Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_24_Povrch České republiky ZŠ praktická, 5. r . - TÉMA: Česká republika ČÍSLO PROJEKTU: CZ /1.4.00/

2 Anotace V této prezentaci si mají žáci stručně zopakovat, jaké barvy najdeme na mapě, jak vypadá povrch České republiky.Důraz je opět kladen na správné přečtení stručného textu a jeho zapamatování. Žáci si znovu připomenou názvy našich nejznámějších pohoří a hor, názvy nížin a jejich přibližné umístění na mapě ČR. Zároveň pracují i s mapou a všechny údaje zároveň vyhledávají na nástěnné nebo v příruční mapě. Některým dětem stále dělá při pilotování značné problémy orientace na mapě, dobře už si pamatují používané barvy. Jenom těm nejschopnějším žákům se podařilo najít i nížiny a vyhledat nejvyšší hory jednotlivých pohoří.

3 Povrch České republiky
Povrch České republiky je rozmanitý. Tvoří ho pohoří, vrchoviny i nížiny. Na mapě najdeme zakreslené hory hnědou barvou a jejími odstíny. Nížiny jsou na mapě vybarveny zelenou barvou.

4 Povrch České republiky
Podél hranic s ostatními státy má Česká republika většinou pohoří: Krkonoše (nejvyšší hora – Sněžka) Beskydy (nejvyšší hora - Lysá hora) Jeseníky (nejvyšší hora – Praděd) Šumava (nejvyšší hora – Černá hora) Krušné hory (nejvyšší hora – Klínovec)

5 Povrch České republiky
Krkonoše Jeseníky Krušné hory Beskydy Šumava Česko-moravská vrchovina

6 Povrch České republiky
Počasí v horách se často mění, bývá chladnější a vlhčí než v nížinách. Na horách roste mnoho lesů – hlavně jehličnatých. Území bývá většinou chráněno (Krkonošský národní park, Chráněná krajinná oblast Beskydy).

7 Povrch České republiky
Vrchoviny a pahorkatiny – největší je Českomoravská vrchovina. Počasí je teplejší než na horách, chladnější než v nížinách. Půda se využívá k pěstování méně náročných plodin (brambory). Daří se tam chovu dobytka.

8 Povrch České republiky
Hory a pohoří navštěvuje mnoho turistů a sportovců. Lidé se jezdí do hor rekreovat. Při pobytu v horách musíme být opatrní : chráníme své zdraví neničíme přírodu řídíme se pokyny Horské služby

9 Povrch České republiky
Největší nížiny jsou v povodí velkých řek. Podél Labe – Polabí. Podél Moravy a Dyje – Moravské úvaly. Hornomoravský a Dolnomoravský úval Polabí Dyjskosvratecký úval

10 Povrch České republiky
V nížinách je úrodná půda vhodná pro zemědělství - pěstování obilí, zeleniny a ovoce. Počasí je teplejší než na horách.

11 Použité zdroje Ilustrace :


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org."

Podobné prezentace


Reklamy Google