Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK"— Transkript prezentace:

1 VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Zdenou Kabešovou VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK

2 NERVOVÉ ÚSTROJÍ: Řídícím systémem našeho
těla je nervové ústrojí. Mozek spojený s míchou prochází páteří. Pomocí nervových vláken přicházejí do mozku a míchy informace ze všech částí našeho těla. Nervové ústrojí nás spojuje s okolním světem.

3 Centrem nervového ústrojí je mozek. Je uložený v lebce.
LEBKA A MOZEK: Centrem nervového ústrojí je mozek. Je uložený v lebce. V mozku máme uloženo všechno, co jsme se naučili a poznali.

4 KREVNÍ OBĚH: Srdce rozvádí tepnami okysličenou krev
do celého těla, ke všem orgánům. Ty si odebírají z krve potřebný kyslík a naopak do ní předávají kysličník uhličitý. Žilami se odkysličená krev vrací zpět do plic. Krev je nejcennější kapalina. V lidském těle ji obíhá něco víc než 5 litrů.

5 Srdce uložené v hrudníku:
Srdce zajišťuje nepřetržitý průtok krve celým tělem. Srdce uložené v hrudníku: Základem krevního oběhu je srdce, které pracuje jako pumpa.

6 SRDCE A PLÍCE:

7 DÝCHACÍ ÚSTROJÍ: Při dýchání vstupuje vzduch do
těla nosními otvory. Přes hrtan a průdušnici se vzduch dostává do průdušek a odtud do plic.

8 TRÁVICÍ ÚSTROJÍ: V ústech se potrava zuby
Slinné žlázy TRÁVICÍ ÚSTROJÍ: V ústech se potrava zuby rozmělní a promísí se slinami. Jícnem projde do žaludku, odtud do dvanácterníku. Pokračuje do 1. části tenkého střeva, tady je přívod žluči ze žlučníku, potom jde trávení a vstřebávání do celé délky tenkého střeva. Zbytky potravy se posunou až do tlustého střeva a zbytky odejdou jako stolice konečníkem z těla ven.

9 VYLUČOVACÍ ÚSTROJÍ: Ledviny odebírají z krve škodlivé
látky, krev se v nich filtruje. Z tekutin a škodlivých odpadů se tvoří moč. Močovými cestami ( močovody) putuje moč do močového měchýře, odtud odchází močovou trubicí z těla ven. Člověk dokáže žít i s jednou ledvinou, lékaři mohou nemocného člověka zachránit transplantací orgánu.

10 SVALY A ŠLACHY: Svaly jsou důležité pro pohyb
těla. Ke kostem jsou připojeny šlachami. Tím, jak se smršťují a natahují, pohybují kostmi v klubech. Některé svaly ovládat nedokážeme ( hladké – související s vnitřními orgány).

11 Bez svalů bychom nedokázali udělat žádný pohyb,
ani mrknutí víčka okem.

12 Správně přiřaďte: Plíce Řídí činnost celé těla Mozek a mícha
Zbytky se v něm zahušťují, konečníkem odchází Žaludek Potrava se v něm promísí se Srdce a cévy Zabezpečují dýchání Ledviny a močový měchýř Z krve odebírají tekutiny Tenké střevo Pracuje jako pumpa Tlusté střevo Probíhá v něm štěpení látek

13 Správně přiřaďte název k obrázku:
Mozek a mícha Srdce a cévy Plíce Žaludek Tlusté střevo Tenké střevo Ledviny a močový měchýř

14 Použitá literatura, obrázky:
Učebnice Prvouka pro 3. ročník 2. díl - Alter Učebnice Prvouka 3 druhý díl - Alter


Stáhnout ppt "VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK"

Podobné prezentace


Reklamy Google