Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Institucionální program

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Institucionální program"— Transkript prezentace:

1 Institucionální program 2019-2020

2 Institucionální program 2019-2020
cílem Institucionálního programu je přispět k naplňování jednotlivých prioritních cílů Dlouhodobého záměru ministerstva, Plánů realizace pro roky 2019 a 2020 a na ně navazujících cílů jednotlivých vysokých škol, institucionální plán předložený VŠ v rámci institucionálního programu bude obsahovat návrh sledovatelných ukazatelů výkonu a jejich cílových hodnot, kterými VŠ prokáže splnění stanovených cílů, v rámci institucionálních plánů VŠ rozdělí min. 10 % z finančních prostředků na vnitřní soutěž, v rámci vnitřní soutěže jsou vypsány dva okruhy: Podpora pedagogické práce akademických pracovníků a profilace a inovace studijních programů na úrovni předmětů/kurzů, Tvůrčí práce studentů směřující k inovaci vzdělávací činnosti, formu a rozsah vnitřní soutěže si VŠ stanoví sama, popíše ji rámcově v předkládaném institucionálním plánu.

3 Institucionální plán 2019-2020
institucionální plán bude obsahovat zejm. popis konkrétních cílů, které se VŠ zavazuje dosáhnout do roku 2020, a jejich návaznosti na prioritní cíle Dlouhodobého záměru ministerstva a dlouhodobého záměru dané VŠ → tyto cíle musí přímo popisovat změnu kvality nebo povahy vykonávaných činností VŠ, popis hlavních kroků a aktivit plánovaných k dosažení stanovených cílů, včetně harmonogramu, zodpovědných gestorů a pokud možno orientační finanční náročnosti těchto plánovaných kroků a aktivit, popis relevantních ukazatelů výkonu, jejichž prostřednictvím lze doložit míru dosahování stanovených cílů, včetně výchozích (k roku 2018 nebo posledním známým údajům) a cílových (jichž vysoká škola hodlá dosáhnout k datu ) hodnot, přičemž ukazatele mohou být kvantitativní i kvalitativní povahy → cílovou hodnotu každého indikátoru si stanoví každá vysoká škola sama a její výši zdůvodní.

4 Institucionální plán 2019-2020
celkovou předpokládanou finanční náročnost naplňování cílů institucionálního plánu, včetně rozdělení na investiční a neinvestiční prostředky, uvedenou celkem pro celé období let 2019–2020 a samostatně pro rok 2019, institucionální plán bude vypracován formou textového dokumentu, institucionální plán může obsahovat další přílohu či přílohy, např. ve formě tabulky.

5 Institucionální plán 2019-2020
Předkládání VŠ předloží ministerstvu institucionální plán do 15. listopadu 2018, 2 výtisky v listinné formě a v elektronické podobě na adresu institucionální plán musí být projednaný správní radou VŠ, VŠ nepřeloží ve stanoveném termínu → ztrácí nárok na poskytnutí příspěvku.

6 Institucionální plán 2019-2020
Projednání institucionální plán musí být projednán s ministerstvem, ministerstvo může v rámci projednávání doporučit změny a úpravy institucionálního plánu, ministerstvo si vyhrazuje právo neschválit institucionální plán, pokud: nebude vyhovovat požadavkům Vyhlášení IP , nebude obsahovat dostatečný soubor ukazatelů umožňující sledování a vyhodnocení naplňování stanovených cílů.

7 Institucionální plán 2019-2020
Výše a čerpání příspěvku výše příspěvku na plnění cílů institucionálních plánů je stanovena na celé období 2019–2020, každý rok bude vyplacena jedna polovina vypočtené částky podle podmínek stanovených ve Vyhlášení, výše příspěvku je ministerstvem pro konkrétní vysokou školu stanovena na základě ukazatelů uvedených ve Vyhlášení IP , investiční činnost bude tvořit max. 35 % z poskytnutého příspěvku na jeden kalendářní rok, z příspěvku není možné hradit nákup, opravu a údržbu dopravních prostředků a režijní náklady.

