Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK"— Transkript prezentace:

1 Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK
Porada MMR s KÚ a MHMP , zámek Štiřín Ing. arch. Karel Wirth

2 Krajinný ráz a zastavěné území
Ochrana krajinného rázu v procesech územního plánování Krajinný ráz a zastavěné území § 12 odst. 2 ZOPK věta první: K umisťování a povolování staveb, jakož i jiným činnostem, které by mohly snížit nebo změnit krajinný ráz, je nezbytný souhlas orgánu ochrany přírody. § 12 odst. 4 ZOPK: „Krajinný ráz se neposuzuje v zastavěném území a v zastavitelných plochách, pro které je územním plánem nebo regulačním plánem stanoveno plošné a prostorové uspořádání a podmínky ochrany krajinného rázu dohodnuté s orgánem ochrany přírody9a).“ 9a) § 43 odst. 1 a § 61 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon).

3 Metodický výklad k § 12 (4) ZOPK - principy
Ochrana krajinného rázu v procesech územního plánování Metodický výklad k § 12 (4) ZOPK - principy Připravilo MŽP ve spolupráci s MMR. Principy: Ustanovení § 12 (4) vyloženo jako zvláštní vůči SZ – tj. existence ÚP, obsahujícího podmínky využití ploch s rozdílným způsobem využití a podmínky prostorového uspořádání neznamená automatické splnění předpokladů § 12 (4) ZOPK. Vydání kladného stanoviska orgánu ochrany přírody k ÚP ≠ byly dohodnuty podmínky ochrany krajinného rázu ve smyslu § 12 (4) ZOPK. Orgán ochrany přírody musí ve svém stanovisku uvést, zda byly dohodnuty podmínky ochrany KR ve smyslu § 12 (4) ZOPK. Je případně možné tyto podmínky dohodnout jen pro část ploch. U již vydaných ÚP je třeba doložit, že byly podmínky ochrany KR dohodnuty, jinak se § 12 (4) ZOPK nepoužije. Poznámka: U již vydaného ÚP/RP sdělí žadateli, zda byly/nebyly podmínky ochrany KR dohodnuty, příslušný orgán ochrany přírody.

4 Vyjádření / Stanovisko DO
Ochrana krajinného rázu v procesech územního plánování Vyjádření / Stanovisko DO Vyjádření k návrhu zadání ÚP Orgán ochrany přírody ve vyjádření k návrhu zadání ÚP navrhne, které hodnoty krajinného rázu (např. pohledově exponovanou dominantu, vedutu, plynulý přechod zástavby do krajiny, charakteristické uspořádání krajiny, charakter a strukturu zástavby) je třeba v ÚP chránit. Zároveň vznese případné požadavky na vymezení ploch, v nichž pro ochranu definovaných hodnot nepostačují prostředky územního plánu. Stanovisko k návrhu ÚP Orgán ochrany přírody vyhodnotí, zda podmínky ochrany krajinného rázu v návrhu ÚP účinně chrání jím vymezené hodnoty krajinného rázu. Pokud ne, tak a) rozpor -> řešení rozporu, b) není rozpor, ale podmínky nebyly dohodnuty ve smyslu § 12 (4) ZOPK -> při umisťování a povolování staveb i v zastavěném území a zastavitelných plochách § 12 (2) ZOPK. §12(2) ZOPK (2) K umisťování a povolování staveb, jakož i jiných činnostem, které by mohly snížit nebo změnit krajinný ráz, je nezbytný souhlas orgánu ochrany přírody. Podrobnosti ochrany krajinného rázu může stanovit MŽP obecně závazným právním předpisem.

5 Informace o dohodě v odůvodnění ÚP
Ochrana krajinného rázu v procesech územního plánování Informace o dohodě v odůvodnění ÚP Informace o tom, zda podmínky ochrany krajinného rázu byly s OOP dohodnuty, se uvede v odůvodnění ÚP. V zásadě 3 možnosti: Podmínky ochrany KR byly dohodnuty pro celé zastavěné území a pro všechny zastavitelné plochy. Podmínky byly dohodnuty pouze pro část zastavěného území / zastavitelných ploch – je třeba uvést, pro které (výčtem v textu a/nebo graficky ve schématu). Podmínky ochrany KR nebyly dohodnuty.

