Komunismus a fašismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Člověk a společnost Dějepis Světové války Nové ideologie VY_32_INOVACE_11 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Klíčová slova: extrémismus, komunismus, fašismus, nacismus.
Problémy poválečného světa
příprava na 2. světovou válku
Totalitní režimy.
Nástup fašismu.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
Světová hospodářská krize
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
VY_32_INOVACE_3D.9.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
FAŠISMUS.
III/2 9.B XVI dějepis Únor 1948, demise, generální stávka, Ústava 9. května IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Komunistický převrat 1948.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Fašismus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.9.06
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
FAŠISMUS.
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.5 Fašismus v Itálii Název sady: Moderní dějiny
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.6 Situace v Německu v předvečer nástupu nacistů k moci.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Léta krize v ČSR. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Léta krize v ČSR.
Světová hospodářská krize. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Světová.
Pokus o sjednocení Itálie. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
České země ve 2. polovině 18. století
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
SSSR mezi světovými válkami I
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Dýchací soustava.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Lidské tělo - kůže.
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Ludvík Napoleon a druhé císařství
Vídeňský kongres.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
VZNIK USA.
Císařství Napoleona I..
Základní škola Čelákovice
Obrana demokracie a republiky
FAŠISMUS V ITÁLII.
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
KOMUNISMUS levicový extremismus Rusko (SSSR) communis (lat. společný)
Mnichovský diktát.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Totalitní režimy Fašismus v Itálii
Nebezpečí nového válečného konfliktu
VY_32_INOVACE_02B_Velká hospodářská krize - východiska
Transkript prezentace:

Komunismus a fašismus

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Komunismus a fašismus NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_07_Komunismus a fašismus ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA Komunismu, fašismus, totalitní režim, B. Mussolini, J. V. Stalin. DATUM 13.10.2013

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis Žáci se seznámí s pojmy fašismus, komunismus, totalitní režim.

Komunismus – levicový extrémismus Začaly vznikat komunistické strany, které byly přímo řízeny z Moskvy prostřednictvím Komunistické internacionály (Kominterny). Kominterna založená v březnu 1919, byly navenek rovnoprávnou organizací komunistických stran v jednotlivých zemích, ve skutečnosti plně toužila zájmům sovětského státu, vydávala ostatním pokyny, které musely být bezpodmínečně plněny. Ve většině socialistických a sociálně demokratických stran si zachovali převahu stoupenci umírněných socialistických myšlenek, sdružovali se v Socialistické dělnické internacionály. Spojovalo je odhodlání zachovat demokraticky politický systém a usilovaly o postupné zlepšování sociálního postavení dělníků.

Fašismus – pravicový extrémismus Komunismus nalezl protipól ve fašismu. Fašismus se vyznačoval především vypjatým nacionalismem, usiloval o nastolení otevřené diktatury. Za hlavního viníka poválečné krize označoval politický systém parlamentní demokracie. „Vláda pevné ruky“= zajistí neomezené vládnutí fašistické straně se silným vůdcem v čele.

Fašismus v Itálii Fašistické hnutí se původně zrodilo v Itálii. Zakladatel tohoto hnutí byl Benito Mussolini. Jeho přívrženci se seskupovali v ozbrojené skupiny zvané bojovné svazy. Za jejich pomoci se v roce 1922 chopil moci B. Mussolini moci a začal budovat fašistickou diktaturu. V Itálii fašisté postupně omezili pravomoc parlamentu, zavedli dohled nad tiskem, zavedli silnou státní kontrolu hospodářství,….

B. Mussolini Obr.č. 1

Nacismus v Německu Po vítězství v Itálii se fašismus šířil do dalších evropských zemí a ohlas nalezl i v Latinské Americe. Největší nebezpečí představoval vzestup svébytné odnože fašismu – nacionálního socialismu (neboli nacismu) v Německu. Nacistická strana – zkratka NSDAP – v jejím čele stál Adolf Hitler – ve volbách roku 1928 získala 820 000 hlasů.

Adolf Hitler Obr.č. 2

Porovnání komunismu s fašismem Jak fašismus, tak i komunismus jsou totalitní hnutí. Totalitní režim je taková forma vlády, která nad občany zavádí totální (naprostou) kontrolu a potlačuje občanská a lidská práva. Opírá se o masovou propagandu. Společné je jím také odstranění samotných základů politické demokracie – tj. existence více politických stran a možností uplatnění plurality (mnohosti) názorů. Metody vládnutí totalitních režimu komunistického nebo fašistického typu jsou založeny na tom, že porušují nebo úplně potlačují základní lidská a občanská práva.

Diktatura J. V. Stalina Sovětský komunistický režim prohloubil své totalitní rysy, když se v roce 1924 dostal k moci Josif Visarionovič Stalin. Stalin postupně nastolil svou osobní diktaturu. Vypracoval teorii o „ zostřování třídního boje za socialismu“, ve jménu toho zahájil fyzickou likvidaci „nepřátelských tříd“. Jejich představitele posílal na popraviště nebo do pracovních táborů – gulagů – velmi těžké podmínky.

Slovníček Extrémismus – politický směr uplatňující extrémní (krajní, přehnané) názory. Gulag – zkratka pro Hlavní správu táborů pro politické odpůrce sovětského režimu. Komunismus – společenský systém založený na výsadní, neomezené a nekontrolované politické a ekonomické moci politických stran na zestátněném centrálně řízeném hospodářství. Propaganda – veřejné šíření určitých názorů a tvrzení s cílem získat masy.

Opakovací otázky 1.Kdy vznikla Komunistická internacionála? 2. O co usilovalo fašistické hnutí? 3. Čím se vyznačoval totalitní režim? 4. Kdo to byl B. Mussolini? 5. Kdo to byl J. V. Stalin?

Zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN 80-7235-077-3.

Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. lidovky.cz [online]. [cit. 13.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.lidovky.cz/foto.aspx?r=lide&foto1=JV2e7127_Mussolini2.jpg Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. druha-sv-valka.estranky.cz [online]. [cit. 13.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.druha-sv-valka.estranky.cz/clanky/adolf-hitler.html