Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

karel oliva Akademie věd ČR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "karel oliva Akademie věd ČR"— Transkript prezentace:

1 karel oliva Akademie věd ČR
Specifika uplatnění výsledků společenských a humanitních věd ve společnosti karel oliva Akademie věd ČR

2 Pojem (a pojetí) aplikací ve slovníku
APLIKACE, -e f.  upotřebení, použití. Jsou vědecké objevy, které se zdají zcela nepotřebné, a přece se jednou objeví jejich praktická aplikace. (Sir James Jeans, Přítomnost, 1936).  Lék. Aplikace léků použití ; aplikace obkladů přikládání.  přizpůsobení. Aplikace ke skutečným poměrům.  ozdoba svrchu kladená. Krejč. aplikace na šatech látková ozdoba připevněná na podklad z jiné látky. Výtv. ornamenty a aplikace na balustrádě a j.  Astrolog. dostižení planety pomalejší planetou rychlejší

3 Pojem (a pojetí) aplikací převládající v přírodních vědách a v komerční sféře
vědecký výsledek, který je přenesen do sféry výroby či soukromých služeb a slouží tam k bezprostřednímu generování finančního zisku aplikace = komerční aplikace Poznámka: ani zde není takové pojetí plně oprávněné !

4 Aplikace sociálních a humanitních věd - 1
Předmětem společenských a humanitních věd (dále SHV) jsou aspekty struktury a vývoje lidských společenství, lidského myšlení a chování, včetně sociálních nástrojů, které si jednotlivci a skupiny pro své společenské potřeby vytvářejí (např. zákony, etika, jazyk, filosofické názory, umělecká díla a jejich estetické hodnocení)

5 Aplikace sociálních a humanitních věd - 2
Smyslem aplikací SHV je: uchovávat/utvářet společenské prostředí (právní, kulturní, jazykové, znalostní, …) zajišťovat bezproblémové soužití členů příslušného sociálního celku, či kontaktů mezi různými takovými celky umožňovat fungování lidských společenství (analýzy pro potřeby státní správy, …)

6 Aplikace sociálních a humanitních věd - 3
aplikace SHV musejí mít široký dopad na rozsáhlé skupiny obyvatel (celospolečenský, celonárodní, celostátní) např.: zákony (resp. návrhy zákonů) osnovy výuky pravidla pravopisu Jinak nemají smysl a míjí se účinkem a cílem !

7 Aplikace sociálních a humanitních věd - 4
Mezi výsledky aplikovaného výzkumu SHV patří: Výzkumné zprávy a návrhy politik Metodické příručky Encyklopedické a popularizační materiály Znalostní a informační báze Finanční zdroje SHV musejí odpovídat šíři a nemožnosti/nevhodnosti komercializace aplikací: především zdroje veřejné

8 Aplikace sociálních a humanitních věd - 5
Ekonomický dopad: přímý ~ komerční software (jazykověda: korekce textů pedagogika: e-learning) ~ design průmyslových výrobků nepřímý ~ podpora komerčních odvětví (historie, kunsthistorie: turistika) ~ vzdělanost a hodnotová orientace pracovní síly

9 Význam a hodnocení aplikací SHV
Aplikace SHV zajišťují především základní fungování společnosti, zejména v oblastech správy (vládnutí, státu) a rozvoje lidského (zejména znalostního) potenciálu Jejich hodnocení (obecně, ale i v Metodice) musí odpovídat tomuto významu SHV se často berou za tak samozřejmý servis, že jejich význam vůbec není vnímán. Hodnocení musí odpovídat jejich kritériím, nikoliv kritériím věd s komercionalizovatelnými výsledky.


Stáhnout ppt "karel oliva Akademie věd ČR"

Podobné prezentace


Reklamy Google