Odpovědnost za poškození životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Technologie – Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Než naliješ skleničku Nepovedený večer v Music Baru Canistr.
Návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
EKOLOGICKÁ ÚJMA. Ekologická újma Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí § 10 Ekologická újma = ztráta nebo oslabení přirozených funkcí ekosystémů.
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Strana 1 INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Přestupky – zákonná právní úprava  Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů  I. část.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY Prameny právní úpravy, vývoj ochrany přírody a krajiny, současný stav, obecná a zvláštní ochrana, Natura 2000, odpovědnost, výkon.
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Zahájení a průběh správního řízení
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Státní organizace.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Název vzdělávacího materiálu
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky
Právní odpovědnost a její druhy
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Pracovnělékařské služby
Správní právo trestní JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Ochrana ovzduší.
přednášející: JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D.
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
MVdr.Vratislav Krupka.
Majetkoprávní vztahy a ochrana životního prostředí
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
GDPR aneb to chceme.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Přehled nejdůležitějších novinek
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Odpovědnost.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
TRESTNÍ PRÁVO Kateřina Dušáková.
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
VYHODNOCENÍ přezkoumání hospodaření obcí a DSO za rok 2017
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Nepovedený večer v Music Baru Canistr
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Odpovědnost za poškození životního prostředí Vendula Povolná, prosinec 2007

Jaké druhy existují? Občanskoprávní Správně – právní Trestněprávní Odpovědnost za ekologickou újmu

Úmysl a nedbalost Úmysl Přímý Nepřímý Nedbalost Vědomá Nevědomá

Subjektivní a objektivní odpovědnost odpovědnost za zavinění Za výsledek, za protiprávní stav Absolutní odpovědnost

Správní delikty Přestupky – fyzické osoby Správní delikty – právnické osoby a fyzické osoby oprávněné k podnikání

Přestupky Zákon č. 200/1990 Sb. Zvláštní zákony Pouze fyzická osoba Věk 15 let Způsobilost Sankce – napomenutí, pokuta, zákaz činnosti, propadnutí věci – lze upustit

Jiné správní delikty Osoby právnické Podnikající osoby Nesplnění povinnosti stanovené právními předpisy Správní řád + modifikace Pokuty

Ekologická újma Dlouho jen zákon o ochraně životního prostředí Ztráta nebo oslabení přirozených funkcí ekosystémů poškozením jejich složek nebo narušením vnitřních vazeb

Zákon o předcházení ekologické újmě Zákon č. 167/2008 Sb. Podle práva EU Ekologická újma může vzniknout na chráněných druzích volně žijících živočichů či planě rostoucích rostlin, na přírodních stanovištích, na vodě nebo půdě

Ekologická újma nepříznivá měřitelná změna přírodního zdroje nebo měřitelné zhoršení jeho funkcí, která se může projevit přímo nebo nepřímo např. na živočiších, rostlinách, půdě, ptácích atp. s výjimkou nepříznivých účinků vyplývajících z jednání provozovatele, k němuž byl oprávněn podle zákona o ochraně přírody a krajiny

Předcházení ekologické újmě Provozovatel musí předcházet vzniku ekologické újmy a přijímat preventivní opatření. Musí kontaktovat příslušné úřady Úřad může provozovatele k preventivním opatřením i vyzvat Provede je i sám Vede se správní řízení

Nápravná opatření V případě vzniku nebo zjištění ekologické újmy je provozovatel povinen neprodleně provést veškerá proveditelná nápravná opatření k okamžité kontrole, omezení, odstranění nebo jinému zvládnutí znečišťujících látek nebo jiných škodlivých faktorů Opět spolupracuje s úřadem Vede se správní řízení

Řízení Z moci úřední Žádost (mohou podat i dotčené osoby) oznámení o zahájení řízení příslušný orgán zveřejní na portálu veřejné správy

Financování provozovatel, který způsobil ekologickou újmu nebo její bezprostřední hrozbu, je povinen nést náklady, a to i v případě, kdy preventivní opatření nebo nápravná opatření zajistí příslušný orgán. Výjimky Musí mít finanční zajištění

Další oblasti Výkon státní správy Správní delikty Dotčené orgány Kontrola

Občanskoprávní odpovědnost Předcházení hrozícím škodám Obecná odpovědnost Odpovědnost za škodu způsobenou provozní činností