Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Malý velký muž Císař a válečník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Malý velký muž Císař a válečník"— Transkript prezentace:

1 Malý velký muž Císař a válečník
NAPOLEON BONAPARTE Malý velký muž Císař a válečník

2 Nástup na scénu Roku 1795 byla vydána nová ústava, k moci se dostaly nové majetné vrstvy, které nechtěly návrat k předrevolučnímu stavu. Výkonná moc přešla do rukou pětičlenného direktoria. Kontrolovala ho Rada pětiset. Vláda byla stále více závislá na armádě. provedl Napoleon Bonaparte v Paříži státní převrat, sesadil direktorium. Výkonná moc přešla do rukou tří konzulů. Prvním konzulem se stal Napoleon Bonaparte. Osobní svoboda byla podřízena dohledu policie.

3 Napoleon konzulem Napoleon vnesl pořádek do státní správy. Byly časté plebiscity (všelidové hlasování). 1804 vydal občanský zákoník, který se stal vzorem pro celou Evropu. Stále slavil úspěchy na bitevní polích. V roce 1802 mu byl udělen titul doživotního konzula.

4 Napoleon císařem Roku 1804 byl Napoleon Bonaparte prohlášen císařem Francouzů, sám sebe korunoval. Do dějin už vstupoval jako Napoleon I. Chtěl si podmanit celou Evropu.

5 Válečná tažení Francie bojovala proti silné koalici Rusů, Angličanů a Rakušanů. Roku 1805 zničili Britové francouzské a španělské námořní loďstvo u Trafalgaru. proběhla bitva tří císařů (Napoleon I., František II. a Alexandr II.) u Slavkova. Napoleon vítězí. Napoleon na dobytá území dosazoval své příbuzné.

6 Velkou Británii se pokusil zlikvidovat kontinentální blokádou
Velkou Británii se pokusil zlikvidovat kontinentální blokádou. Téměř celá Evropa byla ovládána Francií. Války vyčerpávaly hospodářsky Francii, což se lidem nelíbilo. Roku 1810 porušil ruský car kontinentální blokádu Velké Británie. Roku 1812 překročilo Napoleonovo vojsko ruskou hranici, ale krutá zima donutila vojáky k ústupu.

7 Vzniká nová protinapoleonská koalice: Rusko, Rakousko, Prusko a Velká Británie.
Ta porazila roku 1813 Napoleonovo vojsko u Lipska. Napoleon byl sesazen a odvezen na ostrov Elbu. Z Elby uprchnul, postavil vojsko z věrných a zahájil poslední rozhodující bitvu u Waterloo, kde definitivně prohrál. Zbytek života strávil v internaci na svaté Heleně, kde roku 1821 zemřel.

8 Padouch nebo hrdina? byly přijaty nové zákony silná cenzura
Občanský zákoník (rovnost všech občanů, zaručení základních práv a svobod, nedotknutelnost vlastnictví) zlepšilo se hospodářství měna frank silná cenzura rostla moc tajné policie mýtus „hrdiny“ dobyvačné války

9 Pamatuj: Pojmy Události Plebiscit Konzul Kontinentální blokáda
Direktorium Nástup Napoleona k moci (jak si vydobyl tak významnou pozici) Napoleon konzulem Napoleon císařem Válečná tažení Bitva u Trafalgaru Bitva tří císařů u Slavkova Tažení do Ruska Porážka N. u Lipska Bitva u Waterloo


Stáhnout ppt "Malý velký muž Císař a válečník"

Podobné prezentace


Reklamy Google