptávkou, firmy hledají nové impulzy pro povzbuzení poptávky, když se jim to podaří mohou zaměstnávat nové zaměstnance, domácnosti tak mají vyšší příjmy a mohou více utrácet, znovu se rozbíhá konjunktura.

Cyklický vývoj národního hospodářství HDP 2 3 1 4