Porada na KrÚ JMK 19. 10. 2010 Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga lunga.stanislav@kr-jihomoravsky.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
Porada pracovníků měst a obcí Královéhradeckého kraje vykonávajících agendu na úseku územního plánování a stavebního řádu část územní plánování 18. prosince.
Pořizování územního plánu (vztah k dotčeným orgánům)
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Vedení správního řízení
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁMITKY A PŘIPOMÍNKY Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek podle ustanovení § 53 stavebního zákona.
Nástroje územního plánování
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Ochrana životního prostředí VE STAVEBNÍM PRÁVU
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Správní řád -vybrané instituty
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
1 Porada na KrÚ JMK Územní plány dle nového stavebního zákona Ing. Stanislav Lunga Tel
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Lhůta pro pořízení územní studie
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Umisťování staveb.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
Územní plánování Michal Matouš
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2012
Transkript prezentace:

Porada na KrÚ JMK 19. 10. 2010 Přezkumy územních plánů NSS a závěry vyplývající z rozsudků Ing. Stanislav Lunga lunga.stanislav@kr-jihomoravsky.cz Tel. 541 651 350

Rozsudek č.j. 5 Ao 4/2010-29 Napadena Změna č. 1 ÚPO Kučerov - ruší se dílčí změna ZM6a,b – 2 plochy pro bydlení včetně návrhu místní komunikace ruší se dílčí změny ZM9 a ZM10a,b – plochy pro fotovoltaické elektrárny vybrané řešené důvody napadení:

1. Změna nebyla posouzena podle zákona č. 100/2001 Sb 1. Změna nebyla posouzena podle zákona č. 100/2001 Sb. a tato skutečnost nebyla dostatečně odůvodněna Závěr NSS – námitku nepovažuje za důvodnou Podle § 10i zákona č. 100/2001 Sb. odst. 3 při pořizování ÚP stanoví orgán kraje na základě kritérií v příloze č. 8 jako dotčený orgán ve smyslu SZ požadavek na zpracování vyhodnocení vlivů na ŽP Dle SZ – KrÚ uplatní tento požadavek dle § 47 odst. 3 SZ v rámci projednání zadání → pořizovatel uvede v zadání požadavek na vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území

2. Změna ÚP je v rozporu s ust. § 55 odst. 3 SZ, souvislost s § 6 odst 2. Změna ÚP je v rozporu s ust. § 55 odst. 3 SZ, souvislost s § 6 odst. 5 SZ Závěr NSS – námitku považuje za důvodnou, protože odůvodnění vyhodnocení účelného využití zastavěného území a vymezení dalších ploch je v příliš obecné poloze → Podle § 55 odst. 3 zákona č. 183/2006 Sb., další zastavitelné plochy lze změnou územního plánu vymezit pouze na základě prokázání nemožnosti využít již vymezené zastavitelné plochy a potřeby vymezení nových zastavitelných ploch → nutnost řádného odůvodnění požadavků už v zadání a následně při vyhodnocení záboru ZPF

3. Nedostatečné posouzení změny krajinného rázu a nestanovení podmínek ochrany krajinného rázu Závěr NSS – námitku považuje za důvodnou Dle § 12 odst. 4 zákona č. 114/1992 Sb. se počítá s tím, že změna krajinného rázu se neposuzuje při umísťování a povolování staveb v zastavěném území nebo zastavitelné ploše, neboť tyto plochy vymezené v ÚP mají obsahovat podmínky pro omezení zásahů do krajinného rázu dohodnuté v rámci pořizování ÚP - DO při projednání návrhu změny však neuplatnil žádné požadavky k omezení nežádoucích změn krajinného rázu.

3. Nedostatečné posouzení změny krajinného rázu a nestanovení podmínek ochrany krajinného rázu → Protože navrhovatel uplatnil námitku změny krajinného rázu (proti stanovisku příslušného DO) bylo na pořizovateli vyžádat si vyjádření tohoto DO (případně mu dát možnost své stanovisko revidovat, popř. doplnit) a toto v odůvodnění rozhodnutí o námitce ozřejmit. To se však nestalo.

