Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola pro 21. století Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 4. listopadu 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady: Mezi válkami Název: VY_32_INOVACE_11_NACISMUS V NĚMECKU

2 Anotace předmět: dějepis věková skupina: devátý ročník
časový fond: 15 min fáze hodiny: opakování látky, výklad a zápis nové látky počet pracovních stran: 4 Materiál je určen k interaktivní výuce. Žáci inovativním způsobem vyhledávají a zpracovávají informace pomocí internetu, interaktivní tabule a powerpointové prezentace.

3 Anotace k jednotlivým stranám
Na první a druhé straně žáci na PC, interaktivní tabuli či písemně odpoví na otázky v rámci opakování. Odpovědi se posléze pro kontrolu postupně zobrazí kliknutím. Na třetí a čtvrté straně žáci písemně či přes PC nebo interaktivní tabuli odpoví na postupně zobrazované otázky prostřednictvím údajů v učebnici. Jako kontrola pak bude nabíhat po kliknutí postupný zápis formou správných odpovědí, které si žáci současně budou opisovat do sešitu.

4 Odpovězte na otázky: 1. Napiš dva znaky nacismu: 2. V čem byla hodnota člověka? 3. Které dvě rasy byly dle nacistů méněcenné? 4. Jméno knihy A. Hitlera: 5. Napiš tři informace z této knihy: fašismus + rasismus = nadřazenost árijské rasy barva očí, pleti, tvar lebky Židé, Slované Mein Kampf světovláda, boj o životní prostor, boj o rasovou čistotu

5 Odpovězte na otázky: 6. Co to je antisemitismus? 7. Proč vznikl? 8. Co také vedlo k podpoře nacistů? 9. Jakou měla nacistická strana zkratku? 10. Kdy se stal Hitler kancléřem? 11. Čím se dostal Hitler k moci? nenávist k židům židé viníky prohry Německa v 1. světové válce, viníky Velké hospodářské krize propaganda NSDAP demokraticky, ve volbách!!

6 Upevňování nacismu (uč. s. 32)
Omezení parlamentu, zrušení politických stran ……………………….., ……………………….. = zavedení totalitního režimu v koncentračních táborech ……………………... …………………………………………………… rok ………… noc dlouhých nožů: ……………… …………………………………………………… SS:……………………………………………….. gestapo = ……………. podpora lidí:……………………………………… …………………….……………………………… političtí protivníci, komunisté, homosexuálové, židé, Romové Kterými všemi činy Hitler zaváděl v Německu nacistickou diktaturu? Proč se za Hitlera dařilo lépe? povraždění nepohodlných nacistů 1934 Co to byla noc dlouhých nožů a ve kterém roce proběhla? ozbrojené nacistické jednotky Kdo všechno končil v koncentračních táborech? tajná policie nízká nezaměstnanost, zbrojení, státní zakázky (stavba silnic, nemocnic) Co to bylo SS? Co to bylo gestapo?

7 Proč se Hitlerovo Německo označovala jako třetí říše?
1. říše – Svatá říše římská – zánik 1806, 2. říše – německé císařství Třetí říše: ………………………………………. ..………………………………………………… symbol: hákový kříž:…………………………. ………………………………………………………….... Proč se Hitlerovo Německo označovala jako třetí říše? zrcadlové převrácení staroindického symbolu slunce a ohně = svastiky Odkud pochází symbol hákového kříže? Obr. 1 svastika Obr. 2. hákový kříž

8 Použité zdroje A, Použitá literatura: 1. VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 9 pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2009, ISBN B, Internetové odkazy: Obr. 1 - svastika: AUTOR NEUVEDEN. fornsidr.webnode.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2 – hákový kříž: AUTOR NEUVEDEN. blog.veruce.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"

Podobné prezentace


Reklamy Google