DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_18

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Advertisements

TYPY KRAJINY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Fauna třetihor a čtvrtohor – opakování Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
Savany.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_14_SAVANY TEMA:Přírodní obraz Země a.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Afrika – Přírodní krajiny Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
Blanka Hofmanová.  zeměpisná šířka  množství vody (srážky, podz. voda, řeky,...)  nadmořská výška  geologické podloží  fytocenóza, zoocenóza Stručně.
Savany Eliška Velechovská
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Savany TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní obraz.
než začnete prohlížet prezentaci ...
SAVANA. SAVANA CHARAKTERISTIKA ROVINY POROSTLÉ TRÁVOU A STROMY V TROP. A SUBTROP. PÁSU OBDOBÍ DEŠŤŮ A SUCHA VELKÁ PUTUJÍCÍ STÁDA BÝLOŽRAVCŮ.
VY_32_INOVACE_16_Z_SAVANY
Podnebné pásy – tropický pás
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_19
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Savci biomů světa 8. ročník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Východní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
AUSTRÁLIE. AUSTRÁLIE Povrch Austrálie tvoří pouště a polopouště, ale také savany (buš) a tropické deštné lesy. Malá část má mírné podnebí. Velký.
Zeměpis – 6.ročník Savana VY_32_INOVACE_ Název školy
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_19 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Ekologie a ochrana přírody
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Kde jsou jen dvě roční období?
ŽIVOČICHOVÉ SAVAN Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Biomy.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VY_32_INOVACE_Vac_II_11 Východní Afrika
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní společenstva – skály a hory
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
SAVANY.
Zeměpis – Africká krajina
VY_32_ INOVACE_ 10_ PŘÍRODOVĚDA 5
SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Neživá příroda - vzduch
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Subtropický pás TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní.
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_16_20 Savany
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Savany Tropická travnatá území Oblasti: na S a na J od tropických lesů J Amerika, V Afrika, Austrálie.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_18 Škola Základní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autora Mgr. Borovský Štefan Datum vytvoření 22.1.2014 Vzdělávací obor Zeměpis Tematická oblast Zeměpis 6. a 7. ročník Téma Přírodní oblasti Země – Savany

Anotace Prezentace obsahuje učivo jedné vyučovací hodiny – Přírodní oblasti Země (Savany) Str.4 až 13 - obsahují výklad učiva obohacený o mapky a fotografie. Text se objeví po kliknutí se světelným efektem a fotky i se zvukovým efektem. Str.14 až 19 - kvízové otázky. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se zvýrazní pole a objeví se fotky se světelným i zvukovým efektem. Str.20 až 21 - kvízové otázky z učiva. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se změní barva pole a ozve se zvukový efekt. Str. 22 - výpisky Str.23 - pracovní list. Žáci odpoví na otázky z učiva. Str.24 – pracovní list (řešení).

Přírodní oblasti Země Savany

SAVANY Jsou to travnaté oblasti tropického a subrovníkového pásu. Nacházejí se mezi pouštěmi a tropickým deštným pralesem. V sušších oblastech (blízko pouští) roste vyšší tráva, místy keře a osamělé stromy. Ve vlhčích oblastech (blízko rovníku) stromy vytvářejí i souvislý les. Pro podnebí je typické střídání dvou ročních období. Období dešťů a období sucha. Můžou za to monzuny. Monzuny jsou pravidelné větry vanoucí v období dešťů od oceánu a v období sucha od pevniny.

Vyznačuje se malým množstvím srážek, což způsobuje vysychání Období sucha Vyznačuje se malým množstvím srážek, což způsobuje vysychání řek a jezer. Zvířata migrují za vodou a potravou. Rostliny a tráva usychají. Proto se často vyskytují požáry. Většinou je to období zimy na dané polokouli. národní park Ngorongoro – období sucha Období dešťů Vyznačuje se velkým množstvím srážek . Řeky a jezera se naplní vodou a stáda tisíců kusů zvířat se stěhují zpátky. Savana se zabarví do zelena díky rychle rostoucím rostlinám. Většinou je to období léta na dané polokouli. národní park Ngorongoro – období dešťů

n. park Etosha (Namíbie) – období sucha řeka Masai Mara – Serengeti (období dešťů) národní park Serengeti v Tanzánii národní park Tarangire v Tanzánii

