KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:107
CHARAKTERISTIKA Košťálová zelenina patří do čeledi brukvovitých. Typický je masitý stonek (košťál) a dužnaté zebrované listy. Košťálová zelenina je bohatá na vlákninu, vápník a vitamín K. 1. www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/zelenina.htm
KVĚTÁK Konzumuje se zdužnatělé květenství, které je bílé a pevné. Dělí se na: raný pozdní Patří mezi lehce stravitelnou zeleninu s nasládlou chutí. 2. 3. 2. http://www.zakrsli-kralickove.estranky.cz/clanky/krmeni-zakrslich-kraliku/kostalova-zelenina.html 3. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1%C5%A5%C3%A1lov%C3%A1_zelenina
KAPUSTA Kapusta má typickou chuť a aroma. Bohatá na Vitamín C, skupiny vitamínů B, bílkovin, z minerálních látek fosforu, draslíku a síry. Pěstuje se: Hlávková kapusta poskytuje, stejně jako zelí, hlávky. Podlouhlé hlávky jsou volnější, tvořeny sytě zelenými vrásčitými listy. Růžičková kapusta má na vysoké lodyze ořechovité uzavřené hlávky (růžičky), o průměru 2,5 až 4 cm. Kapusta kadeřavá (kadeřávek) poskytuje křehké zkadeřené listy. Její chuť je mírně nahořklá. Je odolná proti mrazům, stejně jako růžičková kapusta.
KAPUSTA 6. http://www.receptyonline.cz/kaderavek--1305.html 6. 5. 4. 4. http://www.freshbedynky.cz/zbozi-hlavkova-kapusta,da,4578.htm 5. http://www.greatfun4kidsblog.com/2011/05/ode-to-brussels-sprouts.html 6. http://www.receptyonline.cz/kaderavek--1305.html
HLÁVKOVÉ ZELÍ Hlávkové zelí se dělí podle barvy na bílé a červené. Zelí musí mít pevnou tvrdou hlávku, na povrchu jsou obalové listy. Zelí je bohaté na vitamín C, K, karoten, skupinu vitamínů B a z minerálních látek na vápník, hořčík či železo. 8. 9. 7. http://one-day-slimmer.blogspot.cz/2012/10/salat-z-bileho-hlavkoveho-zeli.html 8. http://healthyrecipes.wikia.com/wiki/Cabbage
KEDLUBNA Konzumují se stonkové hlíny (bulvy) brukve bílé a modré. Bílá brukev poskytuje světle zelené bulvy, jemné. Bulvy brukve modré mají fialovou barvu a jsou více odolné proti chladu. 10. http://radysmorcety.blog.cz/1006/kedlubna
BROKOLICE Brokolice poskytuje zdužnatělé květenství, které je volnější než květenství květáku. Růžičky jsou menší a mají zelenou barvu. Sklízí se postupně. Minimální průměr jakostních květenství je 7 cm, v růžici nesmí být přítomen žlutý kvítek. 11. http://canigivemybaby.com/broccoli
Zdroj: Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6