Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obrana demokracie a republiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obrana demokracie a republiky"— Transkript prezentace:

1 Obrana demokracie a republiky

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Obrana demokracie a republiky. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_13_Obrana demokracie a republiky. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA Abdikace, E. Beneš, karlovarské požadavky, SdP. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis Žáci se seznámí s obdobím, kdy se k moci v Německu dostává Adolf Hitler a v Československu T. G. Masaryka střídá E. Beneš.

4 Nástup Hitlera Nástup Hitlera k moci v Německu v roce 1933 znamenal pro Československo přímou hrozbu, Hitler se prohlašoval za jediného ochránce „sudetských“ Němců. Dosáhl toho, že německé obyvatelstvo žijící v ČSR se připojilo k programu sjednocení všech Němců. Velkou hrozbou bylo sudetoněmecké politické hnutí v čele s Konrádem Henleinem – snažili se přispět k likvidaci a vnitřnímu rozkladu ČSR. Jeho záměrem bylo stupňovat požadavky vůči vládě, tak aby nemohly být splněny a vina za ztroskotání jednání mohla být svalena na československou vládu. Tuto taktiku Henleinova Sudetoněmecká strana (SdP) plnila až do kritického září 1938.

5 Konrád Henlein Obr.č.1

6 Vnitřní krize československé demokracie
S vyhrocenou protičeskou agitací vystupovala i Hlinkova slovenská ľudová strana, která žádala autonomii pro Slovensko. Také v prostředí maďarské menšiny se vyhraňoval směr, který usiloval o odtržení území s maďarským obyvatelstvem od ČSR. Parlamentní volby v roce 1935 – Henleinovu Sudetoněmeckou stranu volily2/3 německého obyvatelstva.

7 Edvard Beneš prezidentem
Prezident Masaryk abdikoval z funkce hlavy státu a za svého nástupce navrhl Edvarda Beneše. Viděl v něm záruku pokračování demokratické politiky. S Benešovou kandidaturou nebyl zdaleka všeobecný souhlas. Svého kandidáta navrhla část vládní agrární strany. Volba prezidenta proběhla 19. prosince Důležitou roli při ní sehrálo doporučení Vatikánu křesťansky orientovaným stranám, aby se postavily za Beneše.

8 Edvard Beneš Obr.č. 2

9 Vnější a vnitřní ohrožení republiky
Požadavky SdP i HSĹS stupňovaly. Na ČSR byl vyvíjen kombinovaný tlak – zevnitř i zvenčí. Ve 2. polovině 30. let rostly vojenské přípravy Německa namířené proti Československu, projevily se jak rozsáhlou špionáží proti ČSR, tak i tajnou operací na plánu přímého vojenského přepadu Československé republiky. Plán dostal, krycí název Fall Grün – případ Zelený. V březnu 1938, po násilném připojení Rakouska k Německu, do SdP hromadně vstoupily německé občanské strany.

10 Tzv. karlovarské požadavky
V dubnu 1938 na sjezdu v Karlových Varech vyhlásila Sudetoněmecká strana program vytvoření uzavřeného německého sídelního území uvnitř ČSR a přihlásila se k nacismu. Tzv. karlovarské požadavky SdP obsahovaly návrh na zrušení spojeneckých smluv s Francií a SSSR, žádaly výlučnou orientaci zahraniční politiky na Německo, volnost nacistické propagandy. Realizace karlovarských požadavků by znamenala konec státní suverenity ČSR. V květnu 1938 se konaly volby do obecných zastupitelstev. Henlein je na německém území pojal jako plebiscit (lidové hlasování) pro karlovarské požadavky. Dosáhl svého, jen 10% německého obyvatelstva nehlasovalo v jeho prospěch. Situace se přiostřovala i při řešení česko – slovenských vztahů. HSĽS vedla vypjatou kampaň za autonomii Slovenska, k jejímu vyvrcholení došlo na počátku června 1938 při sjezdu HSĽS v Bratislavě.

11 Znění karlovarských požadavků
Nastolení úplné rovnoprávnosti sudetoněmecké národnostní skupiny s českým národem. Uznání sudetoněmecké národnostní skupiny jako právní osoby za účelem zachování tohoto rovnoprávného postavení ve státě. Stanovení a uznání sudetoněmeckého územního osídlení. Vytvoření sudetoněmecké samosprávy na územích osídlených sudetskými Němci ve všech oblastech veřejného života, jež se týkají zájmů a záležitostí sudetoněmecké národnostní skupiny. Ustavení zákonných ochranných opatření pro ty sudetské Němce, kteří žijí mimo území souvisle osídlená sudetskými Němci. Odstranění křivd spáchaných na sudetských Němcích od roku 1918 a náhrada škod, které těmito křivdami vznikly. Uznání a realizaci zásady, podle níž by v německých oblastech měli pracovat němečtí veřejní zaměstnanci. Plná svoboda přiznání se k německé národnosti a k německému světovému názoru.

12 Karlovarský sjezd Obr.č. 3

13 Slovníček Abdikace – zřeknutí se vlády, úřadu, odstoupení.

14 Opakovací otázky 1. Kdo byl zvolen prezidentem po abdikaci T. G. Masaryka? 2. Co obsahovaly tzv. karlovarské požadavky? 3. Kdo stál v čele sudetoněmeckého politického hnutí? 4. Co je to abdikace? 5. Co znamená zkratka HSĽS?

15 Zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN Znění karlovarských požadavků - NEUVEDEN, Neuveden. Karlovarský peogram [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. gamepark.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č 3 NEUVEDEN, Neuveden. gamepark.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Obrana demokracie a republiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google