Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:"— Transkript prezentace:

1 SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
 3. Vzdělávací oblast:  Člověk a jeho svět Vzdělávací obor:  Prvouka Tematický okruh:  Živá příroda Téma:  Savci Jméno autora:  Mgr. Zdeňka Halamová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace):  Podpora výkladové hodiny – savci. VY_32_INOVACE_06-52

2 SPOLEČNÉ ZNAKY SAVCŮ Jsou teplokrevní.
Patří mezi obratlovce (kostra a páteř s obratli). Mají srst, vlasy nebo vrstvu podkožního tuku. Dýchají plícemi. Jsou inteligentní (mají dobře vyvinutý mozek). Většina savců rodí živá mláďata, která samice krmí svým mlékem.

3 PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJÍ
země (pes, opice, slon, klokan, kůň) voda (kosatka, delfín, bobr, ptakopysk) vzduch (netopýr) podzemí (sysel, hraboš, křeček, krtek)

4 POHYB SAVCŮ Savci chodí (koala, slon, liška, zebra) skáčou (klokan)
létají (netopýr) plavou (delfín, velryba)

5 VELIKOST SAVCŮ Savci se mohou výrazně lišit svým vzhledem.
Mezi nejmenší savce patří myši, veverky a netopýři. Největším suchozemským savcem je slon africký. Největším savcem je velryba zvaná plejtvák obrovský.

6 POVRCH TĚLA Povrch těla je pokryt chlupy nebo vlasy.
Někteří mají také vrstvu podkožního tuku, která chrání před chladem. Lední medvěd má hustou kožešinu. Mrož má pod kůží tlustou vrstvu podkožního tuku. U dikobraza se srst přeměnila v ostny.

7 OCHRANA PŘED NEPŘÁTELI
Mívají zbarvení, které splývá s okolní krajinou, proto nejsou tolik vidět. Veverky prchají před nepřáteli na stromy. Ježura má na zádech špičaté ostny a umí se zahrabat do země. Skunk vystříkne na nepřátele páchnoucí tekutinu ze žlázy pod ocasem.

8 DÝCHÁNÍ Dýchají plícemi vzdušný kyslík.
Mořští savci, kteří žijí ve vodě, vyplouvají k hladině, aby se nadechli – př. plejtvák obrovský, delfín.

9 PŘÍJEM POTRAVY Savci býložraví (koala, králík, veverka, žirafa)
masožraví (vlk, lev) všežraví (člověk, medvěd)

10 RŮST A VÝVOJ MLÁĎAT Po páření se v těle samice začíná vyvíjet mládě (mláďata). Většina savců rodí dobře vyvinutá mláďata. Samice živí mláďata mateřským mlékem. Savci se o své potomky starají.

11 ZVLÁŠTNOSTI VE VÝVOJI MLÁĎAT
Ptakopysk a ježura australská nerodí živá mláďata, ale kladou vejce. Mládě klokana po narození přeleze do matčina vaku, kde saje mléko a zůstane zde ještě šest měsíců. Některá mláďata umí už hodinu po narození běhat (zebry, antilopy).

12 POZNÁŠ TYTO SAVCE?

13 POUŽITÁ LITERATURA: KRAUSOVÁ, Jana (překlad). Průvodce přírodou do kapsy. Praha 3 : Svojtka & Co., s. ISBN KEMPNÁ, Romana (překlad). Savci. Havlíčkův Brod : Fragment, s. ISBN POPOV, Dan (překlad). Co ještě nevíte o přírodě. Praha 3 : Svojtka & Co., s. ISBN X. POPEOVÁ, Joyce. Zvířata. Havlíčkův Brod : Fragment, s. ISBN Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: <

14 Wikimedia Commons [online]. 2003 [cit. 2011-04-20]
Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: < Wikimedia Commons [online] [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google