Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: Vačnatci Vzdělávací oblast: Člověk a příroda na II. st. ZV-LMP Vzdělávací obor: Přírodopis Ročník: 8.,9. Jméno autora: Mgr. Jiřina Sommerová Vytvořeno dne:

2 Anotace: Žák by měl porovnat vnější a vnitřní stavbu savců a vysvětlit funkce jednotlivých orgánů. Žák by měl rozlišit jednotlivé skupiny savců a znát hlavní zástupce, objasnit jejich způsob života a přizpůsobení danému prostředí. Žák by měl vědět o významu živočichů v přírodě i pro člověka a uplatňovat zásady bezpečného chování. Prezentace podporuje aktivitu žáka a schopnost vyhledávání dalších informací. Metodický popis: Materiál je možné použít pro prezentaci při výkladu učiva, pro procvičování a opakování učiva, ale také pro doplnění učiva při zameškané hodině. Žák by měl umět pojmenovat jednotlivé živočichy a popsat zkušenost s chovem vybraných živočichů. Klíčová slova: Vačnatci, klokan, břišní vak, svalnatý ocas, koala, blahovičník… Další materiály k výuce: - Učebnice : KROULÍKOVÁ ING. PAEDDR., Jarmila; KROULÍK ING. CSC., Josef. Přírodopis 8. Praha: Septima, 1995, ISBN - Encyklopedie dle výběru učitele

3 VAČNATCI

4 Klokan velký nejznámější vačnatec výška jako člověk, váha až 100 kg
tělo porostlé šedohnědou srstí mohutné zadní nohy a svalnatý ocas při běhu dělá velké skoky až 10 m dosahuje při běhu rychlosti až 50 km za hodinu přední nohy málo vyvinuty potrava je rostlinná – tráva, keře, listí… samice na břiše vak, kde nosí mláďata

5 Klokan rudý - austrálie

6 Klokan parma – deštné pralesy

7 klokan obrovský s mládětem

8 Klokan rudokrký

9 Klokan bažinný - černoocasý

10 Koala australský přísně chráněný živí se výhradně listy blahovičníku
potravní specialista

11

12 opakování Jakou výšku a váhu má klokan velký? Popiš jeho končetiny.
Co je potravou klokana velkého? Jakou rychlostí běží? Vyjmenuj další zástupce vačnatců. Proč se tato skupina nazývá VAČNATCI? Vysvětli.

13 Zdroje: Klipart (klokan velký):SEANMACK. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (klokan rudý):FIR0002. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (klokan parma):I, ADAMANTIOS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (klokan obrovský):FIR0002. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (klokan rudokrký):JÖRN BRAUNS. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: (klokan bažinný):CELE4. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem"

Podobné prezentace


Reklamy Google