Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ludvík Napoleon a druhé císařství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ludvík Napoleon a druhé císařství"— Transkript prezentace:

1 Ludvík Napoleon a druhé císařství

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Ludvík Napoleon a druhé císařství. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_14_Ludvík Napoleon a druhé císařství. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Ludvík Napoleon Bonaparte, ústava, druhé císařství. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis. Žáci se seznámí s postavou Ludvíka Napoleona a s tím jak se Francie stala podruhé republikou.

4 Ústava Ústavodárné národní shromáždění vypracovalo republikánskou ústavu a po vzoru USA zvolilo do čela státu na 4 roky prezidenta, který byl vybaven silnou výkonnou mocí.

5 Ludvík Napoleon V prosinci 1848 se stal prezidentem republiky Napoleonův synovec Ludvík Napoleon Bonaparte. Vytlačoval přívržence republiky z mocenských pozic. Nejdůležitější politická rozhodnutí předkládal k přímému hlasování lidu.

6 Ludvík Napoleon Bonaparte
Obrázek číslo 1

7 Druhé císařství V prosinci 1851 dal Ludvík Napoleon Bonaparte zatknout vůdce republikánské opozice. V lednu 1852 vyslovila většina národa souhlas a tím, aby se Ludvík Napoleon stal prezidentem na 10 let a obdržel zvýšené výkonné pravomoce. Jeho další snahou bylo,aby se vládní moc stala v rukou Bonapartů dědičnou a funkce prezidenta se změnila na císařský titul – všeho se mu podařilo dosáhnout pomocí politického nátlaku a všelidového hlasování. Francie se stala v listopadu 1852 podruhé císařstvím v čele s Napoleonem III.

8 Napoleon III. Obrázek číslo 2

9 Napoleon III. Obrázek číslo 3

10 Opakovací otázky 1.Kdo to byl Ludvík Napoleon Bonaparte?
2. Kdy se stala Francie podruhé císařstvím a kdo stál jejím čele? 3. O co usiloval Ludvík Napoleon Bonaparte?

11 Zdroj k textu Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, , ISBN – 7235 – 053 – 6 – text.

12 Zdroj k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. prezidenti.estranky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.2NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. forum.valka.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Ludvík Napoleon a druhé císařství"

Podobné prezentace


Reklamy Google