Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY"— Transkript prezentace:

1 GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ STUDENÝCH NÁPOJŮ Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Mgr. MIROSLAVA MALUŠKOVÁ Free Powerpoint Templates

2 Anotace. Materiál poukazuje na rozdělení inventáře na
Anotace Materiál poukazuje na rozdělení inventáře na podávání studených nápojů. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Mgr. Miroslava Malušková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka- barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova sklenice, inventář, nápoj Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály je součástí Inventáře na úseku obsluhy

3 Rozdělení inventáře na podávání studených nápojů
tenkostěnné sklo silnostěnné sklo cejchované necejchované

4 Vodovky jsou bez stopky( kónický tvar) 0,1l slouží k servisu vody ke
kávě 0,2l servis džusů a ovocných šťáv 0,3l točené limonády (kofola), na servis malého piva, k láhvovému pivu

5 Pivní sklo používá se tenkostěnné i silnostěnné
sklenice s uchem – KRIEGL 0,3 a 0,5l silnostěnné sklenice bez ucha – ŠTUC 0,3 a 0,5l tenkostěnné sklenice na stopce – tvar tulipán k láhvovému pivu zakládáme sklenici o obsahu 0,3l

6 Vinné sklo Bílé víno tenkostěnná s rozšířeným horním okrajem na vyšší stopce, obsah 1-1,5 dl Červené víno sklenice na nižší stopce s uzavřeným horním okrajem (uchování aroma) větší obsah 2-2,5dl (dnešní trend – až 4dl, jemná, tenkostěnná sklenice bez brusu a zdobení)

7 Vinné sklo Kořeněné víno (vermuty)
mohou mít tvar jako na BV ale s menším obsahem, nebo sklenice ve tvaru miska, špička na Martini extra dry použijeme sklenici bez stopky kónického tvaru Dezertní víno (Sherry) sklenice válcovitého tvaru nahoře zúžená Šumivé víno (sekt) miska, špička ,flétna (delší perlení)

8 Sklenice na lihoviny podáváme v množství 2,4,5 cl
různé tvary - malé misky a kalíšky na stopkách, tenkostěnné bez stopky silnostěnné – štamprle napoleonka - baňatá sklenice na servis koňaků a brandy whiskovka – sklenice se silným dnem bez stopky na servis whisky

9 POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, ISBN SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 1. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, ISBN ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., ISBN neuvedeno.


Stáhnout ppt "GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY"

Podobné prezentace


Reklamy Google