Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 14 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Potraviny a výživa Tematický okruh: Zásady správné výživy a způsoby stravování Téma: Diferencovaná strava 3. Ročník: 3. Jméno autora: Ing. Marcela Königová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky se zásadami diferencované stravy 3. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku obor kuchař, číšník do předmětu „Potraviny a výživa“. Slouží k procvičení učiva na interaktivní tabuli.

2 Diferencované stravování 3.

3 obsah Výživa dospělých Strava v různých pracovních podmínkách

4 Výživa dospělých Různé pracovní podmínky ovlivňují nároky na stravování dospělých Jednotlivá zaměstnání se od sebe liší stupněm tělesné námahy

5 Strava v různých pracovních podmínkách
Strava těžce pracujících – Vysoká spotřeba energie Strava obsahuje energetické potraviny Strava v horkých provozech – Zvýšené pocení = úbytek tekutin a soli Strava obsahuje vyšší množství tekutin např. minerální vody s obsahem soli

6 Strava v různých pracovních podmínkách
Stravování zemědělců – Důležité je sladit čas práce s časem podávání jídla Stravování pracujících v chladném prostředí – Dochází ke zvýšeným tepelným ztrátám Strava obsahuje vysokou EH a vitamín C Stravování duševně pracujících – Pozor na nepřejídání se Strava obsahuje nižší nároky na EH a vyšší BH

7 Strava v různých pracovních podmínkách
Strava ve změněných podmínkách – Pracovníci často cestují nebo jsou vzdáleni od přísunu stravy Sladění stravy a pracovního výkonu Stravování při práci s chemickými škodlivinami – Škodliviny zasahují metabolismus bílkovin, vitamínů, minerálních látek Strava obsahuje vyšší přísun bílkovin, vitamínů, minerálních látek Omezují se tuky

8 zdroje Šebelová, Marie. Potraviny a výživa. Praha: nakladatelství Parta, ISBN Obrázky: Galerie Office,


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google