6 Příklady vymezení hodnot KR a zajištění jejich ochrany v ÚP
Ochrana krajinného rázu v procesech územního plánování Příklady vymezení hodnot KR a zajištění jejich ochrany v ÚP Hodnota: Přírodní či kulturní pohledově exponovaná dominanta (kopec, kostel, apod.) Příklady způsobů ochrany v ÚP: Omezení zástavby v určitých plochách (jejich určení jako plochy v nezastavěném území, nikoliv jako plochy zastavitelné) Výšková regulace zástavby v určitých plochách Vyloučení nebo omezení staveb podle § 18 (5) SZ Možno doplnit výklad k § 18(5): Negativní příklady zemědělských staveb – různé zemědělské haly či skleníky, velikostí srovnatelné s továrnou nebo s nákupním centrem. Proto není od věci stanovit prostorovou regulaci i v plochách nezastavitelných, zejména v plochách zemědělských – např. stanovit max. výšku, max. zastavěnou plochu jednou stavbou Podmínky prostorové regulace je obvykle vhodné stanovit individuálně pro jednotlivé plochy, tedy nikoliv např. stejný limit podlažnosti pro všechny plochy bydlení, ale individuálně pro každou/některou z nich

7 Příklady vymezení hodnot KR a zajištění jejich ochrany v ÚP
Ochrana krajinného rázu v procesech územního plánování Příklady vymezení hodnot KR a zajištění jejich ochrany v ÚP Hodnota: Plynulý přechod zástavby sídla od vyšších a kompaktnějších forem v centru sídla po nižší a rozvolněnější zástavbu na okraji sídla Příklady způsobů ochrany v ÚP: Výšková regulace zástavby v určitých plochách Stanovení rozmezí výměry pro vymezování stavebních pozemků v určitých plochách Stanovení maximální intenzity využití pozemků v určitých plochách (např. stanovením max. výše koeficientu zastavěné plochy) Pokud by se někdo ptal: Rovněž stanovení hranice zastavitelnosti v ploše na okraji zástavby pokládáme za možné.

8 Příklady vymezení hodnot KR a zajištění jejich ochrany v ÚP
Ochrana krajinného rázu v procesech územního plánování Příklady vymezení hodnot KR a zajištění jejich ochrany v ÚP Hodnota: Charakteristické uspořádání krajiny (např. mozaika lesů, polí, luk, cestní síť, urbanistický typ venkovského sídla) Příklady způsobů ochrany v ÚP: Vhodným vzájemným uspořádáním ploch s rozdílným způsobem využití Poznámka: Také respektováním stávající cestní sítě, promítne-li se někde do členění ploch

9 Příklady vymezení hodnot KR a zajištění jejich ochrany v ÚP
Ochrana krajinného rázu v procesech územního plánování Příklady vymezení hodnot KR a zajištění jejich ochrany v ÚP Hodnota: Charakter a struktura zástavby v určité ploše Příklady způsobů ochrany v ÚP: Stanovení přípustné orientace zástavby vůči veřejným prostranstvím / průběhu vrstevnic Stanovení přípustných půdorysných forem zástavby Stanovení přípustných objemových parametrů zástavby, včetně tvarů a sklonů střech Výšková regulace zástavby Stanovení rozmezí výměry pro vymezování stavebních pozemků Stanovení maximální intenzity využití pozemků v určitých plochách (např. stanovením max. výše koeficientu zastavěné plochy, min. výše koeficientu zeleně) Možno doplnit výklad: Tvary a sklony střech pokládáme za regulovatelné územním plánem jakožto znak utvářející charakteristickou strukturu zástavby Není vhodná striktní regulace (jeden přípustný tvar střech, jeden přípustný sklon střech), vhodné je určité rozmezí sklonů a více možných tvarů Musí být jasný veřejný zájem, ve vztahu ke KR je daný existujícími hodnotami území, které regulace respektuje; nejsou-li hodnoty KR, není co chránit a tedy co regulovat z hlediska KR

10 Děkuji Vám za pozornost.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor územního plánování


Stáhnout ppt "Informace o metodickém výkladu k § 12 (4) ZOPK"

Podobné prezentace


Reklamy Google