FLORA blahovičník (eukalyptus) – Austrálie (typický strom) baobab Grandidiérův - Afrika akácie – Afrika (typický strom)

FAUNA Savany jsou domovem početný ch stád býložravců. (žirafy, pakoni, sloni, zebry, antilopy…). Ti jsou potravou šelem (lvů, gepardů, hyen…). Méně známí je život zvláštních druhů zvířat (mravenečník, pštros…) a hmyzu (sarančat, termitů, komárů, much…). Nedílnou součástí savan jsou mrchožrouti (supi, čáp marabu…). Typické nemoci = malárie (původce komár Anofeles), spavá nemoc (původce moucha Tse-Tse). moskytiéra – ochrana před komáry Tse- Tse – moucha způsobující spavou nemoc

pštros dvouprstý - Afrika nejrychlejší šelma na světě – gepard (110 km/h) nosorožec dvourohý lev a mládě požírají pakoně

termitiště – nadzemní hnízdo klokan obrovský – samice s mládětem mravenečník – samice a mládě (J. Amerika)

zebry a pakoně – Masai Mara (Afrika) žirafa - Afrika gazela Thompsonova

prase savanové ježura australská supi afričtí u mršiny pakoně

Současnost Lidé dnes savany využívají k zemědělství a částečně ji proměnili v plantáže. Pěstují zde obilí, bavlník, podzemnici olejnou… . Život obyvatel závisí na množství srážek v období dešťů. Když je srážek málo hrozí hladomor. Chov zvířat není možný, kvůli spavé nemoci. Většině zvířat hrozí vyhynutí a proto je lidé chrání v národních parcích. bavlníková plantáž podzemnice olejná - plantáž

Největší býložravec savan i planety Země ŽIRAFA SLON PAKOŇ

Nejvyšší býložravec savan i planety Země ŽIRAFA SLON PAKOŇ

Největší šelma savan i světa GEPARD TYGR LEV

Nejrychlejší šelma savan i světa GEPARD TYGR LEV

Největší vačnatec Austrálie ŽIRAFA SLON KLOKAN

Největší mrchožrouti savan v Africe KONDOŘI SUPI TERMITI

Strom typický pro savany Afriky BAOBAB BLAHOVIČNÍK AKÁCIE Strom typický pro savany Austrálie BAOBAB BLAHOVIČNÍK AKÁCIE Nemoc, kterou přenáší komár Anofeles MALÁRIE SPAVÁ NEMOC EBOLA

Období, které přeje fauně a floře savany SUCHA VÁNOČNÍ DEŠŤŮ Období, které nepřeje fauně a floře savany SUCHA VÁNOČNÍ DEŠŤŮ Nemoc, kterou přenáší moucha Tse - Tse MALÁRIE SPAVÁ NEMOC EBOLA

Výpisky Savany – travnaté oblasti tropického a subrovníkového pásu a, sušší - (vysoká tráva, ojediněle křoviny a stromy) b, vlhčí - i souvislý les Podnebí – dvě roční období (sucha a dešťů) Monzuny – pravidelné větry způsobují střídání roč. období Flora – blahovičník, akácie, traviny… Fauna – zebry, antilopy, pakoni, lvy, gepardi, sloni… Nemoci - malárie (komár Anofeles) - spavá nemoc (moucha Tse- Tse) Současnost – zemědělství – plantáže (problém = hmyz) - národní parky (Serengeti, Ngorongoro…)

Pracovní list Uveďte dvě roční období, která jsou v oblasti savan. Uveďte dvě nemoci typické pro oblast savan. 3. Uveďte tři stromy typické pro oblast savan. Uveďte tři býložravce typické pro oblast savan. 5. Uveďte tři šelmy typické pro oblast savan. K čemu využívají lidé savany v současnosti? Uveďte dvě plodiny pěstované na plantážích. Pojmenujte pravidelný vítr, který způsobuje střídání ročních období.

