Účtování obchodních společností- korporací

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Advertisements

PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Příprava založení fiktivní firmy I Obchodní zákoník Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kategorizace osob Osoby fyzické právnické člověk korporace fundace ústav spolek obchodní korporace nadace nadační fond § 214 NOZ ZOK § 306 NOZ § 394 NOZ.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Obchodní zákoník a rejstřík Ročník / obor studia:II.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Společnost s ručením omezeným. Osnova výkladu e - SRO.cz Vše, co potřebujete vědět o s.r.o.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.09 RočníkDruhý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Vlastní zdroje - fondy.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobníkapitálové Obchodní společnosti - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost - společnost s ručením omezeným - akciová společnost.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Místní rozpočtové jednotky
ZMĚNA ZÁKLADNÍHO KAPITÁLU
Státní organizace.
IAS 17 Leasingy.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Daně z příjmů: shrnutí Dana Šramková Libor Kyncl.
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Úvod do podnikových financí
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Daň z příjmů právnických osob
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Komanditní společnost
Charakteristika ručení
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Zdroje financování majetku - PASIVA
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Název projektu: Moderní škola
UPVK_2003 Podnikové hospodářství 1 podzim 2015
Podnik a podnikání Ing. Kateřina dušáková.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Celkový základ daně.
Transkript prezentace:

Účtování obchodních společností- korporací

Zákon o obchodních korporacích Není nástupcem obchodního zákoníku Posiluje osobní odpovědnost za správu obchodních korporací Nejmarkantnější změny jsou v právní úpravě společnosti s ručením omezeným Cílem je vytvořit moderní právní základ pro fungování obchodních korporací, který přispěje k podnikatelsky atraktivnějšímu právnímu prostředí

Původní obchodní zákoník K 1.1.2014 došlo ke zrušení obchodního zákoníku: Část přesunuta do občanského zákoníku Část zrušena bez náhrady Část týkající se obchodního rejstříku přesunuta do zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob Část věnující se obchodním společnostem a družstvům se přesune do zákona o obchodních korporacích

Zákon o obchodních korporacích Nejvíce změn u kapitálových společností: Akciové společnosti Společnosti s ručením omezeným Posilněna i úprava – DRUŽSTEV Osobní společnosti byly pouze upřesněné: Veřejná obchodní společnost Komanditní společnost

Zákon o obchodních korporacích V.o.s. i k.s. je možné založit nejen za účelem podnikání, ale rovněž za účelem správy jejího majetku. Společnost s ručením omezeným je možné založit se základním kapitálem 1 Kč U společnosti s ručením omezeným se ruší povinnost vytvářet zákonný rezervní fond a ruší se zákaz řetězení společníků (jeden společník bude moci vlastnit více než jeden podíl)

Formy podnikání Evropská společnost Evropské družstvo Nezisková organizace Rozpočtové – dle rozpočtu zřizovatele Příspěvkové – výdaje > příjmy, rozdíl hradí zřizovatel Nadace Státní podnik Zapsaný spolek (dříve Občanské sdružení) Ústav (dříve Obecně prospěšná společnost)

Rozdělení obchodních korporací Osobní korporace 1. veřejná obchodní společnost 2. komanditní společnost – hybridní společnost Kapitálové korporace 1. společnost s ručením omezeným 2. akciová společnost a Družstvo (není obch. korporace)

Vlastnické transakce 1. mezi korporací a jejími vlastníky při vzniku, trvání a zániku společnosti 2. mezi společníky navzájem stávajícími nebo i potencionálními během doby trvání korporace 3. mezi korporacemi mateřská, dceřiná …

Druhy transakcí založení a vznik podniku převody obchodních podílů kapitálové akvizice – směna majetku investora za akcie majetkové akvizice – vklady a prodeje podniků(převody majetku z jedné společnosti do druhé) přeměny obchodních korporací – zánik bez likvidace, s právním nástupcem zánik obchodních korporací – s likvidací

Založení korporace = písemný projev vůle společníků založit obchodní korporaci v určité právní formě společenská smlouva zakladatelská listina – 1 zakladatel forma notářského zápisu, ověřené podpisy všech zakladatelů U kapitálových korporací ke společenská smlouva či zakladatelská listina veřejnou listinou

Vznik korporace = zápis do obchodního rejstříku (do veřejného rejstříku), do 6 měsíců ode dne založení povinnost vést účetnictví ode dne vzniku do dne zániku, § 4 zákona o účetnictví zahajovací rozvaha otevření účetních knih

