DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_8_INOVACE_STO_43 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Stolničení Tematický okruh: Druhy míšených nápojů a servis Téma: Barový inventář II. Ročník: 2 Jméno autora: Anna Hanáková Datum tvorby: 17. 12. 2012 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s prací barmana a barovým provozem, zároveň je seznamuje s druhy míšených nápojů, jejich výrobou a správným servisem v praxi. Materiál je určen pro žáky 2. ročníku (opakování pro žáky 3. ročníku) obor kuchař, číšník do předmětu „Stolničení“. Slouží k výkladu a procvičení učiva na interaktivní tabuli.
Barový inventář II.
OBSAH Skleněný inventář Další pomůcky barmana Led Zdroje
Skleněný inventář I. Koktejlka 7 -10 cl coctail glass Old fashioned glass 20 - 24 cl Tumbler 15 - 18 cl highball glass Tumbler 25- 35 cl collins Kalíšek na nožce sour 14 -15 cl Koňaková sklenice - Napoleonka cognac glass Šampaňská flétna 15 - 20 cl champagne tulip
Skleněný inventář II. Vinné sklo od 0,15 – 0,4l Burgund Bordeaux Large champagne saucer Speciální Pousse cafés Shooters Likérky Hot toddycup 8. baculatější, štíhlejší, šampaňská miska 9. Dole buclatější horní okraj otevřený, malé soudečkovité, na teplé nápoje s objímkou
Další pomůcky barmana Souprava na bowle 4 – 5 l Různé druhy pinzet na ozdoby Kleště na led Menzura - zkumavka na přeměření zbytku lihovin Sifonové a šlehačkové lahve Různé druhy otvíračů konzerv Ozdobné rozetky a koktejlové ubrousky 4. Používá se při předávání směn - hárek
Led I. Barman ke své práci kromě inventáře a pomůcek potřebuje hlavně dostatek kvalitního ledu Existuje mnoho druhů ledu podle velikosti kostek, mezi nezbytné patří : Míchací Vložkový Vločkový
Led míchací Tvar krychle s ostrými tří centimetrovými hranami Tento led je vhodný k šejkrování nebo do míchací sklenice Nejpomaleji se rozpouští
Led vložkový Má více tvarů: Menší krychle Malé kuželky s dutinami nebo bez Používáme ho při přípravě long drinků, pokud to nenaruší chuťové vlastnosti nápoje Tento led se rozpouští rychleji než-li míchací
Led vločkový Vločkový led připravujeme z jakéhokoliv druhu ledu Led drtíme v ručním nebo elektrickém mlýnku Tento led používáme při výrobě nápojů s ledovou drtí: Frappés Cobblers Tento led se rozpouští velmi rychle
OTÁZKY A ÚKOLY Napiš pět druhů barových sklenic. Co je a k čemu slouží MENZURA? Jaké jsou základní druhy ledu, který je vhodný k šejkrování?
Zdroje Literatura: Internet: Burešová P:, Zimáková B:. Gastronomické služba – servis, Praha: vydavatel Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. 2007, ISBN 978-80-86578-86-6 Černý Jiří:. Barový provoz v kostce, Úvaly: vydavatelství Ratio, ISBN 80-902312-7-6 Mottl Jindřich:. Nápoje, Výroba, ošetřování, podávání, Praha: Grada Publisching 1996, ISBN80-7169-326-X Salač Gustav: Stolničení, Praha: Fortuna 2006, ISBN 80-7168- 752-9 Internet: Obrázky :. Sada Microsoft Office a web Office Online