KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Advertisements

TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
DĚLENÍ HOVĚZÍHO MASA A JAKOSTNÍ TŘÍDY
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití, jednotlivých,
SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor:
Čeleď brukvovité Přídopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Čeleď: Brukvovité.
Čeleď: Brukvovité.
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Brukvovité.
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Co bychom už měli vědět…
VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití,
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
VADY JATEČNÉHO MASA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vady, jatečné, maso Autor:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:107

CHARAKTERISTIKA Košťálová zelenina patří do čeledi brukvovitých. Typický je masitý stonek (košťál) a dužnaté zebrované listy. Košťálová zelenina je bohatá na vlákninu, vápník a vitamín K. 1. www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/zelenina.htm

KVĚTÁK Konzumuje se zdužnatělé květenství, které je bílé a pevné. Dělí se na: raný pozdní Patří mezi lehce stravitelnou zeleninu s nasládlou chutí. 2. 3. 2. http://www.zakrsli-kralickove.estranky.cz/clanky/krmeni-zakrslich-kraliku/kostalova-zelenina.html 3. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1%C5%A5%C3%A1lov%C3%A1_zelenina

KAPUSTA Kapusta má typickou chuť a aroma. Bohatá na Vitamín C, skupiny vitamínů B, bílkovin, z minerálních látek fosforu, draslíku a síry. Pěstuje se: Hlávková kapusta poskytuje, stejně jako zelí, hlávky. Podlouhlé hlávky jsou volnější, tvořeny sytě zelenými vrásčitými listy. Růžičková kapusta má na vysoké lodyze ořechovité uzavřené hlávky (růžičky), o průměru 2,5 až 4 cm. Kapusta kadeřavá (kadeřávek) poskytuje křehké zkadeřené listy. Její chuť je mírně nahořklá. Je odolná proti mrazům, stejně jako růžičková kapusta.

KAPUSTA 6. http://www.receptyonline.cz/kaderavek--1305.html 6. 5. 4. 4. http://www.freshbedynky.cz/zbozi-hlavkova-kapusta,da,4578.htm 5. http://www.greatfun4kidsblog.com/2011/05/ode-to-brussels-sprouts.html 6. http://www.receptyonline.cz/kaderavek--1305.html

HLÁVKOVÉ ZELÍ Hlávkové zelí se dělí podle barvy na bílé a červené. Zelí musí mít pevnou tvrdou hlávku, na povrchu jsou obalové listy. Zelí je bohaté na vitamín C, K, karoten, skupinu vitamínů B a z minerálních látek na vápník, hořčík či železo. 8. 9. 7. http://one-day-slimmer.blogspot.cz/2012/10/salat-z-bileho-hlavkoveho-zeli.html 8. http://healthyrecipes.wikia.com/wiki/Cabbage

KEDLUBNA Konzumují se stonkové hlíny (bulvy) brukve bílé a modré. Bílá brukev poskytuje světle zelené bulvy, jemné. Bulvy brukve modré mají fialovou barvu a jsou více odolné proti chladu. 10. http://radysmorcety.blog.cz/1006/kedlubna

BROKOLICE Brokolice poskytuje zdužnatělé květenství, které je volnější než květenství květáku. Růžičky jsou menší a mají zelenou barvu. Sklízí se postupně. Minimální průměr jakostních květenství je 7 cm, v růžici nesmí být přítomen žlutý kvítek. 11. http://canigivemybaby.com/broccoli

Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6