Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii."— Transkript prezentace:

1 DEMOKRACIE

2 Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii je důležitá politická rovnost. 3)V demokratické společnosti není závazný názor většiny. 4)Principy demokracie zabraňují utlačování menšin většinou. 5)Každý občan bez rozdílu věku, rasy nebo náboženství má právo podílet se na politickém jednání.

3 Demokracie Demokracie je situace, kdy ve státě „vládne lid“. (Dufek, 2012) Demokracie je vláda lidu prostřednictvím lidu a pro lid. Jejím cílem je blaho všech občanů. (Abraham Lincoln)

4 Principy demokracie 1) Politická rovnost Každý dospělý občan má právo se podílet na politickém jednání. 2) Většinové rozhodování Politický názor, se kterým souhlasí většina národa, je závazný pro jeho představitele. Zde je ale nutné vyvarovat se utlačování menšin. 3) Politický pluralismus Zajišťuje právo menšinám, aby byly vyslyšeny a jejich názor se také bral v potaz.

5 Formy demokracie 1) Nepřímá demokracie = zastupitelská demokracie Občané vykonávají moc prostřednictvím volených zástupců, kteří reprezentují jejich zájmy. Parlament, politické strany, všeobecné volební právo, volný mandát Volný mandát znamená, že poslanec je při rozhodování vázán pouze svým názorem, nikoli názorem jeho politické strany.

6 2) Přímá demokracie Občané se podílí na rozhodování o mocenských záležitostech sami, nevolí si své zástupce. Lidové shromáždění, referendum Referendum je hlasování všeho lidu. ČR nemá ústavní zákon o referendu, jedno se ale konalo v roce 2003 o vstupu do Evropské unie. Častá jsou místní referenda. V současném světě se přímé demokracii blíží Švýcarsko, kde jsou referenda velmi častá.

7 Určete, které pojmy souvisí s demokracií přímou a nepřímou: přímádemokracienepřímá demokracie Volby do Senátu Referendum o přesunu nádraží v Brně Vstup do politické strany Volný poslanecký mandát Kandidát do krajského zastupitelstva Lidové shromáždění

8 O demokracii Zamyslete se: Platón ve svém díle Ústava spojoval demokracii s vládou lůzy. Jako ideální vládu navrhoval vládu filosofů. Měl pravdu? V čem by byla dobrá a v čem naopak špatná?

9 Totalita Totalitní režimy jsou systémy vlády, v nichž vládnoucí skupina neomezeně rozšiřuje svoji moc, plně kontroluje fungování společnosti a zasahuje do ní. (Dufek, 2010) Totalitní státy: mají jednu politickou stranu plně ovládají armádu kontrolují média, cenzurují kontrola společnosti prostřednictvím tajné policie centrálně řízené hospodářství

10 Nedemokratické systémy v současném světě Kolik zemí na světě, myslíte, je nedemokratických? V roce 2009 patřilo mezi nedemokratické země 74 států (ze 193), například Severní Korea, Kambodža, Bělorusko nebo Kuba. Dalších 20 až 30 zemí (jako Turecko, Kolumbie nebo Gruzie) nezaručuje plně všechny občanské svobody. Nejhoršími totalitními režimy bylo hitlerovské Německo a stalinovský Sovětský svaz.

11 Kvíz 1) Princip demokracie, který zajišťuje práva menšin, je politický a) pozitivismus.b) pluralismus.c) prakticismus. 2) Na politickém jednání se může podílet každý občan a) bez rozdílu.b) starší 15 let. c) starší 18 let. 3) Demokracie, kde si lidé volí své zástupce, se nazývá a) volená.b) nepřímá.c) přímá. 4) Hlasování všeho lidu o závažných státních otázkách je a) reference. b) volební kampaň. c) referendum. 5) Opakem demokracie je a) totalita.b) demografie.c) pluralita.

12 Citace DUFEK, Pavel. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2010, 87 s. ISBN 978-807-3581-527.


Stáhnout ppt "DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii."

Podobné prezentace


Reklamy Google