Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_11_ODV_648_Str

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_11_ODV_648_Str"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_11_ODV_648_Str
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_ODV_648_Str Druh učebního materiálu Prezentace Autor Alena Štroblová

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen
Kuchař-číšník Předmět Odborný výcvik Ročník Třetí Název tematické oblasti (sady) Speciální stolničení Název vzdělávacího materiálu Míchané nápoje Anotace Prezentace je určena pro předmět Odborný výcvik 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, kde je probírána speciální obsluha. Prezentace žáky seznamuje s dělením a pravidly podávání míchaných nápojů, inventářem pro jejich přípravu a základními povinnostmi barmana. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Míchané nápoje Historie míchaných nápojů je poměrně krátká, začala přibližně před 200 lety v USA při tamějších oblíbených kohoutích zápasech. Podnikaví barmani se snažili namíchat nápoje v barvách vítězného kohouta a dali tak vzniknout nejrozšířenějším nápojům – koktejlům.

4 Rozdělení míchaných nápojů :
krátké (short drinks) - obsah do 0,1 l – nejčastěji 6 – 8 cl, dlouhé (long drinks) - obsah nad 0,1 l – 0,35 l, aperitivní (krátké před jídlem), digestivní (převážně krátké po jídle), alkoholické, mírně alkoholické a nealkoholické, teplé a studené, lehce a těžce smísitelné, podávané na ledu (host si sám míchá), připravované přímo ve sklenici, frapované.

5 Short drink alter dinner – krátký nápoj po jídle (digestivní):
obsahuje maximálně 10 cl – nejčastěji 8 cl, přelévá se do špičky, vyrábí se nejčastěji v šejkru. Short drink pre dinner - krátký nápoj před jídlem: obsahuje maximálně 10 cl, přelévá se do špičky, vyrábí se nejčastěji v míchací sklenici a nalévá se do předchlazené špičky, světlé jsou pánské, tmavé dámské.

6 Long drink – dlouhý nápoj :
nejméně 10 cl, nejvíce 35 cl, max. 7 cl alkoholu + další suroviny, vyrábí se přímo ve skle, v šejkru, podává se tumbleru se srkacím stéblem. Short drink do skla old fashioned –nalito přes led. Fancy drink – netradiční (Bloody Mary).

7 Barové náčiní: šejkr evropský, bostonský, míchací sklenice, barová lžička,drtič ledu, mixér,prkénko, nůž, cukřenka, vývrtka, led, nádoba, lžíce a kleště na led, otvírač lahví, stojan na srkací stébla, tácek, tumbler, kleště na led, barové sítko, lis na ovoce, stříkací láhev, odkapávací deska, odměrky, zátka na sektové nápoje, struhadlo, barové sklo.

8 Nápoje se vyrábí : v šejkru, v míchací sklenici, v mixéru, přímo ve skle.

9 Základní pravidla přípravy míchaných nápojů :
používají se pouze kvalitní, dobře vychlazené suroviny, sladí se moučkovým cukrem nebo sirupem, k promíchání těžko spojitelných surovin se používá šejkr nebo mixér, lehce smísitelné se promíchají v míchací sklenici, některé nápoje se připravují přímo ve skle, ve kterém se podávají, led musí být odpovídající velikosti, čistý, led se vkládá jako první, utvořená voda se scedí, vejce se rozbíjejí do zvláštní nádoby a do šejkru se vkládají jako první, mléko se používá čerstvé, nápoje s mlékem a smetanou se dochucují a barevně zvýrazňují, zdobí se podle druhu nápoje a chuti.

10 Základní povinnosti barmana:
dokonale ovládá přípravu podávaných nápojů, dodržuje receptury, dbá na estetickou úroveň prostředí, dodržuje zásadu poctivosti prodeje, včas objednává a pečuje o veškeré zboží, vede předepsanou evidenci, po skončení provozu zabezpečí veškeré zásoby.

11 Špička – krátký míchaný nápoj (příklad)  
Tuti – fruti  3 cl ananasového džusu 3 cl pomerančového džusu 2 cl smetany

12 Tumbler - dlouhý míchaný nápoj (příklad)
Cuba libre 4 cl Havana rum ½ ks limetka 1 lžička třtinového cukru Coca-cola

13 Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. Praha: Fortuna, 2004,  217 s. ISBN   Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_11_ODV_648_Str"

Podobné prezentace


Reklamy Google