Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA"— Transkript prezentace:

1 DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 DÝCHÁNÍ základní pochod v živých organismech probíhá ve všech buňkách
je důležitý při získávání energie pro tělo glukóza + O2 → CO2 + H20 + energie cukr + kyslík → oxid uhličitý + voda + energie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 NOSNÍ DUTINA úprava teploty vdechovaného vzduchu
zabraňuje vniku cizích látek do dýchací soustavy (hlen, chloupky) v nosohltanu se trávící trubice a dýchací trubice kříží záklopka hrtanová odděluje hltan a hrtan (zabraňuje potravě aby vnikla do dýchací trubice) NOSNÍ DUTINA NOSOHLTAN HLTAN HRTAN PRŮDUŠNICE JÍCEN ÚSTNÍ DUTINA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 DÝCHACÍ TRUBICE v hrtanu jsou uloženy hlasivky, důležité pro tvorbu hlasu průdušnice vede vzduch k plicím; větví se na dvě průdušky, které vstupují do každé plíce. průdušky se v plicích dělí na průdušinky, které potom končí v plicních sklípcích Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 PLICNÍ SKLÍPKY funkční jednotka plic
okysličování krve – odkysličenou krev přivádí ze srdce plicní tepny a tepénky, plicní žíly vedou okysličenou krev do srdce ODKYSLIČENÁ KREV OKYSLIČENÁ KREV PRŮDUŠINKA PLICNÍ VÁČEK PLICNÍ SKLÍPEK Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 BRÁNICE sval zajišťující ventilaci vzduchu
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 NÁDECH A VÝDECH Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 PLÍCE párový orgán uložený v hrudní dutině
dýchací pohyby zajišťují mezižeberní svaly a bránice do plic vstupují plicní tepny (odkysličená krev), z plic vystupují plicní žíly (okysličená krev) zdravý člověk: 15 – 20 vdechů/min jeden nádech (dospělý člověk): 0,4 – 0,5 l vzduchu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 ASTMA zúžení dýchací trubice ztížené dýchání nutné léčit inhalátory
až 10% dětí a 5% dospělých Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 PLICNÍ EMBOLIE ucpání žíly nebo tepny v plicích
krev se nemůže okysličovat a dojde k zhoršení dýchání a zrychlení činnosti srdce často po operacích, vede ke smrti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 PNEUMOTHORAX protržení hrudní dutiny dojde ke zhroucení plíce
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 INFEKCE DÝCHACÍ SOUSTAVY
kapénkové infekce přenosné vzduchem způsobené bakteriemi 1. ZÁNĚT DUTIN (SINUSITIDA) 2. ZÁNĚT MANDLÍ (TONSILITIDA) 3. ZÁNĚT HLTANU (FARINGITIDA) 4. ZÁNĚT HRTANU (LARYNGITIDA) 5. ZÁNĚT PRŮDUŠEK (BRONCHITIDA) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 RÝMA běžná kapénková infekce nosní dutiny nadměrná produkce hlenů
způsobená viry nedá se léčit antibiotiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 ZÁPAL PLIC zánět plicních sklípků
při zanedbání léčby méně závažných onemocnění dýchací soustavy (kašel, zánět nosohltanu, zánět průdušek) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 TUBERKULÓZA (TBC) plicní onemocnění způsobené bakteriemi
dříve smrtelná v Česku povinné očkování bakterie napadají všechny orgány, nejvíce však plíce jedním z příznaků je vykašlávání krve Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 ZDROJE Obrazový materiál snímek 1, 3 (nosní dutina): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 2 (dýchání): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 4 (dýchací trubice): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 5 (plicní sklípky): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 6 (bránice): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 7 (nádech a výdech): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 9 (astma): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 10 (embolie): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 11 (pneumothorax): tato fotografie je dostupná pod Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Czech Republic na: Obrazový materiál snímek 12 (infekce dýchací soustavy): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 13 (rýma): autor obrázku Jan Kubát Obrazový materiál snímek 14 (zápal plic): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: Obrazový materiál snímek 15 (tuberkulóza): autor obrázku Jan Kubát Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google