Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Model důchod-výdaje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Model důchod-výdaje."— Transkript prezentace:

1 Model důchod-výdaje

2 Předpoklady modelu a makroekonomická rovnováha
Makroekonomická rovnováha: rovnováha na trhu statků, kdy se HDP (tj. výstup, co je vyprodukováno) = agregátním výdajům (AE), tj. výdajům jednotlivých sektorů za statky  veškerý produkt (všechny vyprodukované statky) jsou užity, tj. rozdělen mezi jednotlivé členy společnosti. Y (HDP) = AE Ib = I p Předpoklady modelu jsou: Fixní cenová hladina Fixní úroková míra Uzavřená ekonomika Model řeší pouze agregátní poptávku Pokud Y převyšuje AE, může nastat pokles tempa růstu Y (nebo dokonce pokles Y, tedy recese) a růst nezaměstnanosti. Jestliže, AE převyšuje Y, může vést k inflaci.

3 Dvousektorová ekonomika
Jedná se o ekonomiku bez vlády a zahraničního obchodu, sektory v této ekonomice jsou pouze domácnosti, které spotřebovávají, a firmy, které investují. AE = C + I Spotřebu lze rozepsat na autonomní a indukovanou C = Ca + c * YD Investice lze rozdělit na plánované IP a neplánované změny zásob Ivp, , přičemž používáme jen IP IP = Ia

4 Rovnováha v dvousektorové ekonomice

5 Třísektorová ekonomika
V případě třísektorové ekonomiky zavedeme do modelu další složku výdajové metody měření HDP, a to vládní výdaje (G). AE = C + IP + G Zavedením vlády do modelu musíme mít na paměti, že ovlivňuje výši disponibilního důchodu tím, že je financována z daní (TA = TAa + t * Y) a že zároveň poskytuje transfery obyvatelstvu (TR). Na agregátní úrovni pro výpočet disponibilního důchodu platí: YD = Y + TR – TA – GBS

6 Rovnováha v modelu s přímkou pod úhlem 45° v třísektorové ekonomice

7 Výdajový multiplikátor
Obecný princip výdajového multiplikátoru nám říká, že změna kterékoliv části autonomních výdajů, jež znamená změnu agregátní poptávky (AE), povede ke změně produktu o více, než o kolik se změní autonomní výdaje (tedy o kolik se změní hodnota AE). Matematicky platí, že se hodnota c pohybuje v intervalu 0 až 1, hodnota jednoduchého výdajového multiplikátoru α je větší než 1 Multiplikační efekt je založen na skutečnosti, že každý dodatečný výdaj je zároveň dodatečným příjmem. Tento dodatečný příjem vyvolá dodatečnou poptávku, jež dále zvýší HDP. Tímto způsobem lze dále pokračovat.

8 Fiskální politika v modelu důchod-výdaje
Dle modelu důchod-výdaje expanzivní fiskální politika v podobě růstu hodnoty G nebo TR případně poklesu hodnoty TAa vede k většímu růstu HDP (Y), než je počáteční zvýšení AE v důsledku změny G nebo TR nebo TAa. Příčinou je působení výdajového multiplikátoru (α), kdy každý dodatečný výdaj (tedy i růst G nebo TR, respektive pokles TAa) je zároveň příjmem, jenž vede k další dodatečné poptávce. Přírůstek Y je roven α-násobku počátečního zvýšení hodnoty AE.

9 Vztah rovnovážného a potenciálního HDP
Existuje právě jedna rovnovážná úroveň produktu, pro kterou je HDP (Y) roven agregátním výdajům (AE). Neznamená to ovšem, že tato rovnovážná úroveň HDP je nutně totožná s úrovní potenciálního produktu (Y*). Možné jsou všechny situace: Rovnovážná úroveň HDP je totožná s úrovní potenciálního produktu. Rovnovážná úroveň HDP je větší než potenciální produkt (inflační mezera). Rovnovážná úroveň HDP je menší než potenciální produkt (recesní mezera).


Stáhnout ppt "Model důchod-výdaje."

Podobné prezentace


Reklamy Google