Podstata vkladu vklad jako majetek – peněžitý, nepeněžitý - aktiva vklad jako zdroj financování majetku – vlastní kapitál vklad jako základ práv společníka vyjádřený podílem – právo na podíly na zisku, právo podílet se na řízení společnosti vklad jako směnný vztah mezi společníkem a společností - společník vloží prostředky, má s tím spojená práva a povinnosti vůči společnosti

Vklad x základní kapitál vklad = souhrn peněžních prostředků nebo jiných penězi ocenitelných hodnot (nepeněžitý vklad) základní kapitál = peněžní vyjádření souhrnu peněžitých a nepeněžitých vkladů všech společníků do společnosti

Splacení vkladů předání vkladu správci vkladu – dle § 18 ZOK. (peněžité i nepeněžité) vlastnické právo ke vkladům přechází na nově vzniklou společnost dnem jejího vzniku, u nemovitostí vkladem vlastnického práva do katastru nemovitostí

Peněžní vklady – účtování u společníka - vkladatele A.s. se základním kapitálem 2 000 000 Kč byla zapsána do O.R. Dle zakladatelské smlouvy je ZK hrazen peněžitými vklady. Z upsané částky bylo akcionáři do ustavující valné hromady uhrazeno 30% upsaného peněžitého vkladu. Zbývající vklady byly splaceny v následujícím měsíci. Popis operace Kč MD DAL 1. BV - úhrada 30% peněžitého vkladu 600 000 378 221 2. Vznik společnosti, zapsání do OR – vznik podílu 2 000 000 061 367 3. Zúčtování dosud splacených vkladů 4. BV - doplacení zbytku vkladů 1 400 000

Peněžní vklady – účtování u nově vzniklé a.s A.s. se základním kapitálem 2 000 000 Kč byla zapsána do O.R. Dle zakladatelské smlouvy je ZK hrazen peněžitými vklady. Z upsané částky bylo akcionáři do ustavující valné hromady uhrazeno 30% upsaného peněžitého vkladu. Zbývající vklady byly splaceny v následujícím měsíci. Popis operace MD DAL 1. Úpis peněžitých vkladů 2 000 000 353 419 2. BV- peněžitý vklad 600 000 221 3. Zápis do obchodního rejstříku 411 4. BV – doplacení zbytku vkladů 1 400 000

Nepeněžité vklady U zakládané společnosti s.r.o. a a.s. – povinnost posudku nezávislého znalce – ocenění musí být uvedeno ve společenské smlouvě. ostatní společnosti – dohoda společníků U vkládající společnosti ocenění zůstatkovou (účetní) cenou vkladu, a to bez ohledu na ocenění vkladu u zakládané společnosti Před zápisem do OR musí vloženo 100% nepeněžitých vkladů

Úpis nepeněžitého vkladu 2 000 353 419 2. Vklad strojního zařízení 022 Nepeněžité vklady – příklad- příjemce vkladu – nově vznikající a.s. ABC A.s. ABC se základním kapitálem 2 mil. Kč byla zapsána do obchodního rejstříku. Dle zakladatelské smlouvy byl základní kapitál plně uhrazen nepeněžitým vkladem v podobě výrobního zařízení(ocenění doloženo znalec. Posudkem). Pořizovací cen majetku je 2,5 mil. Kč, oprávky jsou 650 tis., účetní zůstatková cena 1,85 mil. , daňová zůstatková cena 2,393 mil. Kč. Nepeněžitý vklad byl akcionářem XYZ uhrazen do ustavující valné hromady. Účetní operace Kč tis. MD D 1. Úpis nepeněžitého vkladu 2 000 353 419 2. Vklad strojního zařízení 022 3. Zápis do OR 411

Nepeněžité vklady – příklad- příjemce vkladu – nově vznikající a. s Nepeněžité vklady – příklad- příjemce vkladu – nově vznikající a.s. ABC – zahajovací rozvaha AKTIVA PASIVA 022 - Stroje 2 mil. 411 – ZK 2 mil. Celkem 2 mil. Celkem 2 mil.

Nepeněžní vklady – příklad účtování u společnosti – XYZ - vkladatel Účetní operace Kč MD DAL 1. Úhrada vkladem – ZC výr. zařízení 1 850 378 082 2. Vyřazení vloženého majetku v PC 2 500 022 3. Vznik podílu – zápis do OR 061 367 4. Zápočet splaceného vkladu – po zápise do OR 5. Podrozvahová evidence – ocenění podílu u společnosti ABC 2 000 7xx

Další vklady společník může vložit do společnosti další vklady, které již nenavyšují ZK účtování 0xx, 1xx, 2xx / 413 (ost. kap.fo.) společník může poskytnout půjčku společnosti, která mu bude v budoucnosti splacena účtování 221 / 365 (Os.záv. ke spol.)

