Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kde jsou jen dvě roční období?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kde jsou jen dvě roční období?"— Transkript prezentace:

1

2 Kde jsou jen dvě roční období?
SAVANY Kde jsou jen dvě roční období?

3 Na sever a jih od pásu tropických lesů se rozkládají travnaté krajiny s roztroušenými stromy a skupinami stromů – savany. Nacházejí se v subrovníkovém podnebném pásu. Na mapě v atlase zjisti, jak jsou v něm vyznačeny savany. Ve kterých světadílech se vyskytují. Podnebí v krajině savan je typické střídáním dvou ročních období. Rozlišujeme období sucha a období dešťů.

4 Období dešťů přichází pravidelně v období léta na dané polokouli.
Ve vlhkých savanách bývá krajina zčásti zaplavena vodou, vše se rychle zazelená. Stáda zvěře se stěhují do zavlažených oblastí. Vyhledej v atlase množství srážek v afrických savanách. Období sucha je v teplém podnebí velmi nepříjemné. Listy na stromech usychají a opadávají. Suchá tráva podléhá požárům. Typické proudění vzduchu v subrovníkovém pásu nazýváme monzun. V období dešťů přináší monzun od moře velké množství srážek, v období sucha proudí monzun z pevniny nad moře.

5 Savany jsou domovem početných stád býložravců, kteří spásají trávu nebo okusují keře.
Býložravci jsou potravou šelem, jako jsou lvi, gepardi nebo hyeny. Po období dešťů se rychle množí obtížný hmyz, který přenáší nebezpečné nemoci. Typickou dřevinou afrických savan jsou akácie, v Austrálii převládají blahovičníky. Na mapě Afriky vyhledej národní parky, které chrání zvířata savan. Porovnej stepi a savany. V čem jsou odlišné a v čem stejné.

6

7

8 Poznáš kočkovité šelmy?

9

10 Použité zdroje: Fotografie z osobního archivu autora.


Stáhnout ppt "Kde jsou jen dvě roční období?"

Podobné prezentace


Reklamy Google