Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál č.: VY_32_INOVACE_99_Vzduch Vypracovala: Mgr. Vladimíra Kamínková Určeno pro 5. ročník ZŠ praktické Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Přírodověda pro 5. ročník ZŠ praktické Vytvořeno dne: Použito ve výuce: Anotace: Prezentace k tématu vzduch a ochrana ovzduší. Závěrečná část prezentace slouží k opakování probraného učiva.

2 Vzduch

3 Vzduch Vzduch je všude okolo nás. Obsahuje kyslík, díky němuž můžeme dýchat. Vzduch je bezbarvý a zpravidla jej nemůžeme vidět. Můžeme však cítit jeho proudění v podobě větru. Vítr vzniká tak, že se vzduch na různých místech Země nestejně otepluje, a tak vznikají místa s vyšším či nižším tlakem vzduchu. Vzduch pak proudí z místa s vyšším tlakem do míst, kde je tlak nižší.

4 Rychlost větru Proudění vzduchu má různou rychlost. Čím rychleji proudí, tím může být nebezpečnější. Vichřice a orkány lámou a vyvracejí stromy, rozhazují střechy, trhají dráty elektrického vedení. Hurikány a tornáda, která řádí především v USA mohou být ještě ničivější.

5 Směr větru ovlivňuje počasí
Vítr má vliv na počasí. Severní vítr bývá chladný, protože na severu bývá chladněji než u nás. Naopak z jihu k nám přichází teplý vzduch. Při východním větru je v létě slunečno a jasno, z zimě mrzne. Západní vítr přináší déšť. To proto, že na západ od nás je moře, ze kterého proudění vzduchu přináší vlhko.

6 Znečištění ovzduší Vítr však s sebou nepřináší jen mraky. Spolu s nimi může přinášet i nečistoty, které se do ovzduší dostaly z výfuků aut, komínů továren, tepelných elektráren a chemických závodů. Znečištěný vzduch pak ničí kovy, kamenné stavby a památky, ale také hynou stromy a rostliny. Pokud takový vzduch dýcháme, může onemocnět vážnými chorobami dýchacího ústrojí.

7 Vylušti tajenku a dozvíš se, jak se říká větru s největší rychlostí.
1 2 3 4 5 Světová strana, ze které v létě přichází teplé a slunečné počasí Proudění vzduchu Složka vzduchu, díky níž můžeme dýchat Ničivý vzdušný vír Velmi slabý vítr Poznámka: Písmeno CH se píše do jednoho políčka.

8 Vyluštění tajenky 1 V Ý CH O D 2 Í T R 3 K Y S L 4 N Á 5 E

9 Zdroje ŠKODA, Eduard. Přírodověda pro pátý ročník zvláštní školy. 2. vyd. Ilustrace Jaroslav Drahokoupil. Praha: Parta, 1997, 87 s. ISBN Obrázky a fotografie: kliparty Microsoft Office


Stáhnout ppt "Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google