Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Dýchací soustava Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Dýchací soustava

3 Dýchací soustava Plíce

4 Dýchací soustava Kyslík je pro život nezbytný.
Na dýchání se podílí více soustav. Dýchací ústrojí umožňuje přenos kyslíku ze vzduchu do krve a krví je poté kyslík pomocí srdce a oběhového systému dopraven do celého těla. Dýchací pohyby zabezpečuje svalová a kosterní soustava. Dýchací soustavu tvoří dýchací cesty a plíce.

5 Dýchací soustava Funkce dýchací soustavy 1.zajišťuje přívod kyslíku ze vzduchu 2.převod kyslíku do krve 3.odchod oxidu uhličitého z těla

6 Dýchací soustava Stavba dýchací soustavy 1.dutina nosní 2.nosohltan 3.hrtan 4.průdušnice(1) 5.průdušky(2)-ty se dělí na malé průdušinky( ) 6.plíce(2)-pravá má tři laloky, levá má dva laloky(srdce)

7 Dýchací soustava

8 Dýchací soustava Průdušnice a průdušky Plíce obr. 6 obr. 8

9 Dýchací soustava Dýchací pohyby
Tyto pohyby umožňují mezižeberní svaly a bránice. 1.vdech-aktivní pohyb, dochází k roztažení hrudníku a roztažení plic 2.výdech-pasivní pohyb, vzduch se vytlačí z plic Počet vdechů závisí na námaze, v klidu-16-18 za minutu.

10 Dýchací soustava Onemocnění dýchací soustavy nachlazení chřipka
infekce horních cest dýchacích zápal plic tuberkulóza (TBC) pneumotorax – kolaps plíce po protržení jedné nebo obou blan průduškové astma – ve většině spjaté s alergiemi rakovina plic

11 Dýchací soustava Prevence
Dýchací soustava je v přímém kontaktu s okolním prostředím a je velmi citlivá na jakékoliv změny. zdravá strava očkování otužování, sport nekouřit!

12 Dýchací soustava Zajímavosti
Člověk dýchá vždy pouze jednou nosní dírkou a každých 15 minut následuje výměna. Při kašli se vzduch v plicích pohybuje rychlostí přibližně 100 km/h. Při kýchnutí se vzduch v průdušnicích pohybuje rychlostí až 160 km/h. Na jeden nádech nabereme do plic jen půl litru vzduchu. Kdybyste vzduchem, který za život nadechnete, nafukovali létající balony, bylo by jich 150.

13 Dýchací soustava Otázky: 1.Co tvoří dýchací soustavu? 2.Jaká jsou funkce dýchací soustavy? 3.Jaká je stavba dýchací soustavy? 4.Jaké jsou dýchací pohyby? 5.Jaká jsou onemocnění dýchací soustavy, jaká je prevence? Otázka pro bystré hlavy: Zkus popsat obrázek.

14 Dýchací soustava obr. 2

15 Dýchací soustava Zápis: -dýchací soustavu tvoří dýchací cesty a plíce
-dýchací pohyby zabezpečuje svalová a kosterní soustava Funkce dýchací soustavy 1.zajišťuje přívod kyslíku ze vzduchu 2.převod kyslíku do krve 3.odchod oxidu uhličitého z těla Stavba dýchací soustavy 1.dutina nosní 2.nosohltan 3.hrtan 4.průdušnice(1) 5.průdušky(2)-ty se dělí na malé průdušinky( )

16 6.plíce(2)-pravá má tři laloky, levá má dva laloky(srdce)
Dýchací pohyby 1.vdech 2.výdech -tyto pohyby umožňují mezižeberní svaly a bránice -počet vdechů závisí na námaze, v klidu za minutu Onemocnění dýchací soustavy nachlazení chřipka infekce horních cest dýchacích zápal plic Prevence -zdravá strava, očkování, otužování, sport

17 Dýchací soustava Prameny: Přírodověda 5-učebnice pro 5. ročník ZŠ-Člověk a jeho svět, Nová škola Vše platné k

18 Dýchací soustava Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google