Úvod do filosofie a etiky v sociální práci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_01_PRÁVO.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ Úvod do práva.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
KULTURA A JEJÍ PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pojem přeměna obchodní společnosti
Rakouská škola TNH 1 (DET-6)
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dějiny právního myšlení Přednáška I
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Základní informace o poskytovateli
Základy ekonomie TNH 1 – 1. seminář
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Financování přímých NIV
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Úvod do filozofie.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Název projektu: Moderní škola
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Poměr v základním tvaru.
karel oliva Akademie věd ČR
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Odvětvotvorná kritéria Jan Neckář podzim 2007
Filozofické disciplíny
Bc. Miloslava Vavříková
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecné výklady o důkazech
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Hlasovací pravidla a alternativní mechanismy rozhodování
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Životní cyklus.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Psychologie test.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Hodnocení korupčních rizik (CIA) Oddělení boje s korupcí Praha, 2018
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
Výběrové řízení z hlediska právního a psychologického
Co si vezmu na….
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Úvod do etiky v podnikání (1) - morálka, etika, mravnost EvP (P-1)
Poměr v základním tvaru.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
Věda a etika.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Transkript prezentace:

Úvod do filosofie a etiky v sociální práci

Filosofie z řeckého filein (milovat) a sofia (moudrost) znamená touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života, počínání a usilování původním zdrojem filosofie je každodenní zkušenost, ztráta pocitu samozřejmosti, údiv a pochybování (Nečasová, 2001)

Etika filosofická disciplína, praktická filosofie: cílem etiky není pouhá teoretická diskuse, ale správné jednání (teoretická řešení tedy musí vyústit do praxe), je vědou o mravnosti, předmětem jejího zkoumání je nejen zkoumání mravního chování jednotlivců i společnosti, ale také úvahy o změně hodnot a posuzování těchto změn

morálka o morálce se většinou mluví ve smyslu hodnocení konkrétního jednání, představuje pravidla lidského jednání (zatímco etika zkoumá podstatu a původ těchto pravidel), morálka reprezentuje popisovou a předpisovou stránku mravnosti

Morálku odlišujeme od: etikety zvyku (tradice) náboženství práva

Etika a právo právo je systémem obecně závazných právních norem stanovených státem právo je provázáno s etikou a morálkou; někdy se uvádí, že právo je nástrojem morálky či nástrojem řízení společnosti, právem ovšem není a nemůže být regulováno vše někdy je právo v rozporu s morálkou

Morální rozhodování 1. týkají se kvality života lidí, 2. obsahují akci – jednání, 3. měla by být univerzální ve smyslu obdobného postupu u klientů, kteří se ocitli v obdobné situaci, 4. měla by být oprávněná vzhledem k obecným morálním principům.

Etické problémy a etická dilemata Etické problémy vznikají v situaci, kdy je evidentní, jak by sociální pracovník měl rozhodnout, ale toto rozhodnutí se mu osobně příčí. Etická dilemata vznikají tehdy, cítí-li sociální pracovník, že stojí před dvěma (či více) alternativními možnostmi rozhodnutí, které představují konflikt morálních principů.

Dělení etiky deskriptivní etika (cílem je popis mravních rozhodnutí a hodnot), normativní etika (zkoumá normy, jimiž se lidé ve svém mravním rozhodování řídí), metaetika (cílem je diskuse o jazyce, kterým se o morálce hovoří), preskriptivní etika (hledá kritéria, pomocí kterých by bylo možné stanovit jaké jednání je morálně dobré) aplikovaná etika (např. etika lékařská, novinářská, etika sociální práce; oblast aplikované etiky jednotlivých oborů bývá někdy označována jako etika profesní)

Etické otázky jako součást profese každá situace je jedinečná a neopakovatelná, což má vliv na její etické posuzování, lze si předem promyslet některé obecné otázky, které se etického rozhodování týkají, např.: 1. co je vlastně dobro? 2. jak lze získat pravidla vedoucí k dobru? 3. jak lze tato pravidla aplikovat?

Vybraná morální kategorie: svědomí vnitřní prožitek morálky (reakce jednotlivce na mravní principy a normy) zahrnuje: poznávají procesy, hodnotící momenty, emocionální komponenty důležitá je odpovědnost

Svědomí vnitřní prožitek morálky reakce jednotlivce na mravní principy a normy poznávací procesy (poznání původu a významu norem, kterými se člověk řídí) hodnotící momenty (schopnost posuzovat vlastní činy i úmysly) emocionální komponenty (vědomí povinnosti, lítosti, viny, snaha o nápravu apod.)

Tomáš Akvinský (1225 – 1276) rozlišuje: 3 roviny svědomí: svědomí předchozí (reflektujeme úkon, který jsme ještě neudělali) svědomí následné (hodnotíme úkon už vykonaný) 3 roviny svědomí: mravní vědomí základní světonázorová orientace vědění

Svědomí nemá vždy pravdu příčiny omylů ve svědomí: nedostatek informací, záměrné opomíjení informací, emocionální postoje, zvyky, nedostatek empatie, předsudky apod.

Hodnota etika – teorie hodnot obecný pojem pro všechno, čeho si ceníme nebo vážíme Co je pro Vás hodnotou?