Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZNIK USA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZNIK USA."— Transkript prezentace:

1 VZNIK USA

2 ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA
ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA NOVOVĚK – Vznik USA NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_4C_D8_01_Vznik USA ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ PŘEDMĚT Dějepis ROČNÍK 8. KLÍČOVÁ SLOVA Unie, Kongres, válka za nezávislost,T. Jefferson, G. Washington. DATUM

3 Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 8. ročníků, pro vzdělávací obor dějepis. Žáci se seznámí se vznikem a počátečním vývojem Spojených států amerických.

4 Bostonské pití čaje - válka za nezávislost
Anglický král se po takzvaném bostonském pití čaje (vyhození veškerého dovezeného čaje do moře ve městě Boston) rozhodl potlačit odpor v amerických koloniích silou. Zrušil ústavu kolonie Masachusetts, na jejímž území se Boston nacházel, a uzavřel tento přístav. Radikální zástupci osadníků svolali v roce 1774 do Philadelphie kongres všech třinácti kolonií. Zde se jim podařilo prosadit myšlenku úplného rozchodu s mateřskou zemí.

5 George Washington – válka za nezávislost
Kongres se rozhodl vytvořit pravidelné vojsko z osadnických dobrovolníků. Do jeho čela postavil bohatého statkáře z Virginie George Washingtona. V roce 1775 vypukla válka za nezávislost, v níž mělo zpočátku navrch britské královské vojsko. V březnu 1776 se Washingtonovi podařilo vytlačit Angličany z Bostonu.

6 George Washington

7 Vznik USA 4. července 1776 bylo ve Philadelfii přijato Prohlášení nezávislosti amerických osad, které zformuloval především Thomas Jefferson. Vznikly Spojené státy americké, které byly poprvé v lidských dějinách založeny na zásadě rovnosti všech občanů.

8 Thomas Jefferson

9 Vlajka USA

10 Pokračování války za nezávislost
1777 – Washingtonovo vítězství u Saratogy. 1781 – byla britská armáda definitivně poražena. 1783 – uznala Velká Británie nezávislost třinácti osad. 1787 – byla přijata americká ústava – nový stát byl spolkem států, tedy unií. Společné zákonodárství připadlo Kongresu. 1787 – byl zvolen George Washington prvním prezidentem USA.

11 Kongres Se skládal ze Sněmovny reprezentantů, která byla volena všemi obyvateli unie, a Senátu, kam každý stát unie vysílal bez ohledu na velikost dva zástupce.

12 Opakovací otázky 1.Kdy vznikly Spojené státy americké?
2. Kdo byl prvním prezidentem Spojených států amerických? 3. V jakých letech probíhala válka za nezávislost?

13 Zdroje Novověk – Doc. PhDr. Milan Hlavička, CSc.- učebnice dějepisu pro 8.ročník základní školy a 3. ročník osmiletého gymnázia, 1. vydání 2002, SNP – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, Bělehradská 47, Praha 2, , ISBN – 7235 – 053 – 6 – text. Galerie klipartů MS Office – obrázky.


Stáhnout ppt "VZNIK USA."

Podobné prezentace


Reklamy Google