Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Císařství Napoleona I..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Císařství Napoleona I.."— Transkript prezentace:

1 Císařství Napoleona I.

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Císařství Napoleona I. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_07_Císařství Napoleona I. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Napoleon I., kontinentální blokáda, bitva u Waterloo, ostrov Elba, ostrov svatá Helena. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s významnou postavou francouzské historie císařem Napoleonem I. a jeho činy.

4 Císař Napoleon I. Císař Napoleon I. si chtěl podmanit celou Evropu.
Z obraných válek učinil války dobyvačné. V říjnu 1805 – námořní bitva u Trafalgaru – Britové zde zničili francouzské a španělské loďstvo.

5 Napoleon se v katedrále Notre Dame prohlašuje císařem
Obrázek číslo 1

6 Císař Napoleon I. Obrázek číslo 2

7 Bitva tří císařů V bitvě tří císařů (císař Napoleon I. - Francie, císař František II. – Rakousko, car Alexandr I. - Rusko) u Slavkova, porazil 2. prosince 1805 Napoleon I. rakousko-ruské vojsko. Tímto vítězství se stal pánem velké části střední Evropy.

8 Bitva tří císařů u Slavkova
Obrázek číslo 3

9 Rok 1806 Utvoření Rýnského spolku. Porážka Pruska.
Vyhlášení kontinentální blokády = zákaz obchodování s Velkou Británií. Zánik Svaté říše římské národa německého.

10 Další události spojené s Napoleonem
1807 – Napoleon donutil ruského cara, aby se podílel na kontinentální blokádě Velké Británie. 1810 – porušil ruský car kontinentální blokádu a otevřel ruské přístavy anglickému zboží. 1812 – tažení Napoleona do Ruska – krutá zima Napoleona donutila urychleně ustupovat.

11 Další události spojené s Napoleonem
1813 – Velká Británie, Rusko a Rakousko vytvořily proti napoleonskou koalici. 1813 – Napoleonovo vojsko poraženo v třídenní bitvě u Lipska – císař Napoleon byl sesazen a donucen odejít na ostrov Elba, na Francouzský trůn dosedli Bourboni. 1815 – se Napoleon pokusil vrátit do Paříže a sestavit vojsko, ale byl v bitvě u Waterloo června 1815 poražen a zajat, Zbytek života strávil jako zajatec Britů na ostrově svaté Heleny, kde 5. května 1821 zemřel.

12 Bitva u Waterloo Obrázek číslo 4

13 Mapa ostrova svaté Heleny z roku 1815
Obrázek číslo 5

14 Opakovací otázky 1. Co je to kontinentální blokáda?
2. Kdo se účastnil bitvy tří císařů u Slavkova? 3. Co donutilo Napoleona při tažení do Ruka začít ustupovat? 4. Kdy se konala a jak dopadla bitva u Lipska? 5. Co se stalo roce 1815? 6. Kdy a kde Napoleon zemřel?

15 Zdroje Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, , ISBN – 7235 – 053 – 6 – text.

16 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. historika.fabulator.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č. 2 Výsledná citace: NEUVEDEN, Neuveden. historika.fabulator.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č.3 NEUVEDEN, Neuvedn. santroch.blog.idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obr.č.4 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <

17 Zdroje k obrázkům Obr.č.5 NEUVEDEN, Neuveden. napoleon-knihy.blogspot.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Císařství Napoleona I.."

Podobné prezentace


Reklamy Google