Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pracovní právo. Pohovor
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Spotřební a energetické daně
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Pojem přeměna obchodní společnosti
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Josef Středula, předseda ČMKOS
Společné a koordinované politiky EU
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Stipendijní řád MU Jiří Nantl 17. května 2006.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Ochrana ovzduší.
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Přehled nejdůležitějších novinek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???
Nutraceutika a funkční potraviny LEGISLATIVA
Transpozice evropské spotřebitelské legislativy a její vymahatelnost
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
EVROPSKÁ UNIE.
Diferencované stravování
Změna rozsahu definice elektrozařízení
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce DOPLŇKY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce

DOPLŇKY STRAVY = potravina ! jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích (definice v zákoně č. 110/1997 Sb.)

DOPLŇKY STRAVY Právní předpisy: zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích nařízení č. 1169/2011. o poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyhláška č. 225/2008 Sb. kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin směrnice č. 2002/46 týkající se doplňků stravy nařízení č. 1924/2006 výživová a zdravotní tvrzení

! Doplňky stravy jsou určeny pro zdravé spotřebitele Legislativa DS není v rámci EU ještě plně harmonizovaná. ten, kdo uvádí DS na český trh – má povinnost se přesvědčit, že výrobek odpovídá platné legislativě (země původu/EU/země dovozu) a je bezpečný pro spotřebitele. Pak už může být zboží volně distribuováno po EU (tzv. princip vzájemného uznávání a volný pohyb zboží a služeb). Legislativní úprava vyhl.č.225/2008 Sb. přechod gesce z MZd na MZe ! Doplňky stravy jsou určeny pro zdravé spotřebitele ! Doplňují látky, které ve stravě chybí

DOPLŇKY STRAVY Označování doplňků stravy a) v názvu potraviny slovo „doplněk stravy“, b) název vitaminů, minerálních látek nebo dalších látek charakterizujících výrobek, c) číselný údaj o množství vitaminů, minerálních látek nebo dalších látek vztažený na doporučenou denní dávku, přičemž u vitaminů a minerálních látek se použijí jednotky uvedené v příloze č. 1 k této vyhlášce, d) údaje o obsahu vitaminů a minerálních látek i v procentech doporučené denní dávky uvedené v příloze č. 5 k této vyhlášce, přičemž tento údaj lze uvést i v grafické podobě, e) doporučené denní dávkování a popřípadě další podmínky použití, f) varování před překročením doporučeného denního dávkování, g) upozornění, aby byly výrobky uloženy mimo dosah dětí, h) upozornění, že doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy, i) upozornění „Nevhodné pro těhotné ženy“ u doplňků stravy obsahujících více než 800 µg (RE) vitaminu A v denní dávce

DOPLŇKY STRAVY Označování doplňků stravy nesmí přisuzovat vlastnosti týkající se prevence, léčby nebo vyléčení lidských onemocnění nebo na tyto vlastnosti odkazovat obsahovat žádné tvrzení uvádějící nebo naznačující, že vyvážená a pestrá strava obecně nemůže poskytnout dostatečné množství vitaminů anebo minerálních látek. Výživová a zdravotní tvrzení u doplňků stravy se mohou uvést za podmínek přímo použitelného právního předpisu Evropských společenství o požadavcích na uvádění nutričních a zdravotních tvrzení při označování potravin – nařízení č. 1924/2006

DOPLŇKY STRAVY Způsob použití: Doplňky stravy se používají upravené do formy kapslí či tobolek, pastilek, tablet, dražé, sáčků s práškem, ampulek s tekutinou, kapek nebo jiných jednoduchých forem tekutin a prášků určených pro příjem v malých odměřených množstvích, a takto se uvádějí do oběhu Doplňky stravy se do oběhu uvádějí pouze balené

DOPLŇKY STRAVY Do potravin nelze přidávat jednotlivě nebo jejich směsi omamné nebo psychotropní látky, prekursory kategorie I přímo použitelného předpisu Evropských společenství, další látky, u nichž byl prokázán toxický, genotoxický, teratogenní, halucinogenní, omamný či jiný nepříznivý účinek na lidský organismus. Další látky, které nelze použít při výrobě potravin, jsou uvedeny v příloze č. 4. vyhl.č.225/2008 Sb. → tam jsou uvedeny některé látky, které jsou zakázány v ČR, ale v některých členských státech nejsou zakázány

DOPLŇKY STRAVY informační povinnost tzv. notifikace od 1.1.2015 před prvním uvedením do oběhu DS oznamuje provozovatel potravinářského podniku Ministerstvu zemědělství v listinné nebo elektronické podobě – český text označení, který bude uveden na obale/etiketě potraviny nejedná se o schvalovací proces ! zodpovědnost za bezpečnost, kvalitu, označování nese primárně provozovatel potravinářského podniku ! v některých členských státech není tato oznamovací povinnost stanovena do 31.12.2014 byla tato oznamovací povinnost stanovena vůči Ministerstvu zdravotnictví

DĚKUJI ZA POZORNOST