Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Porcelánový inventář Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře. žáci se seznámí s běžně používaným porcelánovým inventářem. Klíčová slova: porcelán, síla střepu,druhy, použití. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Božena Filipová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_04

3 Porcelánový inventář – rozdělení:
1. podle síly střepu: a) silnostěnný – pro nižší skupiny a fast foody b) středněstěnný – pro běžné restaurace c) tenkostěnný - pro slavnostní stolování. 2. podle použití: a) na podávání pokrmů b) na podávání nápojů.

4 Porcelán na podávání pokrmů:
talíře mohou mít různé tvary – kulaté, oválné, obdélníkové i čtvercové. Méně se používá porcelán barevný zvláštní jsou talíře na pizzu, steakové, oválné na ryby apod. misky na zapékané pokrmy (gratinky a kokotky) kalíšky na vařená vejce, misky na máslo a džem polévkové teriny, omáčníky obdélníkové mísy na zákusky a studené předkrmy kulaté mísy na dorty ap.

5 Velikosti talířů: talíře podle velikosti: klubový, masový, polévkový, dezertní, moučníkový, pečivový, máslový. Klubový talíř – zakládá se při slavnostním stolování, je na něm tlumící dečka, slouží jako prostření pro jednoho hosta. Obr. č. 1: Obr. č. 2: klubový, masový a polévkový: dezertní, moučníkový a máslový:

6 Inventář na polévky, banketní inventář:
obr. č. 3 obr. č. 4 šálky polévkový teriny na polévku: a bujónový: banketní inventář obr. č. 5 se používá při slavnostním stolování, je tenkostěnný:

7 Inventář na pokrmy: mísy na pokrmy – jsou kulaté i oválné, různých velikostí obr. č. 6 obr. č. 7 obr. č. 8 zapékací miska (gratinka): talíř na rybu (suši):

8 Tvary talířů: talíře mohou mít různé tvary: oválné: čtvercové:
netypické: obr. č

9 Porcelán na nabídkové stoly:
na rautech a recepcích se využívají různé velikosti a tvary talířů a misek, které se dají vzájemně doplňovat a zaplnit nabízeným sortimentem nabídkový stůl: obr. č

10 Barvy talířů: nejpoužívanější barva je bílá
dnes se používají různé barevné odstíny některé restaurace mají na talířích znak nebo název. Má být nahoře talíře a pokrm nápis nemá překrývat: obr. č

11 Porcelán na podávání nápojů:
šálky a podšálky na kávu, moka kávu, čaj a čokoládu konvičky na mléko a smetanu snídaňové hrníčky. Jsou většinou z bílého porcelánu.

12 Šálky a konvičky na teplé nápoje:
obr. č. 20 kávový a moka šálek: konvice a konvičky mohou být různých velikostí, na smetanu a mléko i jednoporcové: obr. č. 21

13 Ošetřování porcelánu:
- po vyjmutí z myčky se vyleští - skladujeme přehledně, podle druhu - hodinu před zahájením provozu se porcelán na teplé pokrmy a nápoje připraví do režonu na předehřátí - na studené nápoje a pokrmy se dají vychladit do studeného stolu - neskládáme do vysokých vrstev - porušený ihned vyřadíme.

14 Kontrolní otázky Jak se rozděluje porcelánový inventář?
Vyjmenuj inventář na podávání pokrmů. Vyjmenuj porcelán na podávání nápojů. Jak se rozděluje porcelán podle síly střepu? K čemu slouží gratinky? Jakým způsobem ošetřujeme porcelánový inventář?

15 Správné odpovědi 1. Na podávání pokrmů a nápojů.
Talíře, polévkové šálky a misky, omáčníky, misky na zapékané pokrmy (gratinky a kokotky), kalíšky na vařená vejce, misky na máslo a džem, polévkové teriny, obdélníkové mísy na zákusky a studené předkrmy, kulaté mísy na dorty. Šálky, podšálky a konvičky na kávu, moka kávu, čaj a čokoládu, konvičky na mléko a smetanu, snídaňové hrníčky. Silnostěnný, středněstěnný a tenkostěnný. Na zapékání i podávání pokrmů. Po vyjmutí z myčky se vyleští, skladujeme přehledně, podle druhu. Hodinu před zahájením provozu se porcelán na teplé pokrmy a nápoje připraví do režonu na předehřátí, na studené nápoje a pokrmy se dají vychladit do studeného stolu. Neskládáme do vysokých vrstev, porušený ihned vyřadíme.

16 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN Obrázky: č. 1 až 8, 20 a 21 – vlastní fotografie, č. 9 až 19 - fotografie ze školních akcí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google