Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období 2011-2015 Petr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
ZASEDÁNÍ PŘEDSEDNICTVA RVŠ ( ) STRUČNÁ INFORMACE MŠMT 1. ZÁKON O VYSOKÝCH ŠKOLÁCH 2. ZÁKON O FINANČNÍ PODPOŘE STUDENTŮ 3. PŘÍPRAVA ROZPOČTU 2012.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
PRIORITY ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ LIBERECKÉHO KRAJE v návaznosti na globální granty RNDr. Robert Gamba vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
1 Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Podpora rozvoje veřejných vysokých škol: od projektů k rozvojovým plánům Petr Černikovský
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Bc. Magdalena Zábranská
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
KVALITA rozvojový program kraje
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Institucionální program
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období 2011-2015 Petr Černikovský MŠMT, 21.5.2010 1 1

Obsah prezentace 1. Dlouhodobý záměr ministerstva: východiska, kontext, pojetí 2. Dlouhodobý záměr vysoké školy: účel, forma, očekávání ministerstva 3. Rozvojové programy: nejvýznamnější změny ve vyhlášení pro rok 2011 4. Projednávání: idea, formát,harmonogram

1. Dlouhodobý záměr ministerstva: východiska, kontext, pojetí

Obecná východiska (1) Významné transformace evropských systémů vysokoškolského vzdělávání v posledních desetiletích – změny v systémech řízení vysokých škol na národní i institucionální úrovni; Na systémové úrovni obecně ústup od modelu státní kontroly vysokých škol směrem k principům vedení (guidance) za účasti různých sociálních aktérů

Obecná východiska (2) Zvýšená potřeba dlouhodobého plánování rozvoje systémů vysokého školství – často vize, priority a cíle formulovány ve speciálních strategických dokumentech Liší se délkou plánovacího období, formou, statusem etc.

Česká republika Dlouhodobý záměr stále poměrně nový nástroj – koncept uveden v život zákonem č. 111/1998 Sb. Zákon ponechává značnou volnost pro zpracování dokumentu Třetí DZ v pořadí (2000-2005, 2006-2010, 2011 - 2015)

Kontext (1) Klíčové „objektivní“ faktory: Masifikace terciárního vzdělávání Demografický vývoj – stagnace počtu „tradičních“ studentů Rychlé a obtížně predikovatelné změny ve světě práce Internacionalizace vysokého školství Při projednávání dlouhodobých záměrů, odraz v rámcové smlouvě

Kontext (2) Příležitosti: Široce sdílený pocit nutnosti změn v systému vysokoškolského a terciárního vzdělávání + debata o cílech a nástrojích reforem Nové nástroje pro nástroje pro změny – zejm. operační programy Zvýšené nároky na koordinaci aktivit – na systémové i institucionální úrovni Při projednávání dlouhodobých záměrů, odraz v rámcové smlouvě

Role ministerstva a vysokých škol Ministerstvo: formulace priorit, cílů a závazků systémového charakteru a jejich aktualizace, formulace obecných doporučení vysokým školám Vysoké školy: identifikace mise, realistický dlouhodobý záměr rozvoje, operacionalizace, aktualizace a implementace dlouhodobých priorit Při projednávání dlouhodobých záměrů, odraz v rámcové smlouvě

Formulace systémových priorit Prioritní oblasti: Kvalita a relevance Otevřenost Efektivita a financování Priority (18) Cíle Při projednávání dlouhodobých záměrů, odraz v rámcové smlouvě

2. Dlouhodobý záměr vysoké školy: poslání, forma, očekávání ministerstva

Poslání Institucionální perspektiva: dlouhodobý záměr jako nástroj řízení vysoké školy Systémová perspektiva: dlouhodobý záměr vysoké školy jako rozhraní mezi institucionálními (vysoká škola) a systémovými prioritami (ministerstvo), resp. jako vyjádření místa vysoké školy ve společnosti (v rovině regionální, národní, evropské či globální)

Rozsah a struktura Rozsah ani struktura dokumentu není ministerstvem předepsána Dokument má být koncipován s ohledem na jeho dvě výše zmíněné hlavní funkce

Očekávání ministerstva Zpracování na základě interních analýz Formulace mise vysoké školy jako celku Realistické nastavení dlouhodobých priorit vztažených k Dlouhodobému záměru ministerstva (více než souhrn konkrétních cílů) Nástin operacionalizace priorit (k tomu lze využít aktualizaci pro rok 2011)

Aktualizace Dlouhodobého záměru 2011 Větší význam aktualizací DZ v následujícím období Reakce na aktuální vývoj v oblasti vysokého školství, koordinace s řešením IPn

Aktualizace Dlouhodobého záměru 2011 Aktualizace priorit (rok 2011 z tohoto pohledu specifický) Operacionalizace priorit a cílů Dokument lze pojmout jako součást Dlouhodobého záměru, pokud budou cíle pro rok 2011 jednoznačně odlišeny od dlouhodobých priorit

3. Rozvojové programy

Kontinuita a změny Ministerstvo zachová rozvojové programy V souladu s logikou Dlouhodobého záměru ministerstva budou prováděny postupné úpravy ve fungování rozvojových programů – částečně se již projevuje ve vyhlášení pro rok 2011: změny témat programů + úpravy obecných mechanismů

Úprava témat rozvojových programů Aktualizace programů v souladu s prioritami Dlouhodobého záměru ministerstva, např: Program na podporu zvyšování kvality činnosti vysokých škol (DP - 1) Program na podporu otevřenosti vysokých škol (DP - 4) Podprogramy na podporu systémů uznávání kurzů CŽV a studia VOŠ (CP – 1a, 5d) Podprogramy na podporu poradenství (CP – 5 b,c)

Nejdůležitější obecné změny Decentralizované programy: v rámci každého programu či podprogramu předloží vysoká škola pouze jeden projekt→ bude integrovat dílčí projekty jednotlivých částí vysoké školy - nevztahuje se na program č. 1c) „podpora odstraňování slabých a/nebo podporu silných stránek vysoké školy“ 10.5.2018

Nejdůležitější obecné změny Decentralizované programy: Finanční prostředky na projekty v podprogramu 1c) max. do výše 20% z přiděleného orientačního limitu; v případě investičních prostředků na rekonstrukce výukových prostor max. 50% z přiděleného orientačního limitu 10.5.2018

4. Projednávání

Termíny Předložení DZ: do 1. 10. 2010 Projednávání DZ a Aktualizace 2011: 11. 10. – 10. 12. 2010 (9 týdnů) – VVŠ od konce října do prosince Jednání Rady programů: 3. – 5. 11. 2010 Projednávání rozvojových projektů: 15. 11. – 10. 12. 2010

Formát projednávání Dlouhodobý záměr vysoké školy a jeho aktualizace na rok 2011 Společné projednávání obou dokumentů Za MŠMT: náměstek ministryně/ředitel odboru vysokých škol + pracovníci skupiny vědy a vysokého školství preference projednávání na vysokých školách

Formát projednávání Rozvojové projekty na rok 2011 Spolu s DZ a aktualizací 2011 – v případě malého množství připomínek Samostatně Za MŠMT: zástupce rady programů + pracovníci odboru vysokých škol preference jednání na MŠMT

Výstupy projednávání Ministerstvo Dlouhodobý záměr ani jeho aktualizace neschvaluje Výstupem projednávání bude standardizovaný zápis – lze chápat jako testování mechanismu kontraktování – ministerstvo do budoucna uvažuje o postupném přechodu ke kontraktovému financování

Děkuji Vám za pozornost!