Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami"— Transkript prezentace:

1 Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
VY_12_INOVACE_103 Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami Pro žáky 9. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Moderní doba prosinec Mgr. Regina Kokešová

2 Určeno pro rozšíření stávajícího učiva.
Rozvíjí práci s textem. Kontrolní otázky v závěru slouží k fixaci učiva.

3 Totalitarismus je politický systém, jehož vládnoucí skupiny neuznávají žádné meze své pravomoci a snaží se regulovat všechny aspekty veřejného a soukromého života, je nedemokratickou formu vlády, typicky nastolovanou masivní ideologickou propagandou a neskrývaným terorem a brutalitou, usiluje o „totální“, naprostou moc, a to zpolitizováním veškeré společenské i individuální existence.

4 ideologie inklinující k totalitárnímu režimu
fašismus, komunistická diktatura proletariátu, nacismus.

5 charakteristické rysy
státem vynucovaná ideologie, jediná strana ovládající státní aparát, policejní kontrola a sledování občanů včetně používání mimosoudní represe a zastrašování, centrální řízení ekonomiky, monopol na prostředky masové komunikace.

6 Fašismus Fašismus (italsky fascismo) v užším a původním smyslu označuje italský fašismus, politické hnutí vedené Benitem Mussolinim, které ovládalo Itálii v letech 1922 až 1943. Již ve 20. letech 20. století se však označení rozšířilo na příbuzná politická hnutí, strany a státní režimy v jiných zemích, a stalo se tak označením typu politické ideologie. Typickými rysy fašistických ideologií jsou mimo jiné vypjatý nacionalismus, autoritativní a charismatické vůdcovství, militarismus, kult modernity, mládí a síly jakož i silná ekonomická role státu.

7 Benito Musssolini a Adolf Hitler

8 příčina vítězství fašismu
Za příčinu vítězství fašismu v evropských zemích je možné považovat nestabilitu a nejednotnost místních (většinou koaličních) vlád, přetrvávající ekonomickou, politickou a společenskou krizi, nedůvěru veřejnosti k demokratickým principům a také obavy vyšších a středních vrstev z rozšíření Ruské revoluce do dalších zemí a růstu moci komunistických hnutí.

9 Stalinismus politická teorie a praxe spjatá s J. V. Stalinem.
teorie stalinismu se vyznačovala především koncepcí budování socialismu v jedné zemi. Znak KSSS

10 Během 30. let proběhla kolektivizace zemědělství a industrializace
Během 30. let proběhla kolektivizace zemědělství a industrializace. Dále Stalin a jeho spolupracovníci vytvořili systém, ve kterém byla veškerá moc soustředěna v rukou vedení Komunistické strany Sovětského svazu a tajné policie. Zastánci odlišných politických koncepcí v komunistické straně (např. Lev Davidovič Trockij, Nikolaj Bucharin, Lev Kameněv, Grigorij Zinovjev) byli fyzicky zlikvidováni. Mimostranická opozice byla zcela eliminována (její členové popraveni nebo umístěni do gulagů). Po druhé světové válce se stalinismus rozšířil i do dalších zemí za tzv. železnou oponou, měl velký vliv i v komunistických stranách některých západoevropských zemí.

11 Josif Vissarionovič Stalin Na Jaltské konferenci 1945
V čele SSSR od do

12 nacismus Nacionální socialismus, z německého Nationalsozialismus, zkráceným výrazem nacismus (Nacionální socialismus) je totalitní ideologie oficiálně uplatňovaná diktaturou v Německu v letech 1933–1945 (tzv. Třetí říše) prostřednictvím Národně socialistické německé dělnické strany (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP) vedené Adolfem Hitlerem. Nacistická ideologie kombinuje prvky socialismu, nacionalismu, pangermanismu (preference rasy před národem a idea sjednocené germánské Evropy), fašismu, rasismu (zvláště antisemitismu) a eugeniky (sociálně-filosofický směr zaměřený na studium metod, které povedou k dosažení co nejlepšího genetického fondu člověka). Zlatý stranický odznak NSDAP

13 Kontrolní otázky Co znamená totalitní režim?
Ve kterém státě jako první zvítězil komunismus? Kdy to bylo? Kdo stál v čele revoluce? Jak se nazývala? Ve které zemi se prvně prosadil fašismus?| Čím se vyznačuje nacismus?

14 Zdroje informací http://cs.wikipedia.org/wiki
Učebnice Dějepis II v kostce pro střední školy, Marie Sochorová


Stáhnout ppt "Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami"

Podobné prezentace


Reklamy Google