Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská."— Transkript prezentace:

1 Versailleská konference

2 ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská konference NÁZEV MATERIÁLUVY_32_INOVACE_5B_D9_02_ Versailleská konference ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚTDějepis ROČNÍK9. KLÍČOVÁ SLOVA Versailleský mírový systém, Versailleská konference, Společnost národů, Malá dohoda DATUM15.9.2013

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s výsledky mírových jednání, se vznikem Společnosti národů a vznikem Malé dohody.

4 Versailleská konference Jednání o tom, jak uspořádat poválečný svět, proběhlo na pařížské mírové konferenci, konané v roce 1919 na zámku Versailles u Paříže. Konference se zúčastnilo celkem 27 států. Nejdůležitějším výsledkem konference bylo uzavření mírové smlouvy s Německem. Německo muselo odstoupit části svého území, ztratilo všechny kolonie, byly mu uloženy vysoké válečné náhrady, zákaz všeobecné branné povinnosti, omezenou armádu.

5 Mírová konference – W. Wilson s americkou mírovou komisí

6 Územní ztráty Německa v důsledku Versailleské smlouvy(vyznačeny černou barvou)

7 Versailleský mírový systém Versailleskou smlouvou nejvíce získala Francie – stala se vojensky nejsilnější mocností na evropském kontinentě. V letech 1919 – 1920 byly uzavřeny další mírové smlouvy s dalšími poraženými státy = versailleský mírový systém. Versailleský mírový systém byl doplněn Washingtonským mírovým systémem 1921 – 1922 – ten zaručoval suverenitu a nezávislost Číně, upravoval rozdělení sfér vlivu v Tichomoří mezi USA, Velkou Británií, Japonskem a Francií.

8 Vznik Společnosti národů Důležitým výsledkem versailleské míroví konference bylo založení Společnosti národů. 45 států Měla pomáhat rozvoji spolupráce mezi státy a národy za cíl si kladla i udržení míru a bezpečnosti ve světě. Sídlem se stala švýcarská Ženeva. Československý ministr zahraničních věcí Edvard Beneš v letech 1923 – 1927 byl členem Rady Společnosti národů a v letech 1926 – 1927 předsedou jejího bezpečnostního výboru. Versailleský mírový systém nedokázal poválečnému uspořádání světa vytvořit pevné a neotřesitelné základy. Do versailleského systému nebylo zapojeno Rusko.

9 Sídlo Společnosti národů v Ženevě

10 Vznik Malé dohody Největší snahu o udržení a upevnění versailleského systému projevovala Francie. Francie pod svým vedením začala budovat spojenecký systém, na němž se podílely Rumunsko, vznikající Jugoslávie a Československo. Tyto 3 státy uzavřely v letech 1920 – 1921 vzájemné spojenecké smlouvy a vytvořily Malou dohodu – vojenská, politická a hospodářská spolupráce. Pevnou strukturu dostala Malá dohoda Organizačním paktem, podepsaným v Ženevě v roce 1933.

11 Opakovací otázky 1. Jaké závazky vyplynuly z versailleské mírové konference pro Německo? 2. Kdy došlo k založení Společnosti národů? 3. kolik států stálo u zrodu Společnosti národů? 4. Ve kterém městě měla své sídlo Společnost národů? 5. Které státy sdružovala Malá dohoda?

12 Použité zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství,akciová společnost, 2002, ISBN 80-7235-077-3.

13 Použité zdroje k obrázkům Obrázek číslo 1 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/WilsonVersailles.jpg Obrázek číslo 2 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Territorial_losses_of_Germany.jpg Obrázek číslo 3 NEUVEDE, Neuveden. novinky.cz [online]. [cit. 15.9.2013]. Dostupný na WWW: http://www.novinky.cz/bydleni/reality-a-finance/160835- zenevske-sidlo-osn-ceka-nakladna-rekonstrukce.html


Stáhnout ppt "Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská."

Podobné prezentace


Reklamy Google