Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mnichovský diktát.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mnichovský diktát."— Transkript prezentace:

1 Mnichovský diktát

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Mnichovský diktát. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_5B_D9_16_Mnichovský diktát. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 9. KLÍČOVÁ SLOVA Částečná mobilizace, všeobecná mobilizace, lord Runciman, Mnichov DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 9. tříd základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a společnost – dějepis Žáci se seznámí s následky mnichovského diktátu pro tehdejší Československo.

4 Česko- německý problém
O osudu československé demokracie a československého státu se rozhodovalo v zahraničí. Česko – německý problém nebyl totiž posuzován jako vnitřní problém suverénního státu, ale jako možná záminka k válce. A do války s Hitlerem se nechtělo ani Velké Británii, ani Francii, volily raději cestu jeho usmiřování. Projevilo se to již v reakci na 21. května 1938, kdy v ČSR proběhla částečná mobilizace, ale ještě výrazněji v srpnu 1938, kdy na přání britské vlády v ČSR působil jako „nezávislý pozorovatel“ lord Runciman.

5 Lord Runciman – britský „nezávislý pozorovatel“
Ten však nevystupoval jako nestranný zprostředkovatel.Hlásil své vládě do Londýna to, co vyhovovalo zájmům britské politiky.Utvrzoval odpovědné politické kruhy i značnou část veřejného mínění ve Velké Británii v představě, že „Češi utlačují Němce a chtějí vehnat do války“. Snaha československé vlády řešit krizovou situaci tak vyznívala naprázdno.

6 Obr.č. 1

7 Chamberlain uznal Hitlerovy nároky
Dne 15. září 1938 uznal britský premiér Chamberlain Hitlerovy nároky na odstoupení československého pohraničí Německu. O čtyři dny později 19. září 1938, předložily britská a francouzská vláda „doporučení“ československé vládě, aby odevzdala okresy s více než 50% německého obyvatelstva okamžitě a bez plebiscitu Německu. Takové „doporučení“ vláda přijmout nechtěla, avšak 21. září předali vyslanci Francie a Velké Británie Československu ultimátum a události nabraly prudký spád.

8 Uprchlíci z pohraničí Obr.č.2

9 Všeobecná mobilizace Dne 23. září 1938 byla V ČSR vyhlášena všeobecná mobilizace. Proběhla tak, že nebylo pochyb o odhodlání drtivé většiny českého národa a značné části slovenského národa republiku bránit a ubránit. Příslušníci německé menšiny však mobilizační výzvu často neuposlechli. Uskutečnila se ale další jednání mezi Hitlerem a Chamberlainem a nakonec byla na 29. září, jak již víme, svolána schůzka zástupců Německa, Itálie, Velké Británie a Francie do Mnichova, kde uzavřeli dohodu o odtržení pohraničních území Československa ve prospěch Německa.

10 Přijetí mnichovského diktátu
30.září 1938 vláda a prezident republiky přijali mnichovský diktát. Územní nároky vznesly proti ČSR i další dva sousední státy: Polsko a Maďarsko. Za této situace padlo politické rozhodnutí: stáhnout československé vojsko z pohraničních opevnění a nebránit se. Do budoucna Beneš počítal s tím, že se československá krize bude řešit v souvislosti s širším evropským konfliktem, k němuž v dohledné době musí dojít. Přijetí mnichovských rozhodnutí otevírá „věčnou „otázku: měli nebo neměli jsme se bránit? Není na ni jednoduchá odpověď. Politická a i vojenská hlediska navozují spíše úvahy o bezvýchodné situaci, v níž se představitelé státu rozhodovali. Z morálního hlediska však způsobili národu těžký šok, který poznamenal život celých generací.

11 Mnichov Obr.č. 3

12 Slovníček Mobilizace – uvedení státu do válečné pohotovosti povoláním vojáků ze zálohy k mimořádné službě v armádě.

13 Opakovací otázky 1. Kdy byla vyhlášena částečná a kdy všeobecná mobilizace? 2. Vysvětlete pojem mobilizace. 3. Kdo to byl lord Runciman? 4. Kdy československá vláda a prezident přijali mnichovský diktát? 5. Co znamenala mnichovská dohoda pro Československo?

14 Zdroje k textu KUKLÍK, Jan; KOCIAN, Jiří. Dějepis pro 9. ročník základní školy a 4. ročník osmiletého gymnázia - nejnovější dějiny. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2002, ISBN

15 Zdroje k obrázkům Obr.č. 1 NEUVEDEN, Neuveden. vojsko.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.č. 2 NEUVEDEN, Neuveden. vojsko.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. Č. 3 NEUVEDEN, Neuveden. vojsko.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Mnichovský diktát."

Podobné prezentace


Reklamy Google