Pracovní list (řešení) Uveďte dvě roční období, která jsou v oblasti savan. (dešťů a sucha) Uveďte dvě nemoci typické pro oblast savan. (malárie a spavá nemoc) 3. Uveďte tři stromy typické pro oblast savan. (baobab, blahovičník, akácie…) Uveďte tři býložravce typické pro oblast savan. (žirafa, slon, gazela, pakůň, zebra, antilopa…) 5. Uveďte tři šelmy typické pro oblast savan. (lev, gepard, levhart, hyena…) K čemu využívají lidé savany v současnosti? (k zemědělství) Uveďte dvě plodiny pěstované na plantážích. (bavlník, obilí, podzemnice olejná…) Pojmenujte pravidelný vítr, který způsobuje střídání ročních období. (monzun)

Zdroje http://www.blueplanetbiomes.org/images/savanna_location_map.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/Ngorongoro_Crater%2C_Tanzania.jpg/800px-Ngorongoro_Crater%2C_Tanzania.jpgNgorongoro http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Ngorongoro-Crater-animals.jpg/800px-Ngorongoro-Crater-animals.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5a/Tarangire-Natpark800600.jpg/800px-Tarangire-Natpark800600.jpgTarangire http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Zebras%2C_Serengeti_savana_plains%2C_Tanzania.jpg/800px-Zebras%2C_Serengeti_savana_plains%2C_Tanzania.jpgSerengetiSerengeti http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a4/Mara_River_Massai_Mara.jpg/800px-Mara_River_Massai_Mara.jpgMasaiMara http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Etosha_elefant.jpg/800px-Etosha_elefant.jpgEtosha http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/Ngorongoro_Acacia_xanthophloea.jpg/717px-Ngorongoro_Acacia_xanthophloea.jpgakácie http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a8/Adansonia_grandidieri04.jpg/450px-Adansonia_grandidieri04.jpgbaobab http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Applebox.JPG/800px-Applebox.JPGblahovičník http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Mosquito_Netting.jpg/800px-Mosquito_Netting.jpgmoskytiéra

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6e/Glossina_morsitans_morsitans-pregnant_female.jpg/600px-Glossina_morsitans_morsitans-pregnant_female.jpgmouchaTse-Tse http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Male_Lion_and_Cub_Chitwa_South_Africa_Luca_Galuzzi_2004.JPG/800px-Male_Lion_and_Cub_Chitwa_South_Africa_Luca_Galuzzi_2004.JPGlev http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/Two_cheetahs_together.jpg/800px-Two_cheetahs_together.jpggepard http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/Ngorongoro_Spitzmaulnashorn_edit1.jpg/800px-Ngorongoro_Spitzmaulnashorn_edit1.jpgnosorožec http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Ostriches_cape_point_cropped.jpgpštros http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Giant_Anteater_with_child.jpg/800px-Giant_Anteater_with_child.jpgmravenečník http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/RayNorris_termite_cathedral_mounds.jpgtermitiště http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/89/Kangaroo_and_joey05.jpg/400px-Kangaroo_and_joey05.jpgklokan http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/Giraffe_standing.jpg/448px-Giraffe_standing.jpgžirafa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/GnusAndZebrasInMaraMasai.jpg/800px-GnusAndZebrasInMaraMasai.jpgzebra

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Thompson_gazelle.jpg/704px-Thompson_gazelle.jpggazela http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4e/White-backed_vultures_eating_a_dead_wildebeest.JPG/800px-White-backed_vultures_eating_a_dead_wildebeest.JPGsupi http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/01/Tarangire_Warzenschwein1.jpg/800px-Tarangire_Warzenschwein1.jpgprase http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/Echidna_ST_03.jpg/590px-Echidna_ST_03.jpgježura http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpeg/800px-Feld_mit_reifer_Baumwolle.jpegbavlník http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4a/Peanut_9417.jpg/800px-Peanut_9417.jpgpodzemniceolejná http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Elefant_Tanz%C3%A0nia_2.JPGsloni http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Giraffa_camelopardalis_reticulata_01.JPG/450px-Giraffa_camelopardalis_reticulata_01.JPGžirafa http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/73/Lion_waiting_in_Namibia.jpg/800px-Lion_waiting_in_Namibia.jpglev http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/MasaiMaraCheetahs01.jpg/800px-MasaiMaraCheetahs01.jpggepard http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Eastern_grey_kangaroo_dec07_02.jpg/400px-Eastern_grey_kangaroo_dec07_02.jpgklokan http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Gyps_africanus.jpgsup