4. Nesplnění podmínek odnětí zemědělského půdního fondu Závěr NSS – námitku nepovažuje za důvodnou Pořizovatel vyžádal stanoviska orgánu ochrany ZPF. Vzhledem k námitkám orgánu ochrany ZPF hledal jiná výhodnější řešení z hlediska ochrany ZPF, až orgán ochrany ZPF vydal s jeho návrhem souhlasné stanovisko, z něhož pak pořizovatel vycházel Podle názoru NSS pořizovateli v tomto směru nelze vytýkat nesprávný postup či nezákonnost

Závěr NSS – námitku považuje za důvodnou 5. Nesprávné vypořádání některých námitek, nevypořádání některých námitek a jejich uvedení pouze jako připomínek Závěr NSS – námitku považuje za důvodnou - Pokud se uplatněná výtka navrhovatele vztahovala k pozemkům a stavbám ve vlastnictví navrhovatele dotčeným návrhem změny, považoval ji pořizovatel za námitku. Ostatní výhrady posoudil jako připomínky. Tento postup považuje NSS nesprávný. Jak uvedl již v rozsudku z 28. 3. 2008, č. j. 2 Ao 1/2008 - 51, rozhodujícím kritériem, dle kterého je podání obsahující výhrady proti návrhu OOP kvalifikováno jako připomínka či námitka není kvalita či obsahové náležitosti tohoto podání, nýbrž to, kdo výhrady vznesl - Pokud navrhovatel splnil kritéria stanovená v § 52 odst. 2 SZ, je oprávněn uplatňovat vůči ÚP námitky. Všechny výhrady uplatněné navrhovatelem, jakožto privilegovanou osobou ve smyslu § 52 odst. 2 SZ, jsou proto námitkami a tak je nutno s nimi naložit

5. Nesprávné vypořádání některých námitek, nevypořádání některých námitek a jejich uvedení pouze jako připomínek - Týká se to i těch námitek navrhovatele, které směřují proti jiným částem ÚP, než je vymezení zastavitelných ploch zahrnujících pozemky v jeho vlastnictví, tak i námitek navrhovatele mířících na proces pořizování ÚP

Rozsudek č.j. 9 Ao 3/2010-43 Napaden ÚP Hlubočany ruší se Opatření obecné povahy o vydání Územního plánu Hlubočany Důvod zrušení:

Rozsudek č.j. 9 Ao 3/2010-43 Z obsahu správního spisu ani z webových stránek obce Hlubočany není patrno, že by veřejná vyhláška o projednání návrhu ÚP Hlubočany byla obcí zveřejněna též způsobem umožňujícím dálkový přístup, tj. na jeho elektronické úřední desce - Dle rozsudku 8 Ao 1/2008-102 NSS dospěl k závěru, že z platné právní úpravy vyjádřené v ustanoveních SZ a SŘ vyplývá, že jednou z podmínek toho, aby vyrozumění o veřejném projednání návrhu ÚP bylo možno považovat za řádné, je zveřejnění oznámení způsobem umožňujícím dálkový přístup, a to jak u pořizovatele, tak i u příslušné obce

Rozsudek č.j. 9 Ao 3/2010-43 Závěr: Nutno zajistit doklad o tom, že veřejná vyhláška o veřejném projednání návrhu ÚP byla obcí a pořizovatelem zveřejněna též způsobem umožňujícím dálkový přístup, tj. na jeho elektronické úřední desce – slovo pro Mgr. Richarda Kupku

Závěry vyplývající z jiných rozsudků PROPORCIONALITU OOP (přiměřenost zásahu do práv) nelze zkoumat: pokud napadená ÚPD pouze respektovala ÚPD nadřazenou 4 Ao 2/2009-87, „letiště F-M“ byly pouze promítnuty požadavky obsažené ve stanoviscích DO 6 Ao 3/2009-76, ÚP Kunžak

Nadmístní význam Územní plán pro obec nesmí řešit záležitosti nadmístního významu Pokud jsou řešeny v územním plánu, obec překročila svou pravomoc - měly být nejdříve řešeny v ZÚR KrÚ upozorní v rámci stanoviska dle § 51 SZ na překročení pravomocí - nelze vydat ÚP Nebo KrÚ může provést státní dozor ve věcech územního plánování (§ 171 SZ) a v případě zjištění nedostatků vyzve ke zjednání nápravy

Nadmístní význam Rozvojové plochy - odůvodnit umístěním obcí v rozvojových osách, oblastech dle ZÚR, PÚR nebo prokázat, že se nejedná o nadmístní význam Argument, že plocha byla ve starém ÚPO, je málo, mohly se změnit podmínky v území Nadmístní význam u dopravní infrastruktury – řešit ve spolupráci s KrÚ OÚPSŘ

Děkuji za pozornost Ing. Stanislav Lunga lunga.stanislav@kr-jihomoravsky.cz Tel. 541 651 350