Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dýchací soustava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dýchací soustava."— Transkript prezentace:

1 Dýchací soustava

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Dýchací soustava. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_19_Dýchací soustava. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA Dýchací cesty, nosní dutina, hrtan, průdušnice, průdušky, plíce. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s jednotlivými částmi dýchací soustavy. Dále získají informace jak pracují plíce.

4 Dýchací ústrojí Dýchací ústrojí zajišťuje přívod kyslíku ze vzduchu, jeho předávání do krve a odvod oxidu uhličitého z těla.

5 Obrázek číslo 1

6 Dýchací cesty Dýchací cesty tvoří nosní dutina, hrtan, průdušnice a průdušky, kterými proudí vzduch do plic (vdech) a zpět (výdech). V dýchacích cestách je uloženo hlasové ústrojí. Na tvorbě hlasu se podílí vydechovaný vzduch.

7 Dýchací ústrojí člověka
Obrázek číslo 2

8 Plíce V plicích prolíná kyslík do krve.
Červené krvinky pak roznášejí kyslík do celého těla. Zpět do plic je přiváděn oxid uhličitý, který v plicích přechází do vydechovaného vzduchu.

9 Plíce Obrázek číslo 3

10 Opakovací otázky 1. Co zajišťuje dýchací ústrojí?
2. Co vše tvoří dýchací cesty? 3. Kde je uloženo hlasové ústrojí? 4. Co probíhá v plicích?

11 Zdroje k textu KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN

12 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN. obnovazdravi.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN. terapie.as4u.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č.3 WIKIMEDIA.ORG. zdravi.e15.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Dýchací soustava."

Podobné prezentace


Reklamy Google