Specifické příklady účtování transakcí u jednotlivých forem společností v průběhu jejich činnosti:

Veřejná obchodní společnost ryze osobní společnost společníci se osobně podílejí na fungování společnosti společníci ručí za závazky společnosti veškerým svým majetkem společně a nerozdílně vklady – ze zákona nejsou povinné, výše je stanovena společenskou smlouvou

Odlišnost účtování – v.o.s. nepodléhá dani z příjmu PO, společníci si své podíly zdaňují samostatně, a to daní z příjmů FO výsledek hospodaření se plně převádí na jednotlivé společníky: předpis: - zisk 596 / 364 - ztráta 354 / 596 po proúčtování převodu HV končí hospodaření společnosti s nulou

Uzavření účetních knih u V.O.S. 5xx Náklady 710 Účet Z/Z 6xx Výnosy Obrat 70 70 70 100 100 Obrat 100 30 596 – Převod podílu na VH společníkům 30 30 364 – Závazky ke společníkům..

Účtování převodu HV u v. o. s. Výkaz zisku a ztráty Rozvaha ∑ nákladů 70* Aktiva 1300 Pasiva 1270 596 30 364 30 ∑ výnosů 100 VH před zd. 0 ∑aktiv 1300 ∑pasiv 1300 *v členění dle druhu či účelu

Další odlišnost účtování – v.o.s. osobní spotřeba společníků během roku dochází k účtování záloh společníků na budoucí podíl na hospodářském výsledku záloha 355 / 221 - při účetní závěrce dojde ke snížení nároku na hosp. výsledek 364 / 355

Komanditní společnost 2 druhy společníků komplementáři – jako společníci v.o.s. (dostanou vyplaceny podíly, které zdaňují jako FO) komanditisté – jako společník s.r.o. vklad – pro komanditistu je povinně stanoven 5000 Kč => min. výše ZK výsledek hospodaření je rozdělen na 2 části mezi komplementáře a komanditisty

Komanditní společnost část připadající na komplementáře – ½, všichni stejný díl převedena na jednotlivé společníky zisk 596 / 364 ztráta 354 / 596 (analogie s v.o.s.) část připadající na komanditisty – ½ společnost podává daňové přiznání k dani z příjmů PO – daň z příjmů 19% Podíl na zisku dle vkladu společníka, společníci dále zdaní svůj podíl 15 % srážkovou daní

Kapitálové obchodní korporace Společnost s ručením omezeným vklady společníků ..... Obchodní podíly Akciová společnost vklady akcionářů ….. Cenné papíry (zatímní list, akcie, poukázka na akcie)

Spol. s r. o. kapitálová korporace společníci se podílejí na základním kapitálu vklady – společenská smlouva může připustit vznik různých druhů podílů – základní (bez zvláštních práv a povinností) a se stejnými právy a povinnostmi Minimální výše vkladu jednoho společníka je 1 Kč, společenská smlouva může stanovit vklad vyšší. společníci ručí společně a nerozdílně do výše souhrnu svých nesplacených částí vkladů všech společníků orgány společnosti: valná hromada, jednatel(é), dozorčí rada (nepovinná)

Zvláštnosti účtování v s. r. o. Odměny společníkům za práci pro společnost – předpis: Závislá činnost 522 / 366 (osobní N) Statutární orgán 523 / 366 (osobní N) - úhrada: 366 / 221

Půjčky společníků – s. r. o. Společníci mohou poskytnout společnosti půjčku, jsou pak 2 možnosti vypořádání půjčky: A) vrácení půjčky B) zvýšení základního kapitálu – zvýšení obchodního podílu společníka, který půjčku poskytnul

Půjčky společníků – s. r. o.-příklad Pan Kyselý jako společník s.r.o půjčil společnosti 500 000 Kč na jeden rok, úroková sazba vztahující se k půjčce je 8%. Část půjčky byla splacena (300 000), o částku nesplacenou se zvýšil obchodní podíl pana Kyselého. Účetní operace Kč tis. MD D 1. BV – poskytnutí půjčky 500 221 365 2. Předpis úroků 40 562 3. BV - úhrada úroků 4. BV – splátka půjčky 300 5. Zvýšení ZK – obchodního podílu 200 419 6. Zápis změny do OR 411

Pokračování příště. Děkuji Vám za pozornost.