Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_ INOVACE_ 10_ PŘÍRODOVĚDA 5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_ INOVACE_ 10_ PŘÍRODOVĚDA 5"— Transkript prezentace:

1 VY_32_ INOVACE_ 10_ PŘÍRODOVĚDA 5
Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou POUŠTĚ Autor: Mgr.Renata Viktorinová

2 Tropický pás – POUŠTĚ OVĚŘENÍ VE VÝUCE: 11.10.2011
PŘEDMĚT: Přírodověda ROČNÍK: 5. KLÍČOVÁ SLOVA: tropický pás, pouště, živočichové a rostliny pouští MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY: Informatika – vyhledávání informací na internetu ANOTACE: DUM navazuje na předchozí DUM Savany. Opakuje znalosti o tropickém podnebném pásu. Seznamuje žáky s charakteristickým podnebím, faunou a flórou pouští.

3 Co si pamatuješ o tropickém pásu? Rozděl živočichy a rostliny
do správných krajin. Tropické deštné lesy Savany Gepard Tygr Lev Gorila Papoušek Žirafa Kávovník Podzemnice olejná Liána Orchidej Krokodýl Bavlník Slon Nosorožec Zebra Banánovník

4 Přiřaď: Tropické deštné lesy Savany Pouště
Jsou zde rovné otevřené plochy pokryté travinami, místy keři a jednotlivě rozptýlenými stromy. Tropické deštné lesy Je zde velmi teplo a vlhko. Často prší. Savany Střídá se výrazné období sucha a období dešťů. Vysoké teploty během dne, nízké teploty v noci. Velmi suché a horké oblasti, kde rostliny téměř nerostou. Pouště Říkají nám „plíce Země“.

5 Živočichové pouště: Zmije saharská Veverka kapská Velbloud Fenek
Surikata Štír

6 Poznáš živočicha? Jsem savec. Jsem býložravec. Spasu každý list, který najdu. Dokážu cestovat na dlouhé vzdálenosti bez vody. Lidé mne chovají pro maso, mléko, vlnu. Jsem důležitým dopravním prostředkem. Jsem pavoukovec. Mám veliká klepítka a protáhlý, zahnutý zadeček s jedovým bodcem na konci. Mláďata nosím na hřbetě. Živím se hlavně hmyzem a pavouky. Jsem denní šelma. Žiji společně s ostatními ve velkých rodinách v norách. Jedna z nás vždy stojí na stráži, v případě nebezpečí ostatní varuje. VELBLOUD ŠTÍR SURIKATA

7 Vyhledej obrázky pouštních rostlin. Přiřadíš správně?
Jsem dřevina. Mám tmavě hnědé oválné plody až 7 cm dlouhé. Konzumují se převážně sušené, původně je využívali poutníci v karavanách při dlouhých cestách přes nehostinnou poušť. Říkají ji mi obdivuhodná rostlina. Lidé ze mne vyrábějí alkoholický nápoj zvaný tequila či vlákno sisal. Jsem dřevina. Rostu na poušti i savaně. Moje dřevo umí do sebe nasáknou obrovské množství vody. DATLOVNÍK AGÁVE BAOBAB

8 Utvořte skupinky podle smluvených pravidel.
Najděte informace o dalších živočiších a rostlinách z tropického pásu. Využijte encyklopedie či internet. Bromélie. Hroch obojživelný. Orangutan bornejský. Hroznýš zelený. Velvíčie podivná. Lenochod dvouprstý. Harpyje pralesní. Létavka šironohá. Raflézie. Tukan pestrý. Zmije rohatá. Pásovec devítipásý. Viktorie královská. Chameleon pardálí. Levhart skvrnitý. Anakonda velká. Vanilkovník plocholistý. Kahau nosatý. Mravenečník velký. Pštros dvouprstý. OSNOVA: Zařazení (živočich- obratlovec, savec x rostlina – kvetoucí, bylina) výskyt, velikost, potrava, zajímavosti o způsobu života.

9 3) POUŠTĚ Jsou to velmi suché a horké oblasti, kde rostliny téměř nerostou. Vysoké teploty ve dne, nízké teploty v noci. Pouště jsou málo osídleny. OÁZA = místo u zdrojů vody, s vegetací, většinou obydlené Rostliny: Živočichové: (Doplň podle učebnice)

10 Přiřaď k rostlinám: AGÁVE BAOBAB DATLOVNÍK
Jsem dřevina. Mám tmavě hnědé oválné plody až 7 cm dlouhé. Konzumují se převážně sušené, původně je využívali poutníci v karavanách při dlouhých cestách přes nehostinnou poušť. Říkají mně obdivuhodná rostlina. Lidé ze mne vyrábějí alkoholický nápoj zvaný tequila či vlákno sisal. BAOBAB DATLOVNÍK AGÁVE Jsem dřevina. Rostu na poušti i savaně. Moje dřevo umí do sebe nasáknou obrovské množství vody.

11 Použité zdroje: Vlastní fotografie


Stáhnout ppt "VY_32_ INOVACE_ 10_ PŘÍRODOVĚDA 5"

Podobné prezentace


Reklamy Google