8 Institucionální plán 2019-2020
Podávání žádosti o příspěvek na rok 2019 žádost se podává do 15. února 2019 na předepsaném formuláři, žádost se podává datovou schránkou nebo v listinné podobě odboru podpory vysokých škol a výzkumu ministerstva, přílohou žádosti o příspěvek musí být institucionální plán splňující podmínky Vyhlášení IP projednaný s ministerstvem.

9 Institucionální plán 2019-2020
Podávání žádosti o příspěvek na rok 2020 žádost se podává do 14. února 2020 na předepsaném formuláři, žádost se podává datovou schránkou nebo v listinné podobě odboru podpory vysokých škol a výzkumu ministerstva, přílohou žádosti musí být: institucionální plán zahrnující případné změny schválené ministerstvem podle podmínek uvedených v části šesté Vyhlášení IP , průběžná verze zprávy o plnění stanovených cílů institucionálního plánu za rok 2019 podle části sedmé Vyhlášení IP zjištění závažných nedostatků v plnění institucionálního plánu může vést k neposkytnutí nebo částečnému neposkytnutí příspěvku na rok 2020.

10 Institucionální plán 2019-2020
Změna institucionálních plánů VŠ může požádat ministerstvo o schválení změny, změny mohou být zohledněny pouze: při poskytnutí příspěvku na rok 2020, při předložení žádosti do 30. listopadu 2019. důvody žádosti o změnu: přesun finančních prostředků mezi investicemi a neinvesticemi na rok 2020, zrušení stanoveného cíle, snížení hodnoty či zrušení stanoveného indikátoru, v případech b) nebo c) musí být zrušené či snížení cíle/indikátory nahrazeny přidáním či zvýšením jiných cílů/indikátorů. žádost musí být zdůvodněna a musí k ní být připojeno vyjádření správní rady vysoké školy.

11 Institucionální plán 2019-2020
Vyhodnocení institucionálních plánů Průběžná verze zprávy o plnění stanovených cílů institucionálního plánu za rok 2019: VŠ předloží ministerstvu do 31. prosince 2019, bude obsahovat informace k 31. říjnu 2019 vč. informací o využití příspěvku, při zjištění závažných nedostatků v plnění → neposkytnutí nebo částečné neposkytnutí příspěvku na rok 2020.

12 Institucionální plán 2019-2020
Vyhodnocení institucionálních plánů Úplné zprávy o plnění stanovených cílů institucionálního plánu za roky 2019 a 2020: VŠ předloží ministerstvu do 31. dubna 2019 a do 30. dubna 2020, Budou obsahovat zejm.: přehled dosažených cílů a hodnot stanovených indikátorů, porovnání výchozích a cílových hodnot příslušných ukazatelů výkonu, zhodnocení způsobu/aktivity vedoucí k jejich dosažení; dodržení stanovené výše poskytnutých investičních a neinvestičních finančních prostředků, dodržení podmínek stanovených ve Vyhlášení.

13 Institucionální plán 2019-2020
Vyhodnocení institucionálních plánů VŠ provedou vyhodnocení průběhu řešení institucionálního plánu za daný kalendářní rok, vysoké školy budou informovat ministerstvo o  způsobu a termínu konání vyhodnocení na adresu nejméně 10 pracovních dnů před jeho konáním; zástupce MŠMT má právo se tohoto vyhodnocení zúčastnit, vyhodnocení za rok 2019 se uskuteční do 15. dubna 2020, vyhodnocení za roky 2019–2020 se uskuteční do 15. dubna 2021. kopie zápisu ze závěrečného projednání za daný kalendářní rok bude ministerstvu zaslána společně s Úplnou zprávou o plnění stanovených cílů institucionálního plánu za konkrétní kalendářní rok.


Stáhnout ppt "Institucionální program"

Podobné prezentace


Reklamy Google